Štriga – nova utrka u Žminju!

Turistička zajednica Općine Žminj je danas u Žminju na šterni predstavila novu utrku simpatičnog naziva Štriga! – Istrian Rogaine Challenge, koja će se održati u subotu, 21. listopada na širem području Općine Žminj. Riječ je o manifestaciji u režiji buzetske tvrtke Sport box d.o.o., inače vrlo uspješnog organizatora poznatih trail utrka. A utrka je sve samo ne tipična, radi se o timskoj utrci u kojoj timovi pomoću zemljovida i kompasa traže sakrivene kontrolne točke. Riječ je o vrlo popularnoj inačici timskog orijentacijskog trčanja u kojoj svi članovi tima prolaze određeno područje u potrazi za kontrolnim točkama koje moraju obići u zadanom vremenskom roku. Upravo timski karakter natjecanju daje dodatnu draž, jer svi članovi tima moraju zajedničkim radom te pripremljenom strategijom kretanja i navigacije, doseći cilj. Uobičajene rogaine utrke održavaju se u vremenskom limitu od 24 sata tijekom kojih iskusni timovi znaju prijeći i 100 kilometara vrlo teškog terena. U Žminju i okolici vremenski limit za trail natjecatelje je 6 sati, a svoju priliku za dokazivanje imat će i MTB vozači, naime timovi mogu izabrati da li će kontrolne točke obilaziti pješice ili koristeći brdski bicikl.

Budući da svaka kontrolna točka nosi određeni broj bodova, do izražaja dolazi strategija više nego fizička sprema tako da je manifestacija savršena za rekreativce svih uzrasta i fizičke spreme. Kontrolne točke će biti sakrivene na jako velikom području omeđenom Pazinom, Kanfanarom, Barbanom i Svetvinčentom, biti će nemoguće pronaći sve kontrolne točke i tu će profitirati dobri stratezi.

Osim dvije navedene utrke, u Žminju će i najmlađi doći na svoje jer se upravo za njih priprema mala Štriga! u kojoj će na užem području grada pokušati pronaći sakrivene kontrolne točke i odgovore na pitalice. U maloj Štrigi! tim se sastoji od djeteta starosti do 12 godina i roditelja upravo da se osigura sigurnost prigodom obilaženja Žminja.

‘Rogaine je vrlo popularan u nekim zemljama svijeta, prvenstveno u Australiji, na Baltiku i u Španjolskoj. Do ideje je došlo kroz razvoj trekinga na području Hrvatske, prvenstveno Istre. U nedostatku pravih karata za orijentacijska natjecanja, onemogućen je razvoj orijentacijskog trčanja i jedini logičan korak u smjeru razvoja tog sporta je bio malo modificirati treking. Ovakve aktivnosti svakako imaju i edukativan karakter jer je za uspješno svladavanje utrke potrebno koristiti zemljovid i kompas. Nažalost, u današnje vrijeme sve se manje ljudi zna služiti kartom i kompasom, a upravo je to jedna od naših temeljnih zadaća, da ljude podsjetimo na boravak i zabavu izvan kontroliranih uvjeta’, kazao nam je Alen Paliska, jedan od onih koji su osmislili tu zabavnu trku naglašavajući da je ime Štriga odabrano zbog uobičajeno noćnih uvjeta trčanja na rogaine utrkama.

Lenka Šajina iz Turističke zajednice Općine Žminj ističe kako su ovakve sportske manifestacije,  koje se organiziraju u periodima pred i posezone odlične za promociju žminjštine. Na taj način u mogućnosti smo ponuditi gostima idealan aktivan odmor te produžiti sezonu. Zahvaljujemo se sponzorima, OPG Žminjski gušti, Mljekari Latus, IZO Balići, The Bar, Špilji Feštinsko kraljevstvo, slastičarni Erman, obrtu Ferenčić, obrtu D.C.T, Agroturizmu Paladnjaki, Pedalistri, Escape room Svetvinčenat, Vina Morosini koji su pripremili sponzorske nagrade za najbolje te Turističkoj zajednici Istarske županije  na podršci.

“Prva od, nadamo se, mnogih rogaine utrka u nizu izuzetno je priznanje Žminju kao destinaciji pogodnoj za za razvoj rekreativnog i enogastronomskog te sportskog turizma pružajući posjetiteljima i sudionicima mogućnost aktivnog odmora uživajući u blagodatima prirode, ali i bogate gastronomske ponude kao preduvjetima dobrog i zdravog življenja u kombinaciji sa fizičkom aktivnošću” kazao je Željko Plavčić i  zahvalio organizatorima i  svim velikodušnim sponzorima.

Ako vam se sviđa ideja i poželite sudjelovati na Štrigi, tad je važno znati da ima još mjesta za prijavu desetak timova i to na portalu Stotinka.hr, a ukoliko se želite prijaviti na malu Štrigu!, prijave se primaju na e-mail organizatora [email protected] dok se ne dosegne maksimalni broj od pedeset timova.
Boravak u prelijepom pejzažu središnje Istre, kroz naselja koja datiraju iz željeznog doba, nesumnjivo je doživljaj koji ne treba propustiti.

regionalexpress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.