Srna mu istrčala na cestu i razbila auto no nitko ne želi podmiriti štetu

srna.jpgMlada srna izletjela je na cestu na samom ulazu u Pazin i udarila u automobil. Taj je sraz za nju bio fatalan. “Premda sam vozio po ograničenju, nije bilo šanse da je izbjegnem, jer je iskočila iz šume”, prepričava vozač Željko Malić iz Karojbe prošlotjedni događaj.

Usmrćenu mladu srnu je, prema zakonu, preuzeo lovočuvar iz pazinske Lovačke udruge Vepar.

Ono što sada brine Željka Malića, ali i mnoge druge kojima se slična nezgoda dogodila u posljednje vrijeme, je tko će mu namiriti štetu na automobilu. Tajnik LU-a Vepar Alen Ritoša kaže da je praksa u toj domeni neusklađena.

– Ni sam ne znam što bih napravio da se to meni dogodi. Ljudi moraju voditi sudske sporove, jer nitko ne želi preuzeti odgovornost. Smatram da bi u ovom slučaju štetu trebao platiti onaj tko gospodari cestom, međutim, ceste nisu osigurane, kaže on.

Prema izmjenama Zakona o lovstvu koje su na snagu stupile u drugoj polovici lanjske godine, “odgovornost za nastalu štetu na vozilu snosi vozač ukoliko nije prilagodio brzinu kretanja uvjetima na cesti…, a u protivnom pravna osoba koja gospodari prometnicom na kojoj je šteta nastala. Iznimno od ove odredbe, štetu snosi ovlaštenik prava lova, ako je šteta uvjetovana vršenjem skupnog lova”.

Dakle, ako policija utvrdi da je vozač prilagodio brzinu kretanja uvjetima na cesti, u što je Malić uvjeren, štetu bi trebale podmiriti Hrvatske ceste (HC).

No, HC prebacuje odgovornost na mjesno lovačko društvo navodeći u svom dopisu da ono “prema našoj evidencij” nije donijelo godišnji plan za sprečavanje štete koju divljač može nanijeti ljudima i imovini, kao i nabavilo zaštitna sredstva za izvršenje toga plana.

HC se pozivaju i na Zakon o obaveznim odnosima i sudskoj praksi prema kojima je za štetu nastalu od divljači odgovoran imalac divljači, odnosno lovačko društvo. Ipak, kažu da o “navedenoj problematici još uvijek nema ujednačene sudske prakse što je posljedica nedorečenih pravnih normi”, stoga Hrvatske ceste “od slučaja do slučaja procjenjuju sve okolnosti vezane za pojedini odštetni zahtjev.”

Predsjednik Vepra Željko Vlahović opovrgnuo je pak navode Hrvatskih cesta: “Zakonski smo dužni svake godine praviti godišnji plan za sprečavanje štete, što redovno provjeravaju lovne inspekcije”.

Da nije došlo do izmjena zakona, Ritoša veli da bi ovogodišnja polica osiguranja za pazinsku lovačku udrugu iznosila prevelikih 140 tisuća kuna, dok ih je posljednja koštala 60 tisuća. “Neprofitna smo udruga i kada bismo morali isplaćivati štete za sudare s divljači, bilo bi nam to previše”, kazao je Vlahović.

Glas Istre

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.