Što se lani kralo u Pazinu i okolici

LaptopIako je u prošloj godini broj krađa na području grada Pazina nešto opao u odnosu na prethodnu godinu, lopovi još uvijek rado navraćaju u središnju Istru. Policija, međutim, tom obliku kriminaliteta sve uspješnije staje na kraj, jer je u 2008. godini otkrila dvostruko više počinitelja nego u prethodnoj godini.


Lanjska je godina, što se krađa tiče, počela »lagano«: u siječnju je zabilježen jedan slučaj (ukradene su bačve s naftom iz kamenoloma u Mečarima), a u veljači također samo jedan: iz obiteljske kuće u selu Šišovići ukradena je motorna pila i drugi alat.
U ožujku su lopovi bili puno aktivniji. Toga mjeseca je u selu Mečari ukradena električna miješalica, kosilica i razna druga oprema, u selu Brestovica veći broj kamenih jerti, a iz pazinskog Parka velikana ukradena je bista Vladimira Gortana. I provalama je bio »bogat« lanjski ožujak: iz blagajne Pazinske kavane ukradeno je 4.500 kuna, iz stana u Ulici Jurja Dobrile prijenosno računalo, fotoaparati i digitalna kamera, u istoj ulici, ali pet dana kasnije, provaljeno je u još jedan stan te je ukraden novac i digitalni fotoaparat, dan kasnije stradao je još jedan stan u istoj ulici čiji je vlasnik ostao bez manje količine novca. U travnju se još jednom na meti provalnika našla Pazinska kavana, ali tada nije ništa ukradeno jer u blagajni nije bilo novca.
S toplijim danima na metu lopova došla su i vozila. Početkom svibnja vlasniku iz pazinske Dršćevke ukraden moped, a vlasnik iz susjedne Ulice Saše Šantela ostao je bez bicikla. Potkraj lipnja je iz rezervoara Uslugina rovokopača ukradeno 200 litara dizel-goriva.

Sredinom srpnja je provalom u kiosk na pazinskoj autobusnoj postaji ukradena veća količina cigareta. U srpnju je od prstiju spretnog lopova u neposrednom susretu stradao i stariji Pazinac. U kolovozu je provaljeno u kuću u Zabrežanima odakle je ukradeno prijenosno računalo, a istog mjeseca je vlasnik iz Vele Trabe ostao bez 18 komada željeznih šina. U kolovozu se dogodio i za Pazin iznimno rijedak slučaj oružanog razbojstva: dva nepoznata počinitelja uz prijetnju pištoljima otuđila su 165 tisuća kuna. Istog mjeseca provaljeno je i u vikendicu njemačkog državljanina u selu Frankovići, kada je ukradena elektronička oprema i manja količina novca.

Neoprezno ostavljanje radnih strojeva na gradilištu opet je privuklo lopove u rujnu, koji su kod mjesta Rogovići iz rezervoara jednog rovokopača ispumpali sto litara dizela. Jedna od neobičnijih lanjskih krađa dogodila se početkom rujna na željezničkoj postaji u Hekima, odakle je nepoznati počinitelj ukrao 2,5 kilometara bakrenih vodova. Tog su mjeseca provalnici iz jedne pazinske parfumerije odnijeli manju količinu novca, ali veću količinu parfema, a iz provaljenog ureda uprave Doma zdravlja ukraden je novac. U studenom su provalnici ukrali novac i iz ureda javnog bilježnika u Pazinu, a iz ureda na benzinskoj crpki Etradexa, uz manju količinu novca, ukradena su i dva mobitela.

U prosincu se opet na meti našao jedan kiosk, ovaj put u ulici Istarskih narodnjaka, iz kojeg su provalnici ukrali samo cigarete. Sredinom prosinca je iz Cronexovog servisa na Dršćevki ukraden mobitel, a posljednja ozbiljnija provalna krađa koju je pazinska policija evidentirala prošle godine zbila se u sportskoj dvorani Pazinskog kolegija, odakle je lopov ukrao novac, mobitel i kartice za bankomat, kojima je kasnije čak i podizao novac.

Bez obzira na činjenicu da ukupne brojke i njihova usporedba s lanjskim podacima statistički pokazuju poboljšanje – 2008. godine je na području Pazina zabilježeno sedam krađa, a 2007. godine 16; teških je krađa lani bilo 19, a preklani 18, dok je teških krađa u pokušaju lani bila jedna, a preklani pet – čini se da lopovi još uvijek rado operiraju u ovom kraju. Polako se mijenja tek spektar njihova interesa – uz novac, lani se najviše kralo elektroničke uređaje odnosno laptope i mobitele, a krađa goriva iz radnih strojeva izgleda da također postaje »trend«. Iz pazinske policije podsjećaju da kontakt-policajci postoje da bi im se građani obraćali kadgod zamijete bilo što sumnjivo, a takvi kontakti vjerojatno su i pomogli da se lani prilično povećao broj otkrivenih počinitelja krađa. kaznenih djela.

Davor Šišović
Glasistre.hr

2 komentara na “Što se lani kralo u Pazinu i okolici”

  1. kmd napisao:

    bilo bi lipo kad bi “Pazin’s Finest” bar glumili da delaju svoje delo tamo di su kao stvarno potrebni, a ne da tu zajebavaju mlade koji su si našli neko lipo mirno misto di nikemu ne smetaju….

  2. kmt napisao:

    ma ca nisu jedan put poli plodina ukrali bankoomat s viluskaron

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.