Što misle istarski političari o gay paradi?

gay-parada-zg.JPG“Hrvatska to može progutati”, slogan je ovogodišnjeg Zagreb Pridea koji se danas održava u glavnom gradu Hrvatske. Može li i Istra to progutati, odnosno bi li gay pride ili homoseksualna povorka bila dobrodošla u nekom istarskom gradu kad bi postojala takva inicijativa, upitali smo neke od istarskih političara. Odgovor većine je da bi, ako bi baš morali, i progutali takvo što, ali očito s knedlom u grlu.

anton-josip-rupnik.jpgPostanje po Rupniku

– U početku su bili Adam i Eva, dakle muškarac i žena, kaže Josip Anton Rupnik, predsjednik Zelene stranke-Zelene alternative i vijećnik u Županijskoj skupštini. Iako bi se iz toga dalo zaključiti da je Rupnik protiv organiziranja javnih homoseksualnih manifestacija bilo gdje u Hrvatskoj, on nas uvjerava da to nije tako. Naime, naglašava da ljudima treba omogućiti da izraze svoj stav, u ovom slučaju stav o seksualnosti, a da bi oni kojima to smeta trebali jednostavno ignorirati takve skupove.

Okupiran drugim problemima, ali nije protiv parada – Josip Anton Rupnik

– I meni se štošta ne sviđa, kao na primjer situacija u zemlji, pa to ne mogu promijeniti. Ako se nekome ne sviđa homoseksualna parada, neka ode gledati nogometne utakmice. Na tim se skupovima nikoga ne ubija, ne maltretira, vrijeđa, pa ne vidim razlog zašto se oni ne bi održavali, kaže Rupnik.

Na pitanje bi li on sudjelovao u paradi, odgovara da ne bi išao ni gledati paradu, jer je “okupiran drugim problemima”. No, i među tim drugim problemima Rupnik ipak nalazi mjesta za raspravu je li za to da se homoseksualnim parovima omogući posvajanje djece. Naime, na naše pitanje kako gleda na tu eventualnu zakonsku mogućnost, Rupnik kaže:

– Treba poštivati prirodne zakonitosti. Muškarac ne može biti majka, kao što ni žena ne može nikada biti otac. To je priroda odavno tako odredila. A ja sam jedan od onih koji podržavaju zakone prirode. Upitali smo ga i kako bi reagirao da u njegovoj blizini homoseksualni par javno izražava ljubav. Rupnik smatra da je to stvar kulture i da nije lijepo ni kad se dvoje mladih, različitih spolova, ljube na javnom mjestu.

– Neki to čine samo da bi provocirali. Treba se oglušiti na takve stvari. No, problem je što to može loše utjecati na djecu. Neka homoseksualci čine što hoće, ali između četiri zida gdje ih nitko ne može vidjeti, zaključuje Rupnik.

nika-krstevski.jpgNeka intima ostane intimna

Slično mišljenje dijeli i njegova kolegica iz Županijske skupštine, HDZ-ova vijećnica Nika Krstevski. Ona ističe da je Hrvatska demokratska zemlja i da svatko može upozoravati na svoj položaj u društvu.

Ne zna kako bi neke stvari objasnila djetetu – Nika Krstevski

– No, moj stav, koji smatram da je i stav stranke, jest da treba njegovati tradiciju. Ne bismo trebali uvoziti takve stvari, kao što su te parade, sa zapada. Nitko ne reklamira svoje seksualno opredjeljenje, pa ne vidim zašto bi to činili homoseksualci. Nemam ništa protiv takvih odnosa, ali to je stvar nečijeg opredjeljenja i njegove intime, smatra Krstevski.

