SREDIŠTE POLUOTOKA IMA ADUTE U ODNOSU NA ZAPAD “Mi smo prava Istra”

Njeguje se tradicija. Izvorna i autohtona Istra je ono na čemu mi insistiramo. Promoviramo tradicionalne vrijednosti i ne želimo se komercijalizirati, već ostati drugačiji i prepoznatljivi, kaže Sanja Kantaruti, direktorica Turističke zajednice središnje Istre

Kad smo stigli u pazinski turistički ured, koji je od preklani smješten u novim prostorijama u Ulici Velog Jože, oko njega su se motali turisti, ali nije bio prepun kao kad pada kiša na obali. Tada se ondje s obale slije rijeka turista tražeći letke i preporuke za jednodnevni izlet u neki od gradića središnje Istre.

Kada nema kiše, onda se traži preporuka za smještaj ili, sve češće, vrstu aktivnog odmora. Ovi turisti koje smo susreli pitali su za lokacije gdje bi se mogli sportski penjati. Idemo odmah u glavu, pa direktoricu Sanju Kantaruti pitamo što je novog ove godine na području Turističke zajednice središnje Istre.

– Novi obiteljski adrenalinski park u Kringi, četiri nova ugostiteljska objekta (Tinjanski vijulin, konoba “Doma” u Svetom Petru i konoba “Dišpet” u Zajcima i Lucky Goat u Lupoglavu), dvije nove kušaonice naših OPG-a, novi photo point-i u Svetom Lovreču i Svetom Petru u Šumi, a uskoro se u Lindaru otvara kamp, kaže direktorica Kantaruti, koja smatra da je turizam sve više generator razvoja ovog područja, središnje Istre, koja je oduvijek turistički u drugom planu u odnosu na zapadnu obalu Poluotoka i Pulu, Rovinj, Poreč, Umag… TZ Središnje Istre obuhvaća Pazin i okolne općine – Pićan, Gračišće, Tinjan, Sveti Petar u Šumi, Lupoglav, Cerovlje, Karojbu i Sveti Lovreč.

Fale mali hoteli

Da središnja Istra nastoji loviti zaostatak pokazuju brojke, odnosno sve veći broj smještajnih jedinica. Lani ih je krajem srpnja bilo 866, a ove godine 919. U turističkim posteljama to je 3.990 prema ovogodišnjih 4.266 postelja, što je rast od 7 posto. Najviše je novih kuća za odmor.

– Ono što nam nedostaje su još uvijek mali obiteljski hoteli, jer imamo samo jedan takav. Naglasak nam je na outdoor ponudi, od traila, biciklizma, ziplinea, speleo-avantura do adrenalinskog parka, što je fokus i strategija razvoja turizma koju smo ove godine napravili, nastavlja Kantaruti, dodajući da na svom području održavaju 230 kilometara trkačkih i biciklističkih staza.

Istog nas je dana konobarica u gradskom kafiću pitala gdje su nestali električni bicikli instalirani i promovirani (“Bike share point”) samo koji dan ranije. Tek su ih postavili, a već ih nema?

– Ta četiri električna bicikla koja smo kupili su stalno iznajmljena i u pogonu. Očito se radi o punom pogotku. Čim budemo u mogućnosti, uz pomoć ostalih institucija pokušat ćemo ih još nabaviti, kaže Kantaruti, dodavši da se na toj stanici nalaze i punjači za privatne električne bicikle. Podsjeća da se istovrsne punionice nalaze u Gračišću, Tinjanu i Cerovlju. Ljetne novosti?

– Ove su se godine naše dvije općine, Tinjan i Sveti Petar, odlučile na ljetni sajam pršuta u srpnju i kobasica u kolovozu. Ova prva manifestacija bila je sva tri dana odlično posjećena i od strane turista i domaćih, nastavlja Kantaruti, dodavši da su ove godine pokrenuli gastronomsku kampanju “Šetimana fritaja” po agroturizmima.

Puno toga besplatno

– Njeguje se tradicija. Izvorna i autohtona Istra je ono na čemu mi inzistiramo. Promoviramo tradicionalne vrijednosti i ne želimo se komercijalizirati, već ostati drugačiji i prepoznatljivi, poručuje Kantaruti te podsjeća da njezina TZ okuplja devet jedinica lokalne samouprave.

