Stefani i Ivan – mlade nade istarskog kartinga

2Desetogodišnja Stefani Mogorović i njen tri godine stariji susjed i prijatelj Ivan Berton iz Katuna pokraj Pazina u svoju su uobičajenu svakodnevnu rutinu ispunjenu ponajviše školskim obavezama ugurali i malo posebnog gušta, vožnju kartingom zahtjevnim pistama i skupljanje bodova za što bolji plasman.

Na prvi pogled ništa neobično, no ne radi se ni o kakvom virtualnom svijetu videoigrica i simulaciji kakve poznate utrke, već o stvarnoj vožnji pravim malim bolidima koji dosežu brzinu iznad 100 km/h, a u kojima dvoje mladih Katunjana čini prve đire u oktanskom svijetu.

Kažu da jabuka ne pada daleko od stabla. Tako je i Stefanina sklonost vožnji na četiri kotača došla s očeve strane, koji se niz godina kao član AK Pula-Rovinj uspješno natjecao na brdskim autoutrkama, pa i ne čudi što Emanuel nesebično podržava kćer.

– Ja sam nekako sve prekopirala od tate. Počela sam već s tri lita vozit po korti – rekla nam je simpatična Stefani. – Tata se brine za sve, a mama je malo protiv, ali se privikava.

Prijatelj Ivan u toj se priči našao kad je jednoga dana u šetnji mjestom zavirio preko ograde i tamo vidio ostvarenje snova mnogih dječaka – pravu malu formulu. Nije prošlo mnogo te je nakon kratkog uvjeravanja i on od svog oca Ivice isprosio vlastiti bolid.

– Kad sam vidio karting kod Stefani, poželio sam i ja svoj, i tako je krenulo. Oduvijek se družimo pa smo i počeli skupa voziti i trenirati, a i skupa idemo na utrke, kazao je Ivan.

Da bi sve bilo kako treba i po pravilima, najprije su Stefani i Ivan uspješno zimus prošli riječku školu kartinga i dobili potrebne licence. Redovno treniraju i posjećuju poznata karting središta diljem Hrvatske i Italije. Iza njih je i “vatreno krštenje” u natjecanju prvenstva Hrvatske koje je bilo početkom mjeseca u Čakovcu te nakon toga i utrka u Virovitici prije nekih desetak dana.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.