Stopirani planovi izgradnje brane na Slapu Sopot

Članovi Inicijative ‘Zaštitimo Slap Sopot’ u subotu, 13. kolovoza, primili su priznanje, a time i objavili pobjedu u borbi protiv izgradnje Retencije na Slapu Sopot. Načelnik Općine Pićan Ivan Franković dodijelio je koordinatorici Inicijative ‘Zaštitimo Slap Sopot’ Tini Širol ‘Plaketu Općine Pićan’: ‘Zbog direktnog doprinosa u zaštiti i unapređenju prirodnog okoliša’. 

Kako je za Regional Express izjavila Širol: ‘Ovo je pobjeda u našoj borbi, odluka o izgradnji, odnosno stopiranju svih radnji na planiranju prepuštena je lokalnoj općinskoj upravi, Općini Pićan koja je donijela odluku kojom se stopiraju planovi u izgradnji Retencije ‘Tupaljski potok’ na Slapu Sopot’, rekla je Širol i dodala kako su za izgradnju Retencije, odbačene i druge dvije planirane lokacije – Grobnik i Pedrovica, također na području ove općine.

Povodom dobivanja priznanja, a ujedno i proslave Dana općine Pićan i Rokove, u subotu su članovi Inicijative pješačili po Stazi Svetog Roka do Slapa Sopot i natrag. Uz ugodno druženje na Sopotu, kratko osvježenje i fotografiranje grupe od oko 40-ak pješaka, promatranje veselih kupača koji su se kupali u lokvi vode i blatu, pješaci su se vratili natrag u Pićan. Po povratku su nastavili druženje uz grah…

Subota je bila prvi od dva dana u kojima je Općina Pićan bogatim programom obilježila Dan općine i Rokovu. Odigrani su malonogometni i boćarski turnir, te održana Svečana sjednica Općine.
Nedjelju su nastavljena zbivanja, a večer je začinio nastup grupe S.A.R.S. (Piše: Doris Floričić)

http://www.regionalexpress.hr/site/more/tina-shirol-stopirani-planovi-izgradnje-brane-na-slapu-sopot

2 komentara na “Stopirani planovi izgradnje brane na Slapu Sopot”

 1. frakat napisao:

  Hmm. Ljudi, ajmo porazmisliti trezveno oko jedne stvari. Nije poanta biti PROTIV svake inicijative jer ovo je pirova pobjeda. Prava inicijativa trebala bi naći balans između realnog prisustva čovjeka u prirodi i nastojanja da se ona očuva. To je pojam održivosti.
  Realno, oscilacije padalina, a time i vodnih tokova i površina, velike su, moguće će biti i sve veće. Iz tog razloga je voda sve dragocjenija. Prava briga javne zajednice jest kako upotrijebiti besplatne resurse (kišu, izvore, akumulacije u slučaju vode) da najviše koriste čovjeku i okolišu, uz pametne intervencije. Davati nagradu za zaustavljanje izrade akumulacije je naizgled logično, no ako se porazmisli, malo je i kontradiktorno. (: Još neke općine, čak i vezano na Pazinčicu, prema nekim informacijama su maknule planirane akumulacije na svom području. Dugoročno, jel to baš pametno? (-:
  Ono što uistinu treba jest nadležne institucije, prvenstveno H. vode, osvijestiti (da ne kažem nešto drugo) o tome da ovakve zahvate i planove, i radove, trebaju javno prezentirati kao početnu ideju, vidjeti što kažu lokalni mještani, korisnici, JLS, a onda neka struka napravi ono za što je stručna, uz potrebne konzultacije. U tom slučaju će se napraviti stvar najkorisnija svima, na pravi način, javno poznata, i sigurno će reakcija javnosti biti dijametralno suprotna od ove sada (i sličnih).
  Pomalo ironično, ovako ispada da su akcija i nagrada, a i ne-realizacija ovog projekta, proizašli samo iz lošeg pristupa cijeloj priči od strane H. voda. (-:
  Inicijativo, na pol ste puta, sad treba dalje.

 2. Radenko napisao:

  Potpuno se slažem. U oba sam slučaja zagovarao kompromis, ali sam bio usamljen, pa mi je drago da još netko dijeli moje mišljenje. Evo , sad su neki natječaji vani s kojima su se mogle financirati prave stvari, a te novce neće vidjeti ni Pazinčica ni slap Sopot.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.