Štetnost elektromagnetskih valova na ljude

Nakon nedavne rasprave o VIP anteni u Pazinu i štetnosti elektromagnetskih valova na ljude, dajemo link na prezentaciju iz koje oni koji žele znati više o toj tematici mogu naći zanimljive informacije, pa i neke snimke pokrivenosti Grada Pazina signalom. Prezentaciju je radila ekipa iz Hrvatske agencije za telekomunikacije, a možete ju pogledati ovdje: RF neionizirajuće zračenje

12 komentara na “Štetnost elektromagnetskih valova na ljude”

 1. Anonimno napisao:

  Da li netko može jednostavno i stručno prepričat ovo na hrvatski standardni jezik. Ovo je kao da nekog pitaš da li je Zemlja okrugla ili ravna, pa da ti on objašnjava sve od Pitagore, Newtona, Keplera, do Einsteina u jednom dahu pomiješavši sve… Konkretnost!

  1. Anonimno napisao:

   odgovor se može jako zakomplicirati… slično je i ako pitaš da li je bojilo E-102 u najdražim Kiki karamelama štetno? … kao što se u hranu stavljaju razni aditivi koji po svom sastavu odgovaraju određenim kriterijima tako i mobilni telefoni i mobilne baze odgovaraju određenim kriterijima.. dapače čak su te razine daleko ispod propisanih… s obzirom da su se mnogi ovdje raspucali sa velikim znanjem o utjecaju zračenja na ljude možda ti neki imaju volje i znanja da prouče tematiku malo detaljnije od nekoga ko se time bavi malo duže i intenzivnije… prezentacija je jako dobro sastavljena, i relativno prilagođena da i netko tko ne poznaje teorije može doći do nekih zaključaka..

   jesmo li tehnofobi ili se bojimo nepoznatog ili.. ostaje da saznamo..

   Hrle

   1. Anonimno napisao:

    Zna se da su aditivi u globalu štetni, zna se i koji su štetniji, a koji manje. Ne baš sasvim pouzdano, ali za veći broj se zna. Takvi konkretni podaci bili bi zanimljivi ljudima. Bar ono što se zna, a ne da ja moram u 10 minuta naučit čitavu nauku, stručnu terminologiju itd. Često se iza stručnih riječi kriju neki podaci ili se želi odstraniti puk od raspravljanja o toj temi. Nije to samo s telekomunikacijama slučaj, toga ima u medicini… u biti u svim znanostima ili onim granama koje to pretendiraju biti. Sve se one skrivaju iza često bespotrebne i nesvrsishodne terinologije. Često postoje samo zato da bi stvarale tu terminologiju. Ali to je neka druga priča.
    Pa umjesto formula za prvu ruku bi dobro došlo da se rezultati mjerenja postave u jednu tablicu i da se vidi koliko je zračenje na pojedinim pozicijama u Pazinu, a koliko recimo u nekom obližnjem zabačenom selu, ali da se daju podaci koje su dozvoljene količine zračenja prema današnjem hrvatskom zakonu. Bilo bi zanimljivo vidjeti i koliko je zračenje Wirelessa u Pazinu, koji je novost, pa se ni o njemu dovoljno ne zna. To biste mogli upakirati u još jedan projekt, koji bi bio konkretan, bitan, koji zanima ljude i još bi mogla kapnut neka lovica. Jedino je problem ako se unaprijed zna da bi se rezultati pokazali lošim.
    Dakako, već očekujem da će netko napisat, to se ne može objasniti jednostavno, zašto se nestručnjak petlja u nešto stručno. Ali unaprijed odgovaram, zato jer se svaka stvar započevši s nuklearnom fizikom može objasniti na jednostavan način i zato jer me se izravno tiče i zato jer smatram da je taj dio ljudske djelatnosti netransparentan. Ako netko zna i želi neka konkretno pojednostavljeno objasni ta zračenja, a brojke na određenoj skali (rezultate mjerenja) ćemo svi razumjeti. Mudar čovjek će znat objasnit jednostavno i komplicirane procese…

    1. Anonimno napisao:

     Prezentacija postoji kao takva i ovdje je dan info o njoj.
     Nemoj ovdje daviti ljude da je trebaju prilagođavati tvom nivou znanja, jer ce vjerojatno drugi put netko prešutiti da ovakve stari uopce postoje.
     Imaš dvije mogućnosti: ili je nauči razumjeti ili je zaboravi.
     Ako ti ne paše ni jedno ni drugo, onda si naruči istraživanje koje će biti prilagođeno tvom nivou.

