Štetni utjecaji aditiva na organizam čovjeka

HranaKako bi se u svakodnevnoj prehrani izbjegli štetni učinci pojedinih prehrambenih aditiva, stručnjaci upozoravaju da se aditivi moraju unositi u organizam samo u ograničenim količinama, a najbolje je prednost davati svježim i prirodnim namirnicama, koje moraju biti temelj prehrane.“Konzerviranu hranu i proizvode s produljenim rokom trajanja ili pak proizvode za koje znamo da sadrže potencijalno štetne umjetne boje, konzervanse i pojačivače okusa treba izbjegavati ili konzumirati tek povremeno, a posebno se to odnosi na djecu”, navodi dr. Darija Vranešić Bender u tekstu objavljenom u časopisu Doktor u kući.

Pri kupovini hrane korisno je čitati deklaracije proizvoda i birati proizvode koji sadrže prirodne arome, boje i konzervanse. Neki aditivi su prirodnog podrijetla, poput vitamina, vlakana, enzima, prirodnih bojila i aroma, dok su drugi sintetizirani kemijski spojevi.

Krajem srpnja Europska unija zabranila je korištenje umjetnog bojila Red 2G (E128) zbog sumnje da je kancerogeno. U Hrvatskoj je uporaba tog aditiva bila dozvoljena samo za proizvodnju mljevenog mesa s najmanje četiri posto žitarica ili biljnih dodataka od 20 miligrama na kilogram, no njegovo korištenje u nas nije uobičajeno.

Iako štetni utjecaj umjetnih boja (E102, E104, E110, E122, E124, E129) na problem ponašanja i hiperaktivnosti djece dosadašnja znanstvena istraživanja nisu potvrdila, posljednja studija objavljena u rujanskom broju uglednog znanstvenog časopisa “The Lancet” podigla je prašinu u stručnim krugovima i institucijama koje brinu o sigurnosti hrane.

Niz godina govorilo se o štetnosti saharina (E954), no studija provedena na 9.000 muškaraca i žena pokazala je da uporaba saharina nije povećala rizik od pojave raka, a neka druga istraživanja s više od 5.000 ispitanika s karcinomom mjehura nisu utvrdila nikakvu povezanost između unosa saharina i raka mjehura.

Uporaba saharina kao zaslađivača smatra se sigurnom i dozvoljena je u više od stotinu zemalja svijeta.

Suhomesnatim proizvodima često se dodaju nitriti i nitrati (E249 – E252), koji služe kao konzervansi, no znanstveno je dokazano njihovo kancerogeno djelovanje ako se unose u prekomjernim količinama. Stoga se 70-tih godina prošlog stoljeća krenulo sa snižavanjem njihovih količina u proizvodnji suhomesnatih proizvoda.

Novije studije pokazale su da nitrati uzrokuju nastanak specifičnih dušičnih molekula koje, ako se proizvod često konzumira, mogu dovesti do oštećenja plućnog tkiva, te potaknuti promjene koje nalikuju plućnom emfizemu.

Natrijev glutamat (E621) je pojačivač okusa koji može biti biljnog ili životinjskog podrijetla. Najčešće ga nalazimo u instant juhama i začinskim mješavinama, a obilno je prisutan u kineskoj kuhinji. Natrijev glutaminat nalazi se prirodno i u ribi, mlijeku i rajčici, no tada je u potpunosti bezopasan, jer nije u slobodnom obliku.

Hina.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.