‘Stali smo na krivo štofnjo’

U Žminju je danas najavljena manifestacija koja ima za cilj valorizirati nematerijalnu kulturnu baštinu Žminjštine; usmenu predaju, pučka vjerovanja i bajoslovna bića. “Štrigariji po žminjskeh križinah” održavaju se u subotu, 27. listopada i u srijedu, 31. listopada.

Ideja dolazi od članova Udruge građana Geminianum, Žminj. A potporu su u organizaciji dali Općina Žminj i Turistička zajednica Općine Žminj. Danas su se medijima obratili članovi udruge Morena Boljunčić i Alen Žufić, naglasivši kako Žminj ne mora nikoga kopirati jer se može pohvaliti bogatom bajoslovnom baštinom, pa materijala za naredne godine neće nedostajati. Kažu, u Žminju imaju svoje vukodlake, čudesan svijet iza svakog kantuna, gdje štrige plešu po križinah i samo ih treba na primjeren i široj publici zanimljiv način uprizoriti.

Dok je subota rezervirana za najmlađe, u srijedu će biti odrađen mapping žminjske kule, za što je zaslužna pulska udruga Sonitus. Kula će na dva dana postati kula straha, a članovi udruge Geminianum otkrivaju kako posjetitelje u njoj očekuju stare fotografije i zanimljiva zvučna kulisa.

Osim praćenja horor – filmova Moja Čudovišna obitelj i The Autopsy of Jane Doe u kino – sali, imaju prilku sudjelovati u vođenoj turi strašnim ulicama starogradske jezgre kada će slušati Štuorice od polnoći. Za tu prigodu u centru mjesta bit će prigušena javna rasvjeta.U srijedu, 31. listopada bit će uprizoreni zapisi Milice Kranjčić, autorice knjige Libar od polnoći. Njeni će se tekstovi čitati i uz krijes pored žminjske šterne.

Autorica je danas govorila o štrigama, morama, krsnicima i ostalim bićima koja su bila glavni akteri u zimskim večerima, kada bi se pričale priče koje će u narednim danima kreativni Žminjci uprizoriti na svojim ulicama. Organiziraju i ples s vatrom, mogućnost oslikavanja lica, te craft beer kutak.

Osim što bi vas program trebao začuditi, zabaviti i educirati, njegova je svrha buđenje svijesti o značaju nematerijalnog blaga kojim obiluje ovaj dio Istre, što se uklapa i u EU projekt u kojemu sudjeluje Općina Žminj, a u sklopu INTERREG Slovenija – Hrvatska, odnosno Pohorje i Istra; Živa coprnija/Živa štrigarija.

Riječ je o kulturnom bogatstvu koje se ima za pretočiti u turistički proizvod čiji je temelj tradicija bajoslovlja.

PROGRAM:

Subota, 27. 10.

ex Magnus, kino sala Žminj

18:00 sati – radionica rezbarenja cuki za najmlađe, voditeljica Jadranka Bakša

20:00 sati – animirani film u Kino – sali “Moja čudovišna obitelj”

Srijeda, 31.10.

18:00 sati – okupljanje i pripovijedanje priča o štrigama, štrigunima, morama i krsnicima oko krijesa, pored šterne

18:15 – 21:00 sati – vođene ture kroz strašne ulice staroga grada (sudjeluju voditelj Matija Ljuba i kazališna družina ”Rastrepuh” iz Pazina)

18:30 sati – mapping žminjske kule (Visualia, Pula)

21:00 sat – horror film “The Autopsy of Jane Doe”

23: 00 sata – DJ Neno – Halloween party

Čeka vas i SUXO craft beer kutak (The Butcher Red Ale, Dark Maid Stout, Reaper Golding Ale), face painting, ples s vatrom i još mnoštvo zabave, poručuju iz Žminja.

(iPress)

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.