     1. Anonimno napisao:

      ili neka posjeti nin i malo oprži jajca na ovome… http://www.oiv.hr/default.asp?ru=101&gl=200705210000001&sid=&jezik=1

     2. Anonimno napisao:

      Ova istraživanja koja pitaš ili predlažeš oko mjerenja razine raznih zračenja u Pazinu su užasno skupa, tj. oprema za njeno provođenje je nezamislivo skupa i nažalost jedino možda Grad ili skup tvrtki mogu platiti tako nešto..
      Naravno, može se izvesti neko ispitivanje od par desetaka tisuća kuna i s polustručnim osobama, ali čini mi se da bi poslije bilo “nezadovoljnih pouzdanošću rezultata” pa mi to nekako pada u vodu.
      Ova fora da se nuklearna fizika može jednostavno objasniti je zavaravanje protivnika. Naravno, samo značenje pojma je lako opisati, ali čim se ide u bilo kakve detalje, neke se stvari/pojmovi/formule trebaju razjasniti kako bi se određena stvar objasnila – to više nije jednostavno.

 2. Anonimno napisao:

  Nekoliko činjenica o zračenju koje dolazi iz naših mobitela…

  Kada govorimo o terminima zračenja mobitela govorimo o radiofrekventnoj energiji. To je jedna forma elektromagnetske energije koja proilazi iz širokog spektra elektromagnetskih valova. U spektru elektromagnetskog zračenja nalaze se i gamma zrake, x-zrake i svijetlo. Elektromagnetska energija (ili elektromagnetsko zračenje) se sastoji od valova električne i magnetske energije koja se zajedno kreće tj. zrači kroz prostor. U frekvencijskom smislu radiofrekvencije obuhvaćaju područje od 300 kHz do 300 GHz.

  Radiofrekventna polja imaju i električnu i magnetsku komponentu pa se stoga mjerenje jačine radiofrekventnog polja mjeri kroz oba termina – jedinica volt po metru (V/m) označava jačinu električnog polja, a jedinica amper po metru (A/m) označava jačinu magnetskog polja. Ono što nas kao ljude zanima je veličina SAR – specifična apsorpcija – engleski specific absorption rate. To je veličina koja nam ukazuje koliko radiofrekventne energije naše tijelo apsorbira.

  Treba napomenuti da radiofrekventna energija nije ista kao i drugi oblici elektromagnetske energije. Jako velike količine elektromagnetske energije, koje možemo pronaći u gamma zrakama i X-zrakama mogu ionizirati biološka tkiva. Ionizacija je proces u kojem su elektroni pomaknuti sa njihovih uobičajenih mjesta unutar atoma i molekula. To vodi do trajnog oštećivanja naše genetske materije, odnosno DNA. Radiofrekventna energija je po tom pitanju nedovoljno jaka i može uzrokovati tek efekt zagrijavanja, koje nema znatan utjecaj na temperaturu tijela. Jedina dva mjesta na tijelu na koje veliko zračenje energije može utjecati su oči i testisi i to zbog relativno malog protoka krvi koje je nedovoljno da toplinu prenese dalje.

  Pa, dakle, koje se to količine radiofrekventne energije smatraju sigurnima? Razne organizacije i zemlje su razvile standarde izlaganja radiofrekventnoj energiji. Najpoznatije organizacije su ICNIRP, IEEE, NCRP. ICNIRP je najviše zastupljena u zemljama Europe, i te norme EU preporučuje a s kojima je Hrvatska usklađena. Generalno sve te organizacije imaju vrlo slične standarde. SAR tj. preporučena vrijednost generalno je postavljena na 4 W po kilogramu. No, s obzirom da apsorpcija ljudskog tijela je drugačija s obzirom na radiofrekvenciju neke su mjere pomaknute prema gore ili dolje ovisno o frekvenciji. Sa svakim mobitelom koji kupite dolazi i hrpa uputa, koje najčešće volimo zanemariti, pa tako dolazi i SAR Informacija. Standard koji preporučuje ICNIRP je 2 W/kg prosječno po 10 grama tkiva. Za moj mobitel (SonyEricsson K750i) maksimalna veličina iznosi 0,99 W/kg (10g). Govori se o maksimalnoj veličini. Kada pričamo o baznim stanicama energija između par centimetara od bazne stanice (antene) i već par metara od bazne stanice drastično pada, pa se tu govori o mjerama koje su tisućama puta manje od preporučenih SAR vrijednosti. Treba napomenuti da je SAR što smo bliže baznoj stanici manji zato jer snaga na mobilnim uređajima varira sa udaljenošću od stanice – što smo dalje od bazne stanice mobitel koristi veću snagu. Dakle, postavljanje eventualnih novih baznih ima korisnost što se tiče SARa, a i potrošnja baterije je manja. Ako putujete na zapad primjetit ćete kako vam baterija mobilnog telefona traje znatno duže.

  Što se tiče Wirelessa izlazne snage su već unaprijed komercijalno vrlo limitirane, te je eventualna zabrinutost oko takvih sustava puno manja od one oko mobilnih telefona jer mobilni telefon držimo na glavi, a energija koja izlazi iz baznih stanica i nekakvih drugih izvora sa svakim centimetrom drastično opada.

  Provođenje ispitivanja i mjerenja u Pazinu nebi imalo nikakvog smisla i nebi se došlo do nikakvog revolucionarnog napredka s obzirom na to da u Pazinu nema nekih većih izvora radiofrekventnog zračenja.

