Stigla zakašnjela naknada od registracija

asfaltiranje.gifPlan gradnje i održavanja županijskih i lokalnih cesta u ovoj godini je prvim izmjenama povećan za 6,8 milijuna kuna, odlučeno je na Županijskoj skupštini. To, medutim, ne znači da dolaze neki novi pozitivni vjetrovi, niti da će ubuduće biti više novca za održavanje cesta od županijskog i lokalnog značaja. Robi Zgrablić, ravnatelj ŽUC-a u Pazinu, kaže da nema nikakvih promjena već sve ostaje po starom jer od 2002. im se nije mijenjao glavni prihod od naknade koja se jednom godišnje plaća kod registracije vozila.

Zato ŽUC nije u mogućnosti na adekvatan način održavati ceste o kojima brine, niti spriječiti njihovo propadanje. I ceste imaju svoj vijek trajanja, a prošla oštra zima ostavila je na njima dodatna oštećenja čemu pridonosi i povećan promet teških tereta. Prihodi ŽUC-a se sa 76,1 penju na 82,9 milijuna kuna. Izvorni prihodi se povećavaju za 3,1 (naknada za korištenje javnih cesta koja se plaća jednom godišnje kod registracije vozila), a pomoć od Hrvatskih cesta (umjesto sedam planira se dobiti 9,9 milijuna) i lokalne samouprave za 3,2 milijuna dok će zatezne kamate donijeti još 380 tisuća kuna.

Razlog za to povećanje je samo naplata dugovanja iz 2009. od Hrvatskih cesta i stanica za tehnički pregled kojima je naplaćena i zatezna kamata jer im nisu u zakonom propisanom roku dostavili novac od registracije. Planirano je povećanje rashoda za 5,4 milijuna i to kod materijalnih rashoda zbog pove ćanja redovnog održavanja cesta i ostalih usluga te zbog izgradnje cesta. Trošak za deset zaposlenih ostaje isti – 2,5 milijuna dok se za sto tisuća povećavaju izdaci za otplatu kredita na 13,7 milijuna. Za redovno održavanje na 1.432 kilometra cesta o kojima brinu u ŽUC-u bit će utrošeno 44,5 milijuna što je tri milijuna više od plana za 2010. od čega se 29,3 milijuna planira uložiti u županijske prometnice. Od 5,6 milijuna za gradnju cesta tri milijuna se odnose na pripremu (projekti, elaborati o izvlaštenju i naknade za izvlaštenje), a 2,6 milijuna na samu izgradnju.

U prvih šest mjeseci ove godine ŽUC je imao 40,6 milijuna prihoda, ali i 41 milijun kuna rashoda pa je minus bio 395 tisuća kuna.

Glas Istre

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.