Stoljeće nogometa u Pazinu

23. travnja 1919. odigrana je u Pazinu, koliko je za sada poznato, prva dokumentirana nogometna utakmica. Na današnji dan prije 100 godina na igralištu Loche igrali su domaćini Unione sportiva “Pisinese” i Grupo sportivo “Giovanni Grion” iz Pule.

Osim zajedničke fotografije (koju objavljujemo) i bilješke u analima pulskog sporta o ovo se utakmici ništa ne zna. Ni pokušaji da se identificiraju igrači “Pisinesea” s fotografije nisu urodili plodom. Srećom sačuvana je fotografija na kojoj su na igralištu na Lokama uz Pazinski potok, nedaleko današnjih farmi, u bijelim dresovima snimljeni pazinski, a u crnim s bijelom petokrakom zvijezdom pulski nogometaši. Na horizontu iznad igrališta vidi se postojeća stambena zgrada na Veloj Vali.

Prema nekima nogomet se u Pazinu počeo igrati 1912., ali pouzdanih dokaza ta takve tvrdnje nema, stoga je fotografija igrača “Pisinesea” i “Griona” jedino svjedočanstvo o počecima nogometa u Pazinu koji je u to vrijeme bio iznimno popularan sport. Stoga je već početkom 1920-tih u gradu izgrađeno nogometno igralište, a nalazilo se na prostoru današnjeg školskog parka i dijela zgrade Osnovne škole Vladimira Nazora u Šetalištu Pazinske gimnazije. Nakon izgradnje igrališta ljubitelji nogometa više nisu morali pješačiti do Loka kako bi uživali u omiljenoj igri.

O nogometu u Pazinu između Prvog i Drugog svjetskog rata ne zna se mnogo, osim da je “Pisinese” 1930./31., koji je djelovao u sklopu Dopolavora igrao u Prvenstvu Venezie Giulie i osvojio drugo mjesto iza “Federica Riose” iz Rovinja koji je nakon toga prešo u drugu ligu. “Pisinese” je ovim rezultatom mnoge iznenadio, ali više od toga izgubljeno je u sjećanjima. Od igrača “Pisinesea” iz prijeratnog razdoblja poznati su nam, za sada, jedino Bogdan Juričić, registriran 1938. i Libero Ferenčić registriran 1940. Oni su nakon rata, 1945., uz Egidija Mariona i Josipa Opašića bili angažirani u stručnom timu kluba “Jedinstvo-Unuita” Pazin koji je do 1947. igrao na igralištu u današnjem Šetalištu Pazinske gimnazije. Na jednoj fotografiji ekipe “Jedinstvo-Unuita” iz tog razdoblja (1946. ili 1947.) prepoznaje se Bruno Matijašić, svestrani sportaš i poznati pazinski boćar, stoga nije isključeno kako je prije rata i on igrao za “Pisinese”.

Ubrzo nakon oslobođenja Pazina, 6. svibnja 1945. u gradu je nastavljeno igranje nogometa. Prva utakmica u tek oslobođenom Pazinu odigrana je između “Jedinstva – Unita” i pripadnika 26. divizije Jugoslavenske armije. Tijekom 1946. i 1947. nogomet se igrao na terenu u današnjem Šetalištu Pazinske gimnazije koje je nakon rata prošireno, a dograđene su i male tribine za gledatelje. Već 1947. ovaj je teren napušten, jer se na njemu gradila nova škola, pa su pazinski nogometaši od 1947. do 1951. najčešće igrali u Cerovlju.

U međuvremenu 10. svibnja 1949. osnovano je Sportsko društvo Pazin u sklopu kojeg je djelovala i nogometa sekcija kasnije preimenovana u Nogometni klub “Pazin”. U jesen 1950. Šumarija je ustupila teren dotadašnjeg rasadnika i novo je igralište, građeno dobrovoljnim radom, otvoreno 29. studenog 1951. Korišteno je do 1967., kada se zbog proslave 25, godišnjice sjedinjenja Istre s Hrvatskom pristupilo njegovoj obnovi. Zbog toga se od 1967. do 1970. u Pazinu se nije igrao nogomet. Na poticaj pazinskih nogometnih zanesenjaka 1970. osnovan je Nogometni klub Pazinka koji i danas djeluje, a glavni sponzor kluba bila je Kemijsko tekstilna industrija “Pazinka”.

Mirjan RIMANIĆ

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.