Srednjovjekovni festival u Svetvinčentu – bajka koju možete doživjeti

Na konferenciji za medije održanoj u Kaštelu Morosini-Grimani najavljen je sedmi po redu Srednjovjekovni festival koji će se održati ovog vikenda, od 4. do 6. kolovoza u Svetvinčentu.

Program festivala je podijeljen u tri tematska dana; petak je Obiteljski dan, subota Dan viteštva, a nedjelja je Dan legendi.

U petak, 4. Kolovoza, program festivala prilagođen je ponajviše djeci kada će upravo oni imati prilike pomoći u obrani Kaštela. Dječji program s prikladnim predstavama održavat će se na Placi, Kaštelu Morosini-Grimani te u Loži. Završna točka programa u petak bit će Nebo puno želja u kojoj će svi posjetitelji moći sudjelovati u puštanju lampiona.

Subota je dan namijenjen viteškim borbama kada će vitezovi pokazati svoje vještine, a posjetitelji moći vidjeti srednjovjekovne sprave i uživati u demonstraciji rada vatrenog oružja. Glavna točka subotnjeg programa je spektakularna Noćna opsada kaštela u kojoj će sudjelovati preko 250 kostimiranih sudionika.

Nedjelja je Dan legendi, dan kada se uprizoruju dvije najpoznatije savičentske legende – Legenda o vještici Mare te Legenda o nepoznatom konjaniku. Na konjičkom viteškom turniru, snage će odmjeriti konjanici iz redova obitelji Morosini te obitelji Grimani, a za kraj trodnevnog programa festivala  priprema se uprizorenje legende o vještici Mare te jedinstveno scensko spaljivanje Kaštela uz pomoć specijalnih pirotehničkih efekata.

U kreiranju programa Srednjovjekovnog festivala u Svetvinčentu sudjeluje oko 250 kostimiranih sudionika iz 20-ak domaćih i inozemnih udruga, od čega po prvi put na Srednjovjekovnom festivalu prisustvuju Red Čuvara grada Zagreba i Kostelska pištola (CRO), Corpo di guardia di Gradara (IT), glazbene skupine Holloenek Hungarica (HUN) te Trobadorz iz Pule.

Pored bogatog trodnevnog programa posjetitelji će moći doživjeti srednji vijek i krozSrednjovjekovni sajam, prikaz autentičnih starih zanata, napraviti si srednjovjekovnu frizuru, prepustiti se animaciji uličnih zabavljača, iskušati se u gađanju lukom i strijelom, te pogledati gađanje opsadnim spravama, bodežima, sjekirama i kopljima. Moći ćete pogledati srednjovjekovne sprave za mučenje, a bit će predstavljeni i Srednjovjekovni vrtuljak, Kmetski stolac te brojne druge atrakcije.

U Kaštelu posjetitelje očekuje svakodnevna gastro ponuda, dok će se za gastro ponudu u nedjelju  pobrinuti ovogodišnji finalisti showa “3, 2, 1 kuhaj”, Martin Špaček i Kristijan Benić,  pripremajući delicije u jedinstvenom ambijentu kaštela.

Kao i svake godine, nastojimo animirati posjetitelje Festivala te ih poticati da se uključe i budu dio programa. Upravo zato se organiziraju razne nagradne igre i aktivnosti.

Tako ove godine možete sudjelovati u izradi Najboljeg selfija. Naime, tijekom tri dana održat će se izbor za najbolji selfie sa Srednjovjekovnog festivala. Autori prve tri fotografije s najviše lajkova na društvenim mrežama osvojit će po 4 besplatne karte za igru Escape Castle Svetvinčenat koju mogu odigrati u Svetvinčentu. Svi posjetitelji će uz kupljenu ulaznicu za Srednjovjekovni dobiti poklon bon od 20% popusta na igru Escape Castle Svetvinčenat. Riječ je o jedinstvenoj i interaktivnoj igri u Kaštelu Morosini-Grimani gdje posjetitelji rješavanjem niza zagonetki otkrivaju misterij lokalnih legendi te imaju prilike saznati tajnu natpisa koji je nepoznati konjanik ostavio nakon pobjede na konjičkom viteškom turniru u Svetvinčentu.

Organizator je pripremio i nagradnu igru u kojoj se može osvojiti putovanje – Vikend u Gradari (IT).

U tjednu nakon Srednjovjekovnog festivala (7.-13. kolovoza 2017.), svi timovi koji odigraju Escape Castle Svetvinčenat sudjeluju u nagradnoj igri, a oni najspretniji imaju priliku natjecati se u osvajanju ove vrijedne nagrade. Gradara je povijesni talijanski gradić prepun bogate kulturne baštine, a s kojim Općina Svetvinčenat planira bratimljenje krajem godine.

I ove vas godine pozivamo na sudjelovanje za izbor najbolje fotografije sa Srednjovjekovnog festivala. Naime, Turistička zajednica Općine Svetvinčenat  organizira Foto natječaj koji će trajati od 4. do 13. kolovoza 2017. godine. Sva pravila i uvjete za sudjelovanje potražite na službenim stranicama Turističke zajednice www.tz-svetvincenat.hr. Pristigle radove ocjenjivat će Ocjenjivački sud kojeg ove godine čine: Richard Peršić, profesionalni fotograf (Udruga Format), Barbara Ban, novinarka, Neven Gerenčir, profesionalni fotograf,  Saša Miljević, profesionalni fotograf  i Andi Bančić, profesor likovne kulture (Pučko otvoreno učilište Poreč).

Pretprodaja ulaznica traje do petka, 4. kolovoza do 12 sati. Ulaznice se mogu kupiti u pizzeriji Grimani ili u info punktu unutar Kaštela Morosini-Grimani po cijeni od 20 kuna.

Za vrijeme trajanja Festivala cijena ulaznice bit će 30 kuna, a djeca do 12 godina imaju besplatan ulaz.

Uz sve navedeno, u ova tri dana Srednjovjekovni festival će vas nakratko vratiti stoljećima unazad i omogućiti da i vi budete dio srednjeg vijeka te vas nanovo iznenaditi svojom živošću, koloritima i ondašnjim običajima.

Više o festivalu pratite na:

Facebook profilu, Twitteru, Instagramu te na web stranicama Općine Svetvinčenat i Turističke zajednice Općine Svetvinčenat.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.