  Možda je nešto malo jasnije… ? ako ne.. GIYF…

  Hrle

  1. Anonimno napisao:

   Bravo za trud hrle! Iako i dalje smatram da se još nedovoljno zna o štetnosti radiofrekventnih zračenja, ali i ja ću kao i drugi, i dalje koristiti mobitel. Samo mi nije jasno ovo: “s obzirom na to da u Pazinu nema nekih većih izvora radiofrekventnog zračenja.”
   S kojim područjem uspoređuješ Pazin? Gdje to ima više zračenja? Otkud to znaš? BTW Google Is Your Friend )

   1. Anonimno napisao:

    Pa nema u Pazinu nekog zračenja, zračenja ima puno na vrhu Učke i tamo se nije zdravo dugo zadržavati, pogotovo od kada je u pogonu radar (možda još nije?).
    Gore su opasne količine zračenja, sve ovo po naseljima u kojima živimo je beznačajno malo prema Učki, gore su radio i tv odašiljači kojima se snaga izražava u megavatima, zatim radar, ne znam točno s kojom snagom radi, ali ne vjerujem da je puno ispod megavata.

    1. Anonimno napisao:

     Čuj i tamo su tvrdili da neće bit većeg zračenja, da će to zračenje ić pod nekim kutom, tako da neće zračit sela na Učki. I zato na kraju preostaju samo stručna mjerenja kojima bi se moglo vjerovat. Ne razumijem se u način na koji bi se elektromagnetska mjerenja mogla provesti, niti koliko su skupa?
     Na kraju krajeva, ako postoje indicije da su na nekom mjestu zračenja mnogo više od nekakvih recimo dopuštenih kriterija, trebalo bi se apelirati prema ministarstvu zaštite okoliša ili min. zdravstva, koji je ustvari dužan skrbiti o tome.

     1. Anonimno napisao:

      Ne, nisam mislio na sela, nego na vrh Vojak, na Vojaku ima puno zračenja. Sela na Učki su sigurna, ne zato što je netko bio ekološki svjestan pa pazio da ne “ozrači” sela, nego zato što bi to bilo nepotrebno rasipanje energije, nema potrebe zračiti sela na Učki.
      Svi ti izvori zračenja su usmjereni u smislu da zrače što je više moguće u horizontalnu ravninu sa blagim kutom prema dolje, tako da preskaču sve ispod sebe u neposrednoj blizini.
      Nema potrebe raditi mjerenja, ona se i tako rade samo da se zadovolji javnosti, ne znam koliko su skupa, ali su nepotrebna. Zašto nepotrebna? Zato jer se sve može PRORAČUNATI sa uvrštanjem podataka u jednadžbu. Poznat je izvor zračenja, njegova izračena snaga, lokacija, dijagram zračenja, poznat je medij kroz koji se širi zračenje itd. i ono što se dobije računski je točno, nema nepoznanica.
      Npr. mobilni operateri kada planiraju gdje će staviti koju baznu stanicu oni ne rade to “odoka”, nego imaju kompjuterske programe sa učitanom konfiguracijom terena i svim podacima, program im nacrta koji dio će koja bazna stanica pokriti.
      Ali što to vrijedi, kad ljudi ne vjeruju onome što ne mogu “opipati”, ili da probam ovako: Ako imaš nekoga tko te uvjeri da ima uređaj koji mjeri bioenergiju i ti vidiš stvarno tamo neke brojke ili kazaljke koje se miču prije ćeš vjerovati tom uređaju nego što ćeš vjerovati tamo nekom inžinjeru koji će se truditi uvjeriti te pomoću uvrštavanja podataka u jednadžu, ne mislim ovdje na tebe osobno, nego na prosječnog čovjeka, za ovoga sa jednadžbama će misliti da ga mulja :)).
      A nadalje, posebna su priča mediji, kojma se zapravo manipulira kako kome paše, i onda mediji stvaraju nepotrebnu paranoju, da li se radi o ratu, štetnom zračenju, zagađenoj vodi, dionicama HT-a, svejedno, tu su mediji – oružje onih pametnijih koji znaju što žele postići naspram uprosječene mase koja doslovno jede govna i sve puši.

     2. Anonimno napisao:

      ići ću još malo dalje od Čubrića i o tome kako znamo da se ispod našeg Grada ne nalazi skrivena NATO baza ili nešto slično :-) mi smo vjerojatno prvi koji osjetimo anomalije na radiofrekvencijama zato jer ih naši prijemnici i antene registriraju. Nebi nama škodilo otić na kakvo natjecanje na Učku ali je to radi smetnji waste of time.. u našem Gradu se osjete tek smetnje koji proizvode proizvodi široke potrošnje ala računala i to redom nestaje čim se napusti Grad. Tako da je točno, već na selu tj. Lindaru ćeš imati “čišće” frekvencije..

      To su i dalje veličine koje ljude ne moraju zabrinjavati… ali nas radioamatere, sve više..

      Hrle

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.