Srđanu Srdiću prva nagrada “Edo Budiša”

“Skromnijim, ali ne i manje važnim” nazvala je Sonja Matijašić, predsjednica Organizacijskog odbora, 16. međunarodni susret izdavača “Put u središte Europe” u Pazinu, na književnoj večeri s lanjskim dobitnicima nagrada. Organizator je ovdašnje Pučko otvoreno učilište, a susreti ne bi mogli biti održani bez financijske pomoći Ministarstva kulture, Istarske županije i Grada Pazina.

O Slavku Kalčiću, koji je bio lanjski dobitnik nagrade za prijevod Danteovog “Pakla” na roverski čakavski, i koji je u međuvremenu preminuo, govorio je David Ivić, predsjednik Matice hrvatske iz Pazina. Spomenuo je Kalčićevu svestranost, ali i da je do posljednjeg trenutka radio na prijevodu Danteovog “Raja”, dok je u međuvremenu izašlo “Čištilište”. Kalčić je uspio prevesti oko polovine “Raja” i Ivić je najavio da će samo to biti objavljeno, jer njegov je rad nemoguće nastaviti.

Lorena Monica Kmet dobila je lani nagradu za prijevod Tomizzinog romana “Djevojka iz Petrovije” s talijanskog na hrvatski jezik.

Kemal Mujičić Artnam dobio je pak stipendiju za boravak u pazinskoj Kući za pisce – Hiži od besid, gdje će boraviti u kolovozu. Davor Šišović, moderator književne večeri, s njim je razgovarao uglavnom o knjizi “Vrijeme je za ljubav”, koju je nazvao tranzicijskom prozom.

Željko Ivanković, koji upravo koristi svoju nagradu – stipendiju u riječkoj Rezidenciji Kamov, veli da mu je riječki ambijent inspirativan jer se može opušteno posvetiti pisanju. Taj autor iz Sarajeva dosta objavljuje u Hrvatskoj, ali ostao je iznenađen pozivom iz riječkog Ex librisa, koji mu je htio objaviti sabrana djela u šest knjiga. To mu je i laskalo, ali bio je i zabrinut zato što se već objavljuju njegova sabrana djela.

Maja Hrgović, koja je bila na stipendiji u Grazu, priznaje da svoju prvu knjigu priča, za koju je dobila Kiklopa za debitantsko djelo, sada prezire. Trenutno radi na romanu o ženama-migranticama, koje, kao njena majka, odlaze u Europu njegovati starije i nemoćne osobe.

Nakon književne večeri Neven Ušumović i Ivan Sršen iz komisije za nagrade (u kojoj su još Vanesa Begić i Darija Žilić) objavili su tko su nagrađeni autori 16. susreta izdavača, kojih je usprkos recesiji više nego prijašnjih godina.

Prvi put Istarska županija dodjeljuje književnu nagradu “Edo Budiša” mladom autoru do 35 godina za najbolju zbirku kratkih priča objavljenu u prošloj godini. Dobitnik ove nagrade je Srđan Srdić za zbirku priča “Espirando”, izdavača Stubovi kulture iz Beograda. On će mjesec dana boraviti u pazinskoj Kući za pisce i sudjelovati na Festivalu europske kratke priče koji se od 27. svibnja do 1. lipnja održava u Zagrebu i Pazinu.

Nagradu Grada Pazina za najbolje djelo o Istri zaslužio je Branko Lučić, za roman “Čovjek koji je pao s neba – Münchhausenov uvod u istarsku fantastiku”. Lučiću je zavičaj Lindar pa su mu taj gradić, njegovi ljudi i tamošnja mitologija bili poticaj za ovaj roman.

Mjesec dana boravka u Grazu dobila je Kristina Posilović iz Rijeke, koja je objavila četiri zbirke pjesama. Književno svratište u Ližnjanu s po mjesec dana boravka nagrađuje Anu Božićević i Kristinu Kegljen.

Alen Bešić objavio je dvije knjige poezije, ali bavi se i književnom kritikom, piše eseje i prevodi s engleskog jezika; dobitnik je stipendijskog boravka u Rezidenciji Kamov u Rijeci. Mjesec dana boravka u Bosanskoj kući u Vranduku pokraj Zenice dobila je Romana Brolih, koja se bavi pjesništvom i kratkim pričama.

U Kući za pisce u Pazinu mjesec dana boravit će Slobodan Tišma, novosadski književnik i avangardni konceptualist, aktivan još od 60-ih godina prošlog stoljeća, koji je 80-ih bio frontmen kultnih rock grupa Luna i La strada.

Nagradu “Jure Grando” za pisca horora, odnosno mjesec dana boravka u Kringi, dobio je Goran Skrobonja.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.