Stiže zimska Genovska ciklona: U gorju pola metra snijega, a snijeg je izgledan i uz obalu, nakon ciklone veliki minusi!

vremenska_prognoza.jpgNakon vrlo dugog perioda iznadprosječno toplog vremena, pred nama je snažna zimska promjena vremena. Na flori i fauni već su se polako počele osjećati negativne posljedice tople zime, ali ovako nagla promjena vremena mogla bi izazvati dodatne štete. Posebice jer je prisutno intenzivno kolanje sokova kod nekih kultura, odnosno biljke se nisu pripremile za zimu.

Analiza sinoptičke situacije 

Preko našeg područja noćas će se premjestiti hladna fronta koja nam donosi buru i umjereno zahlađenje, a temperature zraka snizit će se malo ispod prosječnih za doba godine. Jačanje anticiklone nad našim područjem bit će vrlo kratkotrajno, jer prodor nove količine vlažnog i hladnog zraka sa sjeverozapada kontinenta stiže već u subotu. Tada se očekuje stvaranje zimske Genovske ciklone, a s njom stiže i pregršt meteoroloških uzbuđenja.

Sa odmicanjem ciklone osjetno će zahladiti, a nakon što za 3-4 dana nastupi smirivanje vjetra minimalne temperature zraka snizit će se vrlo nisko. U unutrašnjosti Istre moguće su vrijednosti i do – 15 °C, a i uz obalu će biti hladno, mjestimice do -5 °C. U unutrašnjosti Hrvatske te naročito u gorju bit će još hladnije.

Obilan snijeg u gorju

Nadolazeća promjena vremena, odnosno Genovska ciklona u gorje donosi obilniji snijeg. Na Učki i Ćićariji valja očekivati više od 30 centimetara pokrivača, dok bi u Gorskom kotaru, Lici i dijelovima BiH moglo pasti i pola metra. U nizinama unutrašnjosti zemlje također se očekuje zamjetniji snježni pokrivač, prosječno 20-ak centimetara, ali će lokalno pasti i više snijega.

Snijeg u središnjoj Istri i riječkom zaleđu

Prema većem dijelu prognostičkih modela sa zahlađenjem u noći na nedjelju doći će do spuštanja snježne granice, tako da se pahulje očekuju i unutrašnjosti Istre. Pritom može doći do stvaranja snježnog pokrivača, naročito u višim dijelovima Pazinštine i Žminjštine.

Zbog manjeg utjecaja juga, snježna granica u riječkom zaleđu od početka oborina bit će dosta niža, a dodatno će se sniziti uslijed jačanja oborina. Obilniji snijeg tako se očekuje već na 300-350 metara nadmorske visine, a na Matuljskom području zamjetnije količine izgledne su čak i na 200 metara.

Pahulje uz obalu

U noći na nedjelju sa hladnim sjeverozapadnjakom snježna granica brzo će se spustiti sve do obale, najranije na sjeverozapadu Istre, odnosno području Umaga, a najkasnije na jugu. Pritom je mogućnost stvaranja tanjeg snježnog pokrivača mala, ali zbog blizine ciklonalnog centra i općenito vrlo turbulentnog vremena ne smijemo u potpunosti isključiti ni tu mogućnost. Velika mogućnost padanja snijega postoji i u Rijeci. U nedjelju je povremen slab snijeg moguć na većem dijelu područja, pa tako i uz obalu.

Vjetar

Nakon sutrašnje prolazne bure, u subotu sredinom dana slijedi jačanje juga koje će do večeri na moru južne Istre biti jako, povremeno s olujnim udarima kojih neće izostati ni na Kvarneru. Nakon juga u noći na nedjelju zapuhat će umjeren i jak sjeverozapadnjak koji će sredinom nedjelje okrenuti na umjerenu i jaku buru, na poznatim lokalitetima sa olujnim i orkanskim udarima.

Veliki minusi u novom tjednu, pa i za sam doček Nove godine!

Novi tjedan donosi vrlo hladno zimsko vrijeme. Posebno će hladna biti jutra, naročito od sredine tjedna, pa i na sam doček Nove godine. Minimalne temperature zraka u unutrašnjosti Istre snizit će se do -15°C, a uz obalu i do -7°C. Hladno će biti i u unutrašnjosti Hrvatske gdje se očekuju veliki minusi, lokalno i do -20°C.

Što se tiče zatopljenja, prema dijelu večerašnjih prognostičkih modela ono je moguće sa prvim danom Nove godine.

istramet.com

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.