Središnja Istra jedno od najbrže rastućih turističkih tržištu u Hrvatskoj

most_pazinska-jama.previewNa području središnje Istre je u 2014 godini boravilo ukupno 19.155 gostiju koji su ostvarili 144.489 noćenja, što je čak 27% više nego 2013 godine. Time je nastavljen trend povećanja broja noćenja koji traje već 17 godina. Danas se slobodno može reći da je Središnja Istra jedno od najbrže rastućih turističkih područja u RH, ističu iz Turističke zajednice Središnje Istre.

U godinu dana porasli smještajni kapaciteti za 31%
U izvješću za proteklu sezonu vidi se da su više od noćenja porasli smještajni kapaciteti, tako da je u 2014 godini na području TZSI bilo 2.415 kreveta (ne računajući pomoćne ležajeve), odnosno 31% više nego 2013 godine. Pojašnjavaju da je takav brži porast kapaciteta od porasta broja noćenja razlog da već treću godinu za redom pada prosječna popunjenost smještajnih objekata: od 67,8 dana 2012, preko 63,99 dana 2013, na samo 60 dana 2014 godine. Ipak, na područjima općina Cerovlje, Karojba i Grada Pazina se prosječna popunjenost ove godine ipak povećala, tako da za Pazin iznosi 71,5 dana, a najniža je na području Lupoglava – samo 32,27 dana.

Najveći porast Sveti Petar u šumi, najviše noćenja u Tinjanu, najviše gostiju u Pazinu, najdulji boravci u Pićnu
Najveći porast noćenja, od čak 61% ostvaren je na području Općine Sveti Petar u Šumi koja je povećala kapacitete za 67,65%, te na području Općine Karojba 40%.
Najviše noćenja je ponovno ostvarila Općina Tinjan, koja je pretekla i Buzet i Motovun , te sama ostvarila čak 34.294 noćenja. Slijede Pazin i Sveti Lovreč sa nešto manje od 30.000 noćenja (29.315 odnosno 27.192)
Najveći broj gostiju, 5.777, ugostio je 2014 godine ponovno Pazin, gdje je prosječna duljina boravka najkraća, samo dva dana (u gradu), odnosno pet dana na nivou čitave JLS.
Najveća prosječna duljina boravka je ponovno u Pićnu, preko deset dana, dok Tinjan i Sveti Lovreč imaju po devet dana.

Sezonalnost izražena kao i u ostatku Hrvatske
Ipak, u izvješću TZ središnje Istre se navodi zaključak da dinamika turističke sezone na području središnje Istre ni 2014 godine ne odstupa po ničemu od već poznatog histograma istarskog i hrvatskog turizma sunca i mora, odnosno, poklapa se sa sezonom godišnjih odmora. To je više nego očito na primjeru blagdana Duhovi, koji je na nama najjačem – njemačkom tržištu tradicionalno vrijeme prvih godišnjih odmora, a popunjenost je 2014 godine bila dvostruko veća nego godinu ranije.
Vrhunac sezone 2014 godine bio je 13. kolovoza kada je na području središnje Istre boravilo 1982 gosta u jednom danu. Prva polovina rujna je također bila značajno uspješnija nego godinu ranije.
Analize na nivou Hrvatske su pokazale da izrazita sezonalnost hrvatskog turizma (mnogo veća nego kod nama konkurentskih zemalja) ne ovisi samo o godišnjim odmorima već i o strukturi smještajnih kapaciteta. Najveća je sezonalnost kod privatnog smještaja i kampova a najmanja je kod hotela.
Prema statistikama Turističke zajednice Središnje Istre, u središnjoj Istri se pokazalo da najmanju sezonalnost ima naselje Pazin, sa dva objekta koji posluju potpuno drugačijom logikom od ostatka središnje Istre i ostvaruju natprosječno dobre rezultate. Njihova je politika cijena takva da su cijene smještaja čitave godine iste, te nude mogućnost kratkih boravaka i imaju mogućnost rezervacije smještaja za jednu ili dvije osobe, što je očito rezultiralo vrlo dobrom popunjenošću tijekom čitave godine.

