Pazinski srednjoškolci na praksi u Njemačkoj

Učenici Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile iz Pazina Antonela Velić, Katja Pernić, Marin Antolović, Guido Fabris, Stefano Berneš i Marko Glavaš te profesori Gorana Družeta i Ferdo Milanović boravili su od 25. rujna do 8. listopada u Njemačkoj.

Škola se s projektom “Mobilnost u struci” prijavila početkom ove godine na natječaj za sredstva iz pretpristupnog fonda EU Leonardo da Vinci. Projekt je prihvaćen i odobreno im je 12 tisuća eura pa su krenuli u Leipzig gdje im je partner bila Vitalis – agencija za posredovanje koja im je našla smještaj i organizirala praksu za pazinske dake trećih i četvrtih razreda za upravne referente i elektrotehničare.

Uz to posjetili su i Dresden i Berlin gdje ih se posebno dojmila posjeta Tehničkom muzeju. Dva su dana proveli u edukacijskom centru za djecu i mlade gdje se u velikoj mjeri koristi solarna energija. Muški dio ekipe je bio na praksi u tvrtki Smart system koja je specijalizirana za proizvodnju transformatora za vjetroelektrane, a osim toga imaju i terenske ekipe koje na licu mjesta obavljaju razne popravke. Pazinci su takoder radili na terenu pa Fabris veli da su radili osnovne stvari pa su tako spajali neke kablove, ali “velikim dijelom smo lopatali”.

Djevojke su zajedno bile u tekstilnoj tvrtki pa su ih vodili u drugi grad na kontrolu kvalitete, a onda je jedna bila u turističkoj agenciji, a druga u osiguravaju ćem društvu. Zadovoljni
su iskustvima koje su stekli, kažu da je tamo sve konkretnije, a bila je to i prilika za usavršavanje njemačkog jezika. Profesori su pak vidjeli kakvi su tamo mehanizmi praćenja prakse učenika. Srednjoškolci su dobili certifikat o obavljenoj praksi što bi im moglo koristiti pri zapošljavanju.

U školi se namjeravaju i dalje javljati na natječaje pa tako trenutno imaju jednu ponudu iz Španjolske, a radit će se i na iznalaženju sredstava za usavršavanje nastavnika.

Glas Istre, 13. kolovoz 2011.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.