Štrigariji po Žminjskeh križinah: Sutra će žminjska kula postati kula straha

Manifestacija Štrigariji po Žminjskeh križinah održat će se sutra, 31. listopada, s početkom u 18 sati kod žminjske šterne kada će se organizatori obratiti okupljenima.

Na jedan dan žminjska kula postat će kula straha, a nastanit će ju zla vještica koja će, praćena zvučnom kulisom i okružena starim fotografijama Žminja, posjetiteljima kazivati priče o štrigama, štrigunima i vukodlacima.

U 18:15 kreće prva vođena tura po strašnim žminjskim ulicama, kada će sudionici vidjeti neočekivane prizore i slušati o bajoslovnim bićima; vukodlacima, morama i krsnicima.

U njima sudjeluje voditelj Matija Ljuba i kazališna družina Rastrepuh iz Pazina. I tako sve do 21: 30. Posjetitelji će se na info – punktu u središtu mjesta prijavljivati za sudjelovanje u vođenoj turi. Svaka može primiti najviše 30 posjetitelja.

Slične ih priče čekaju i uz krijes pored šterne. A na kuli pripremaju, u 18: 30 h, u suradnji s pulskom udrugom Sonitus, prvi 3D mapping. Javna će rasvjeta u jezgri Žminja biti prigušena, a sudionici ture bit će praćeni samo svijećama.

Na programu je i ples s vatrom, oslikavanje lica i craft beer kutak. U kino – sali u 21:00 h očekuje vas horor – film The autopsy of Jane Doe, a u 23:00 h party u Ex Magnusu. Organizatori napominju, s obzirom na brojne upite, kako roditelji mogu doći s djecom na sav program, osim na večernji horor- film. Dapače, priče uz vatru bit će prilagođene upravo najmlađima. Manifestacijom žele začuditi, zabaviti, educirati i probuditi svijest o značaju nematerijalnog blaga kojim ovaj dio Istre obiluje.

U konačnici, sutra će biti uprizoreni brojni zapisi Žminjke, Milice Kranjčić, autorice knjige Libar od polnoći. Korišteni su i za dramsko djelo Aleksandra Bančića; Štuorice od polnoći. Kao i za potrebe projekta u kojem Općina Žminj sudjeluje, a u sklopu INTERREG Slovenija – Hrvatska, odnosno Pohorje i Istra; Živa coprnija/Živa štrigarija. Riječ je o kulturnom bogatstvu koje se ima za pretočiti u turistički proizvod čiji je temelj tradicija bajoslovlja.

A Žminjci ne trebaju ništa izmišljati ni kopirati, imaju vlasitita bića koja plešu po križinah. Zato sutra nude alternativu Halloweenu.

ipress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.