Sv. Petar u Šumi: Spaljivala granje pa zapalila 1500 kvadrata trave i raslinja

2U požaru, koji je izbio jučer oko 11,30 u blizini naselja Dragovanci, srećom nitko nije ozlijeđen, no izgorjelo je oko 1 500 kvadratnih metara suhe trave i niskog raslinja.

Provedenim izvidima utvrđeno je da je 46-godišnjakinja iz Svetog Petra u Šumi na zemljištu u blizini naselja Dragovanci palila granje bez odobrenja nadležne vatrogasne postrojbe. U jednom trenutku, uslijed naleta vjetra, vatra se proširila na susjedno zemljište te je žena više nije mogla sama ugasiti. Na mjesto događaja uputili su se vatrogasci JVP Pazin, koji su požar ugasili oko 14,45 sati.

Radi počinjenja prekršaja iz Zakona o zaštiti od požara, podnijet će se obavijest Inspektoratu unutarnjih poslova PU istarske.

Policijska uprava istarska podsjeća građane da je za svako loženje vatre na otvorenom prostoru potrebno pribaviti odobrenje nadležne javne vatrogasne postrojbe. Kako bi se spriječilo da se prilikom loženja vatre na otvorenom prostoru, plamen proširi na druge objekte ili površine, potrebno je poduzeti odgovarajuće mjere predostrožnosti:

– tvari koje se spaljuju moraju se odložiti na dovoljnu udaljenost od objekata i površina koje bi vatra i dim mogli ugroziti – vodova električne energije, javnih cesta, željezničke pruge, industrijskih postrojenja, stambenih građevina i drugih objekata;

– loženje vatre potrebno je izbjegavati u slučaju jačeg vjetra;

– oko mjesta spaljivanja potrebno je očistiti odgovarajući sigurnosni pojas, a materijal koji se spaljuje preporuča se rasporediti na manje hrpe:

– ovisno o količini tvari i površini koja se spaljuje, potrebno je osigurati nazočnost dovoljnog broja punoljetnih osoba sposobnih za gašenje požara;

– uz mjesto spaljivanja potrebito je osigurati priručna sredstva za gašenje (lopate, vodu i dr.);
spaljivanje obavljati danju kada su za to pogodne vremenske prilike;

– nakon spaljivanja potrebito je mjesto spaljivanja temeljito pregledati, a ostatak vatre i žara u potpunosti pogasiti;

– u slučaju gubitka nadzora nad vatrom, ODMAH obavijestiti vatrogasce na broj telefona 193.

istarska.policija.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.