Što se krije iza e-brojeva?

e-brojevi.JPGNa Odjelu za ekonomiju i turizam “Dr. Mijo Mirković” pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile prošlog je tjedna održan ciklus predavanja “Znanjem do održivog razvoja gospodarstva”. U sklopu tog ciklusa održano je i predavanje o E-brojevima, prof. dr. Valerije Varčeka. Cilj predavanja je zapravo bio opovrgnuti dva mita povezana s prehrambenim aditivima – da je sve ono što je zakonski dozvoljeno dobro i za naše zdravlje te da se iza slova E krije otrov.


Dr. Varček je kao član Udruge za demokratsko društvo zajedno s ostalim članovima pokrenuo projekt Savjetovalište o E brojevima putem kojeg je cilj informirati građane, a poseban naglasak je stavljen na osvješćivanje učenika osnovnih i srednjih škola.

Znamo li što su i što predstavljaju E-brojevi?

Danas, nažalost, konzumiramo mnoge prehrambene aditive koji imaju potencijalno nagativan učinak na naše zdravlje, a da to ni ne znamo. Tako je, primjerice, u upotrebi E123 (amaranth) koji inače spada u skupinu azo-bojila i koji uopće nema prehrambenu vrijednost i za koji je ustanovljeno da stvara bubrežne kamence i inducirane pobačaje, no njegova upotreba je u manjim količinama ipak dozvoljena i to u raznim bombonskim proizvodima, sladoledu, prašku za sladoled i puding, itd.
Jedan drugi aditiv, koji je također potencijalno vrlo štetan, a koristimo ga svakodnevno, zove se aspartam (E951) . On se nalazi u više od 6000 proizvoda, uključujući i dječje proizvode, u raznim osvježavajućim napitcima, a problem je u tome što se reklamira kao da je bezopasan. Glavobolje, vrtoglavice, depresija, grčevi, pobačaj, neplodnost i ovisnost su samo neki od simptoma trovanja aspartamom.
S druge strane, imamo i dobre aditive poput askorbinske kiseline (E300) što je nama poznato kao vitamin C. Osim što služi kao antioksidans, on je neophodan za pravilan rast i razvoj, za zdrave zube i desni, te za kosti, kožu i krvne žile. Osim njega, možemo spomenuti i riboflavin, poznat kao vitamin B2, koji je važan za disanje tkiva i rast stanica, uključen je u razgradnju masti, proteina i ugljikohidrata, te se smatra bezopasnim.

Što još reći osim da imate pravo na informaciju, stoga, informirajte se. Plakat s označenim E-brojevima koji mogu štetiti zdravlju, korisne podatke, a i odgovore na mnoga Vaša pitanja možete pronaći ovdje.

Vesna Melkić

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.