“Spoji sinapse s Urošom Petrovićem!” – književni performans za djecu i mlade te one koji se tako osjećaju

“Svako njegovo druženje s mladim čitateljima svojevrsni je spoj književnog susreta, kreativne radionice i kazališne predstave, umjetničko-intelektualni performans koji uvijek protječe u živom, interaktivnom ozračju i zatim se dugo pamti i prepričava…“

U goste nam dolazi književnik za djecu i mlade, kreativac i motivator Uroš Petrović, koji će, osim u pazinskoj knjižnici, gostovati u knjižnicama u Poreču, Umagu, Koprivnici te u knjižnici Goethe-Instituta u Zagrebu, a sve u sklopu projekta suradnje zagrebačkog i beogradskog Goethe-Instituta na području poticanja čitanja. On će na svoj poznat i neobičan način potaknuti mlade da zavire izvan granica vlastite kreativnosti i kroz svijet književnosti otkriju kamo ih sve mašta i pomicanje granica razmišljanja mogu odvesti. Sastavni dio Uroševa druženja s publikom su i zagonetke i mozgalice poput onih koje rješava glavna junakinja u njegovim romanima o djevojčici Marti Smart…

Druženje s Urošem održat će se u četvrtak, 21. travnja u 13:00 sati u Spomen domu. Organizator programa je Gradska knjižnica Pazin, a suorganizator Pučko otvoreno učilište u Pazinu.

Uroš Petrović (1967.) je književnik čija djela pomiču granice u suvremenoj književnosti za djecu i mlade. Autor je dvanaest knjiga i dobitnik isto toliko najprestižnijih nagrada za književnost za mlade u Srbiji. Počevši od zbirki priča-mozgalica i romana u zagonetkama do fantastičnih pripovijetki, djela Uroša Petrovića originalne su pustolovine koje mlade čitatelje potiču na razgibavanje moždanih vijuga i odvode na susrete sa čudesnim, neobičnih i ponekad zastrašujućim. Knjige Uroša Petrovića među najčitanijim su naslovima srpske književnosti za djecu, dio su školske lektire i objavljene su, među ostalim, u Italiji, Češkoj i Mađarskoj.

Po Petrovićevu nagrađenom romanu “Peti leptir” je, u koprodukciji sa hrvatskim producentom, snimljen 3D dugometražni igrani film.

Uroš Petrović je i dobitnik nekoliko prestižnih nagrada za fotografije, koje objavljuje u čitavom svijetu.

S Rankom Rajovićem je i koautor inovativnog programa “NTC sustav učenja”, koji se primjenjuje u više od deset zemalja Europe (i u Hrvatskoj). Gostuje kao predavač na fakultetima, u školama i drugim obrazovnim ustanovama u zemlji i inozemstvu. Bio je dugogodišnji predsjednik Mense Srbije i jedan je od najuspješnijih rješavatelja IQ-X testa na svijetu.

GKP / iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.