Središnju Istru otkriva sve veći broj gostiju

IstraU prvih deset mjeseci ove godine na području Turističke zajednice središnje Istre (koje objedinjuje Grad Pazin i općine Cerovlje, Gračišće, Karojbu, Lupoglav, Pićan, Sveti Lovreč, Sveti Petar u Šumi i Tinjan) evidentirano je 17 posto više turističkih dolazaka te 12 posto više noćenja nego u lani u istom razdoblju, istaknuo je u izvješću o dosadašnjim rezultatima turističke sezone direktor Ureda TZ-a središnje Istre Radenko Sloković, na skupštini održanoj u agroturizmu Ograde u Katunu Lindarskom.

Potpuna analiza uslijedit će, naravno, po zaključenju kalendarske godine, no rezultati rasta već sada ohrabruju, a najavljeno je i otvaranje novih turističkih objekata za sljedeću sezonu.

Sloković je izvijestio da prema dosadašnjim, nepotpunim evidencijama (donekle su sređeni podaci za Pazin, Pićan i Tinjan, dok se za ostale općine još sređuju), na području TZ-a središnje Istre rade 134 turistička smještajna objekta s ukupno 525 kreveta, a to je resurs iz kojeg ovoj tek nedavno osnovanoj i registriranoj turističkoj zajednici već stiže dio prihoda iz boravišne pristojbe. U usmjeravanju tog novca inercijom je dolazilo i do pogrešaka, pa će tako TZ središnje Istre tražiti povrat novca koji je automatizmom, ali nepravilno, iz Pićna ove godine uplaćivan labinskoj te iz Sv. Lovreča vrsarskoj turističkoj zajednici. Na ovom području ima i objekata koji nisu plaćali boravišnu pristojbu, a za njih će se, nakon neuspjelog mirnog rješavanja, pokrenuti prisilna naplata preko gospodarske inspekcije i porezne uprave.

U sljedećoj godini, prema usvojenom financijskom planu, TZ središnje Istre planira ubrati 45 tisuća kuna od pripadajućeg dijela boravišne pristojbe, 210 tisuća od turističke članarine, 225 tisuća iz proračuna svojih osnivača te oko 140 tisuća iz proračuna Pazina, Gračišća i Pićna, za potrebe uspostave budućih turističkih društava u tim mjestima. Planiran je prihod od 778 tisuća kuna, od čega će se 396 tisuća utrošiti za unapređenje turističkih proizvoda i poboljšanje uvjeta boravka gostiju na ovom području – postavljanje turističke signalizacije, izradu prospekata i planova pojedinih mjesta, suorganizaciju manifestacija te za rad turističko-informativnog centra u Pazinu, Pićnu i Gračišću.

Usvojen je i plan rada TZ-a središnje Istre za iduću godinu, u kojem se uz tridesetak manifestacija na cijelom području središnje Istre te uobičajene servisne, promotivne i analitičke aktivnosti ističe i poticanje razvijanja selektivnih oblika turizma u ovom kraju. Agroturizmu i ruralnom turizmu posvećivat će se najviše pozornosti, a planirane su i aktivnosti vezane uz razvoj i servisiranje pješačkog, biciklističkog, speleološkog, penjačkog i sličnih oblika sportskog turizma; zatim vinskih cesta, manifestacija vezanih uz gljive, vino i tartufe. Od posebnih programa u plan su uvršteni pazinska »Dolina mlinova«, »Pazin – grad Julesa Vernea« te »Medene točke središnje Istre«.
Za predstavnika TZ-a središnje Istre na skupštini Turističke zajednice Istarske županije izabran je Elvis Visintin.

Davor Šišović
Glasistre.hr

4 komentara na “Središnju Istru otkriva sve veći broj gostiju”

 1. fp napisao:

  Nadjmo se da neće otkriti i ovaj dio središnje Istre! http://istrianexperience.com/rockwool/

 2. Anonimno napisao:

  da, jer je prije rokvula taj dio istre cvao od turizma :)

 3. ... napisao:

  Možda nije cvao, ali sad vero neće imat ni šanse da procvate!

 4. fp napisao:

  Nije cvao ništa manje od ostalih djelovi koji se spominju u članku.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.