Na javno iskazivanje ljubavi između istospolnih parova tvrdi da bi reagirala tek okretanjem glave na drugu stranu. Time im, smatra, ne bi davala na značaju. Ističe i da se ljudi nemaju pravo petljati u odnose drugih, ali da je problem ako se homoseksualni parovi ljube u javnosti, u blizini djece. Naime, Krstevski kaže da ne zna kako bi djetetu objasnila takvo što, a da mu bude razumljivo. Načelno je i protiv toga da se homoseksualnim parovima dopusti usvajanje djece.

Da je po tom pitanju HDZ vrlo blizak stavovima jednog od najpoznatijih IDS-ovaca poznato je već iz nekih saborskih rasprava o istospolnim brakovima i posvajanju djece. Naime, Damir Kajin se već godinama otvoreno protivi tome da se homoseksualcima omogući zasnivanje braka ili usvajanje djece.

Damir KajinPrepušta homoseksualce njihovu ljubavnu zanosu – Damir Kajin

– Homoseksualni parovi imaju sve što imaju i normalni bračni parovi, osim što ne mogu posvajati djecu i nadam se da takvo pravo ni neće imati. Nisam nikakav fob, pa ni homofob, ali ću svima reći da sam protiv toga, kao što sam protiv i da im se dopusti umjetna oplodnja, kaže Kajin.

Izjednačiti, a ne marginalizirati

No, s druge strane smatra da bi homoseksualci trebali u svim pravima biti izjednačeni sa svima ostalima u društvu, te da ne smiju biti marginalizirani. Nema ništa protiv ni da se homoseksualne parade održavaju i u Istri. No, kako u svakoj njegovoj rečenici o ovoj temi postoji veznik ali, tako i ovdje Kajin kaže:

– Neka rade što hoće, ali neka svoje manifestacije ne koriste za provokacije kojima žele skrenuti pozornost na sebe. Protiv sam toga i da se te ljude u povorci vrijeđa i omalovažava, kaže saborski zastupnik kojemu je provokacija već to što će se u Zagrebu povorka održati u centru grada.

I njemu smo postavili pitanje kako bi reagirao da se u njegovoj blizini ljube dvije žene, odnosno dvojica muškaraca.

– Ljubljenje žena mi ne bi smetalo, pogotovo ako su mlađe od 30 godina. No, vidjeti dva muškarca da se ljube ne bi mi bilo ugodno. Vjerojatno bih ih napustio i prepustio njihovom ljubavnom zanosu, zaključuje Kajin.

lucija-debeljuh.jpgJedina koja doista nije imala ni jednu riječ protiv homoseksualnih veza, kao ni protiv organiziranja manifestacija kojima se promoviraju njihova prava jest Lucija Debeljuh, SDP-ova vijećnica u Županijskoj skupštini.

Podržava svaku akciju homoseksualaca – Lucija Debeljuh

– Podržala bih svaku njihovu akciju. Nažalost, to je jedini način da skrenu pažnju na sebe. Da postoje zakoni koji bi ih štitili, homoseksualci ne bi imali potrebe organizirati okrugle stolove ili povorke. Oni time žele nešto pokazati, na nešto upozoriti, kaže Debeljuh.

Što se tiče posvajanja djece, ona smatra da o tome treba raspravljati. Njen je stav da bi i to jednom, kad društvo bude zrelo, trebalo dopustiti. Naime, ne prihvaća argument da odgoj utječe na kasniju spolnu sklonost djeteta te ističe činjenicu da je seksualna orijentacija homoseksualaca proizašla iz heteroseksualnih obitelji, pa da se stoga ne može govoriti da se seksualna sklonost stječe odgojem.

– Nažalost, ovo društvo još nije spremno ni razgovarati o takvim temama, a kamoli nešto omogućiti homoseksualcima, kaže Debeljuh. Na pitanje kako bi reagirala na izljeve ljubavi istospolnih parova u svojoj blizini, odgovara: “Iskreno, nikada se nisam našla u takvoj situaciji. Vjerojatno mi ne bi smetalo”.

Glas Istre

Da li bi vi podržali gay paradu u vašem gradu? Odgovorite na pitanje u anketi!

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.