Šparuga ubrana u državnoj šumi košta 50 lipa

Po meteorološkom računanju, godišnja doba počinju prvog dana u mjesecu, tako je proljeće započelo jučer, a neke su proljetnice, poput visibaba već na izmaku. Ovotjedno upozorenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode da su proljetnice zaštićene za visibabe je možda stiglo prekasno, ali zato ga nije naodmet ponoviti za druge proljetnice, jer se osim visibaba sakupljaju i šumarice, proljetni drijemovac, pasji zub, jaglaci, ciklame, đurđice te razne vrste kukurijeka.

Velika većina ovih proljetnica je na popisu zaštićenog bilja, što znači da za njihovo korištenje u komercijalne svrhe treba ishoditi dopuštenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode, priopćilo je to Ministarstvo, uz napomenu da u strogo zaštićene vrste koje je zabranjeno brati spadaju velecvjetni kukurijek, kockavica, velika sasa te blagajev likovac.

Međutim, sakupljaju li se sporedni šumski proizvodi (gljive, kesteni, šparuge, proljetnice, lišće…) u državnim šumama, neovisno o tome da li za osobne ili komercijalne potrebe, potrebno je ishoditi dozvolu područne šumarije Hrvatskih šuma, saznajemo od rukovoditelja Odjela za ekologiju u buzetskoj podružnici Uprave šuma Borisa Černehe.

Za proljetnice, kaže Černeha, nema predviđenog cjenika, ali zato on postoji za šparuge. Za rekreativno i komercijalno branje u državnim šumama predviđena je naknada po sakupljenoj količini. Za koji tjedan počinje sezona šparuga, stoga nije naodmet znati da se prema cjeniku Šumarije obračunava naknada koja za stručak šparoga (deset komada) iznosi pet kuna.

Procedura je više nego komplicirana. Berač bi za branje šparoga u državnim šumama trebao ishoditi dozvolu, a nakon sakupljanja ponovo doći s ubranom količinom te platiti prema cjeniku.

Predviđena kazna za sakupljanje šumskih plodova bez dozvole Hrvatskih šuma iznosi od tisuću do sedam tisuća kuna, a može je uručiti inspekcija zaštite okoliša ili šumarska inspekcija. U brdsko-planinskim područjima sakupljanje sporednih šumskih proizvoda moguće je bez naknade, ali također treba ishoditi dozvolu.

foto i tekst: glasistre.hr

2 komentara na “Šparuga ubrana u državnoj šumi košta 50 lipa”

  1. edukator napisao:

    Je reka Flavio na Radio Istri: “Ku najdete i plastičnu bocu, onda ste na nuli.” :-)))

  2. uai napisao:

    zaš je brdo-planinarima đabe? :D

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.