U proteklih sedam godina najveći porast u općinama bliže moru
Osvrnuvši se na proteklih sedam godina turizma u objektima središnje Istre, broj noćenja vrtoglavo raste, pri čemu najveće povećanje bilježe općine južne Istre (Svetvinčenat i Barban), zatim općine koje su bliže moru, ili se dotiču mora (Kaštelir, Kanfanar, Kršan).
Općina Oprtalj zbog kapaciteta Lječilišta Istarske toplice ima konstantno velik broj noćenja.
Neke destinacije u unutrašnjosti pak bilježe značajne oscilacije, pa su tako lanjski rekordni rezultati kod Buzeta bili posljedica boravka na njihovom teritoriju radnika koji su gradili novu prometnicu, a ne klasičnih turista.
Ako bi se uspoređivali rezultati po općinama, Tinjan se već može uspoređivati sa Buzetom ili Motovunom, tu su i Grad Pazin i Općina Sveti Lovreč, ali i Pićan koji je sada potpuno izjednačen sa Grožnjanom. Toj se grupi JLS, koje ostvaruju oko 15.000 noćenja godišnje od ove godine ubrzano približava i Sveti Petar u Šumi.

Vode Nijemci i Austrijanci
Prema nacionalnoj strukturi gostiju, i dalje prevladavaju oni sa njemačkog govornog područja (Nijemci i Austrijanci) koji su ostvarili daleko više od polovine (57,8%) svih noćenja u središnjoj Istri i bilježe povećanje noćenja od 33,23% (Nijemci) i 28,46 (Austrijanci). Na trećem su mjestu Nizozemci, koji su imali povećanje noćenja od 23,64%, dok je dvogodišnji rast belgijskog tržišta zaustavljen, pa su sa 6,36% manje noćenja “pali” sa drugog na četvrto mjesto. Sličan pad bilježe i Francuzi. Veliko povećanje noćenja 2013 sa skandinavskog tržišta nije se nastavilo, pa Danska bilježi stagnaciju, a Švedska, unatoč odličnoj promotivnoj TV kampanji bilježi čak i pad od 7%. Jedino je Norveška zabilježila značajan rast.
Velika su povećanja zabilježena kod Poljske koja je izbila na sedmo mjesto, te Rusije i Slovačke.
Na nivou RH: U razdoblju siječanj − studeni nešto izraženiji minus bilježe tržišta Rusije, Ukrajine i Danske, a potom i Belgije, Nizozemske, Češke i Poljske, dok tržište Francuske ostvaruje uz manji broj dolazaka veći broj noćenja. U pogledu tržišta koja bilježe značajan rast, posebno se ističu Koreja, SAD, Kanada, Španjolska, Japan, Ujedinjena Kraljevina, BiH, Finska i Švedska no u plusu su i Austrija, Italija, Norveška, Njemačka, Slovačka, Slovenija i Švicarska.

U agroturizmima ‘pali’ domaći gosti
U izvješću TZSI se ističe zanimljiva promjena u nacionalnoj strukturi gostiju smještenih u agroturizmima. Domaći gosti, koji su 2013 godine ostvarili najviše noćenja u ovom segmentu, 2014 su pali na osmo mjesto, a prvo su mjesto zauzeli Nijemci, a slijede ih u gotovo podjednakim omjerima Francuska, Italija, Belgija, Austrija, Nizozemska i Poljska.
U segmentu agroturizma su ovogodišnja povećanja veća od prosjeka u TZSI, tako da su dolasci 67%, a noćenja 50% bolja nego 2013.
Sedamnaest objekata ostvarilo vise od 1.000 noćenja (2013 godine trinaest, 2012 deset).

Općine i gradovi koji imaju pravo odabira načina plaćanja boravišne pristojbe
Prema Zakonu o boravišnoj pristojbi, budući da ona domaćinstva i seljačka domaćinstva koja “iznajmljuju dvije sobe ili jedan apartman do najviše četiri postelje, u naseljima, općinama i gradovima u kojima je prosječna godišnja popunjenost kapaciteta u privatnom smještaju prema podacima turističke zajednice manja od 40 dana” mogu birati na koji će način plaćati boravišnu pristojbu: po noćenju ili paušalno.
Pri izračunavanju prosječne popunjenosti zanemaruju se rezultati onih subjekata koji posluju kao d.o.o.ili obrt, te onih koji posluju sezonski. Na taj način pravo odabira načina plaćanja BP imaju u 2015. domaćinstva iz slijedećih naselja:
U Općini Cerovlje: Draguć, Gologorički dol, Previž
U Općini Lupoglav: Boljun, Lesišćina
U Gradu Pazinu: Pazin, Zamaski dol
U Općini Pićan: Krbune
U Općini Sveti Lovreč: Heraki, Orbani
U Općini Tinjan: Brečevići
te sva ostala naselja u kojima 2014 još nije bilo registriranih smještajnih objekata.

regionalexpress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.