Studenti – jeftina radna snaga?

studenti.jpgKonobari, pomoćni radnici u kuhinjama, sobarice, recepcioneri, prodavači sladoleda, radnici u vešeraju, nosači, ispomoć u uredima, hostese, animatori, iznajmljivači pedalina, prodavači nakita i suvenira na štandovima diljem ulica turističkih gradova samo su neki od poslova na kojima je ovog ljeta u Istri zaposleno oko 1.300 studenata.

Prosječno student zaradi tek 20 kuna na sat, a što mjesečno iznosi svega 3.600 kuna, gotovo dvije tisuće kuna manje od prosječne hrvatske plaće! Poslodavci za studentske honorare plaćaju 17,5 posto davanja, drugim riječima, za prosječnog radnika poslodavac izdvaja 42,5 kuna bruto na sat, a za studenta svega 23,5 kuna bruto.

– Potplaćeni smo, najčešće radimo ljeti, kada su uvjeti rada teži, često radimo svaki dan, praznicima, u smjenama, noću, a sve nam se to plaća tek malo više od obične satnice. Dnevno odradimo i deset sati, često samo i za 18 kuna na sat, i to šest ili sedam dana u tjednu. Iskorištavaju nas jer smo mladi, upozoravaju studenti.

Slobodan Pola, voditelj Studentskog centra, kaže da 90 posto poslodavaca uredno isplaćuje studente, a s ostalima koji to ne čine Centar više ne surađuje. Često je riječ o tvrtkama koje u međuvremenu završe u stečaju. Na crnoj listi Studentskog servisa završavaju i tvrtke koje ne prijavljuju studente.

Tijekom sezone, primat u broju zaposlenih studenata drži Arenaturist, gdje je trenutno zaposleno oko 70 studenata, i Maistra, gdje ih radi 50. Slijede Riviera Poreč, Rabac d.d., Istraturist Umag, Nacionalni park Brijuni…

U ovim turističkim tvrtkama satnica se, ovisno o vrsti posla, kreće od 19 do 29 kuna. U pravilu se za rad noću dodaje 30 posto, a za rad praznicima 50 posto, a studenti imaju pravo i na naknadu troškova prijevoza.

Tijekom ljetnih mjeseci studenti “zavladaju” i Zračnom lukom Pula. Trenutno ih je angažirano 50-ak na poslovima prihvata putnika kao i iskrcaja i ukrcaja prtljage u avion, poslovima u komercijali, cateringu te naplati parkirališta. Satnica je 21 kuna.

U McDonald”su je, ovisno o potrebama, zaposleno 30 do 60 studenata koji se izmjenjuju tijekom cijele godine. Rad se po satu plaća 18 kuna, što je jedna od najnižih satnica. Jednak iznos po satu student dobiva se i u trgovinama DM-a.

– Najbolje su plaćeni fizički teški poslovi, utovar i istovar robe, prijenos namještaja kod selidbe i slično. Studentice u pravilu ne žele raditi kao konobarice, a ni kao sobarice pa su to najtraženiji poslovi za koje potreba postoji, ali se kadar ne nalazi. Studenti pak vole raditi kao londineri u hotelima, satnica nije velika, oko 19 kuna, ali se dobiva manča, kaže Pola.

Najslabije su plaćeni pomoćni poslovi kao što su nosač kufera, čuvar, vozač električnih kolica, portir, čistač okoliša, zaposlenik u hortikulturi, kurir, vodič u kampovima, čuvar plaže, sobarica, skladištar, pomoćni radnik u restoranu i kuhinji, poslovi u praonici, telefonist, uređivač sportskih terena i iznajmljivač sportskih rekvizita, pedalina i sličnog, kao i rad na šanku. Satnica je 18 do 19 kuna.

Kunu više po satu dobiva čistačica sanitarnih čvorova u kampovima, dok je za poslove za koje je nužna kvalifikacija satnica 21 kuna, a riječ je o zanimanjima kao što su kućni majstor, blagajnik, konobar, kuhar, recepcionar, slastičar, voditelj šanka, rad u kioscima, mjenjačnici i slično.

Studenti koji rade kao animatori u kampovima ili drugim turističkim objektima dobivaju 24 kune, a voditelji animatori i spasioci na plaži 28 kuna po satu. Najbolje su plaćeni komercijalisti s 29 kuna po satu.

Glas Istre

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.