Kao novost, svakog utorka nude besplatan turistički vođeni razgled Pazina, a u Draguću se može svakog dana od 13 do 19 sati besplatno razgledati Kuća fresaka, ali i obići crkvice sv. Roka i sv. Elizeja s poznatim freskama. Također se nudi besplatan obilazak Muzeja Grada Pazina u Kaštelu. I ove godine su tiskali mnoštvo novih promotivnih materijala (plan grada, godišnji kalendar događanja, gastro vodič po središnjoj Istri). Provode brojne edukacija za ugostitelje i iznajmljivače, uključujući tečaj njemačkog jezika.

– Dolazaka imamo dva posto više, a noćenja jedan posto manje, znači gosti ostaju nešto kraće. Prethodnih godina je prosjek bio 9 dana, a sada je to nešto kraće. Naročito je to bilo primjetno u svibnju, koji je bio posebno kišovit, pa su neki turisti otkazali već bukirani smještaj, kaže Kantaruti.

Na pitanje je li ovo prvi, iako neznatan, pad noćenja, nakon niza godina, Kantaruti nam je kazala da se onako snažan rast turističkog prometa ne može više očekivati, ali da je i ova godina na razini rekordne prošle. Naime, 2016. godine Turistička zajednica središnje Istre zabilježila je rast od 27 posto, 2017. je taj rast iznosio 21 posto, a lani 11 posto.

Ove godine Nijemci na području središnje Istre čine čak 58 posto gostiju. Na drugom su mjestu domaći gosti, pa Austrijanci, Nizozemci, Britanci i Belgijanci. (A. Dagostin)

https://www.glasistre.hr/istra/srediste-poluotoka-ima-adute-u-odnosu-na-zapad-mi-smo-prava-istra-594848

7 komentara na “SREDIŠTE POLUOTOKA IMA ADUTE U ODNOSU NA ZAPAD “Mi smo prava Istra””

 1. telefon napisao:

  za sve nevjerne tome, kaže direktorica da su e-bičiklete pun pogodak i da ih treba nabaviti još. imajmo povjerenja u te stručne ljude.

  1. Anonimno napisao:

   Ne izvrćite rečeno i napisano. Niki ni reka da je to loša ili promašena ideja. Samo da Grad ni treba trošit na to, baren ne dok je u minusu i toliko prezadužen, i dok ima drugih prioriteta koji su možda manje javno vidljivi.

   1. telefon napisao:

    misli san da će dovoljno ironično biti spominjanje stručnih ljudi. neka direktorica predstavi brojke, a ne slatke riječi. koliko ste puta pasali uz štand s e-bike da ih ni bilo? osim za rim kada ih je neki unajmi valjda cijeli dan i noć.

  2. Anonimno napisao:

   Niki ne komentira cifru. Prilično san siguran da bi to koštalo puno manje da je privatnik nabavlja. Ovako, kad su naši šoldi, ajmo to zaokružit na više…

  3. Anonimno napisao:

   Ma kega vi muljate? Kakav pun pogodak i nabavka još? Pasivan često onuda i svaki put su sve 4 tamo. Dvije bičiklete imaju gume jednako blatne od zemlje, jedna ima tek malo (vjerojatno graska) prašine, a četvrtak ima potpuno nove čiste gume, nikad peljana.

   Sigurno postoji izvještaj iz aplikacije o količini korištenja, pa bi bilo zanimljivo vidit TOČNO, a ne uljepšano odokativno stanje.

 2. Anonimno napisao:

  “Pljeskati političaru zato što je izgradio bolnicu, školu ili cestu javnim novcem je kao da plješćete bankomatu jer vam je isplatio vaš novac.”

 3. Anonimno napisao:

  Neka imaju i biciklete za ponudit forsi će i to hodit s vrimenon ali nerabi da se ih još nabavlja….kada će počet zidat dom, autobusna, park na Lindaru, kampiranje u pazinki na njivi od usluge je propalo ca ga nikad ni bilo i da ne nabrajan još…. Zanima me ki kega tu vara????? Poveri mi….

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.