Što ove godine planira gradsko komunalno poduzeće

foto: Glasistre.hrNakon neuobičajene lanjske poslovne godine, kada je izgradnja a zatim i prodaja poslovne zgrade Pasaj u središtu grada gotovo utrostručila uobičajeni godišnji prihod, pazinsko Komunalno poduzeće Usluga od ovogodišnjeg poslovanja očekuje povratak na prosječne financijske veličine. Ukupno ove godine planira »okrenuti« 18,06 milijuna kuna, a lani je, zbog zgrade, preko njenih računa prešao 41,31 milijun kuna.

Najveći dio novca »prolazi« kroz redovne komunalne djelatnosti, pa je tako primjerice ovogodišnji plan za održavanje čistoće, što uključuje prikupljanje, odvoz i odlaganje otpada te održavanje javnih i zelenih površina, »težak« 6,5 milijuna kuna. Održavanje kanalizacije, uključujući i rad pročistača otpadnih voda, koštat će 2,4 milijuna kuna, dok se oko 2,1 milijun namjerava zaraditi od ostalih komunalnih usluga. Uslugina građevinska operativa, koja osim izgradnje gradske komunalne infrastrukture obavlja i poslove za druge naručitelje, trebala bi prema planu zaraditi pet milijuna kuna.
Oko 1,6 milijuna kuna Usluga će uložiti u obnovu opreme i voznog parka, a ukupan plan ovogodišnjih investicija vrijedan je 9,4 milijuna kuna.

Kao i u posljednjih nekoliko godina, najviše će se graditi kanalizacija, a ti će se poslovi osim s 2,6 milijuna iz proračuna grada Pazina pokriti i dotacijama Istarske županije (800 tisuća kuna) te Hrvatskih voda (700 tisuća). Najveći ovogodišnji kanalizacijski projekt je izgradnja oko dva kilometra dugog glavnog kanalizacijskog voda te još petstotinjak metara priključaka u starom dijelu Starog Pazina. Za ovaj je posao u tijeku izrada projekata, pa mu se ni konačna cijena još ne zna, a početak izgradnje planira se za svibanj. Prije toga, u ožujku, počet će gradnja kanalizacijskog sustava u industrijskoj zoni Pazinka II (od gradskog pročistača do objekta Plodina), međutim, tu će se iskoristiti i oko 400 metara postojeće kanalizacije kroz tvornički krug bivše Pazinke, pa će izgradnja koštati oko 1,5 milijuna kuna. Povrh ova dva velika kanalizacijska gradilišta, tijekom ove godine treba dovršiti još četiri posla započeta lani: za dovršetak oborinske kanalizacije iz sjeveroistočnog dijela grada prema Rijavcu čeka se naručeni separator; fekalnu kanalizaciju treba dovršiti na potezima Foškići – crpna stanica Stari Pazin i kroz Zagrebačku ulicu u staropazinskom Novom naselju, a kad se počne graditi kružni tok u središtu grada, najprije će se onuda položiti oborinska kanalizacija prema Spomen domu.

Poslovi na grobljima nakon kanalizacije drugi su najveći ovogodišnji Uslugin investicijski »paket«, vrijedan ukupno 2,9 milijuna kuna. Najveći dio te vrijednosti uzet će izgradnja kapele na pazinskom groblju, no u planu je još proširenje groblja na Starom Pazinu, Kašćergi i Lindaru, izgradnja potpornog zida na groblju u Zamasku te izrada projekata za proširenje groblja u Pazinu, i za izgradnju kapela na grobljima u Zarečju i Bermu.

Održavanje i sanacija gradskog deponija komunalnog otpada ove će godine koštati oko pola milijuna kuna, 800 tisuća kuna Usluga će uložiti u rekonstrukciju svoje bivše upravne zgrade pokraj gradske tržnice (koju se kani povisiti za dva kata i zatim u njoj iznajmljivati poslovne prostore), a po 350 tisuća kuna uložit će se u uređenje nadstrešnice skladišta ambalažnog otpada te garažnog i parkirnog prostora pored Uslugina sjedišta.

Iako je ovogodišnji poslovni plan prema iznosu prosječan, direktor Usluge Dragan Šipraka ne isključuje moguća iznenađenja budući da se ova tvrtka redovno javlja na natječaje i na tržištu se nastoji izboriti za investicije kojima će povećati zaposlenost vlastite građevinske operative. Tako primjerice ovih dana grade ili uskoro počinju graditi tri vodovodna ogranka. To su vodovod za selo Lukeži u općini Pićan, vrijedan 230 tisuća kuna, potom za selo Oravići u općini Cerovlje (160 tisuća kuna) i onaj u pazinskoj poslovnoj zoni Ciburi II, vrijedan 70 tisuća kuna.

Davor Šišović
Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.