Studijski posjet LAG-a “Međimurski doli i bregi”

LAGLAG „Međimurski doli i bregi“ od 24. do 26. rujna boravio je u studijskom posjetu LAG-u „Središnja Istra“. Gosti su se tijekom boravka ovdje upoznali s radom i aktivnostima LAG-a domaćina te im je predstavljena središnja Istra kao područje njegova djelokruga. Susret je organiziran s ciljem razmjene iskustava u dosadašnjim aktivnostima te razmatranja budućih izazova u provođenju Programa ruralnog razvoja. Program studijske posjete je bio usmjeren na primjere dobre prakse koji pridonose ostvarivanju lokalne razvojne strategije LAG-a „Središnja Istra“ te općem boljitku područja središnje Istre.
Posljednjeg dana posjete, 26. rujna, održan je prijem zaposlenika i članova LAG-a „Međimurski doli i bregi“ kod gradonačelnika Grada Pazina i predsjednika LAG-a „Središnja Istra“, Renata Krulčića, koji im je prezentirao važnije projekte i aktivnosti na području Grada Pazina.
Gosti su obišli i sjedište LAG-a u Pazinu, koje se nalazi unutar Društvenog centra „Veli Jože“, a koji je kao projekt Grada Pazina jednim dijelom financiran iz sredstava Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.
Nezaobilazan dio posjete bio je obilazak prepoznatljivih simbola pazinskog kraja – pazinskog Kaštela, Pazinske jame i, odnedavno iznad potonje, zip line atrakcije kao odličnih primjera korištenja prirodnih i kulturnih resursa za razvoj turizma u lokalnoj zajednici. Također, predstavljeni su im projekt ARCHEO.S. te projekt nove sportske dvorane u Pazinu u inicijativi Grada Pazina.
Osim projekata iz Pazina gostima je predstavljen i projekt škole Jakovici koji je obuhvatio rekonstrukciju i opremanje objekta za pružanje usluga ruralnog turizma i edukacijskog centra u staroj školi Jakovici, čime je Općina Tinjan postala nositelj prvog projekta ruralnog turizma kojem su dodijeljena sredstva europskog pretpristupnog fonda IPARD.
Nakon obilaska općinske zgrade u Cerovlju i susreta s načelnikom općine Cerovlje, Emilom Dausom, sudionici su mogli uživati u idiličnoj atmosferi autentičnih istarskih gradića Draguća i Motovuna.
Tijekom trodnevnog boravka suradnici iz LAG-a „Međimurski doli i bregi“ imali su priliku kušati prepoznatljive istarske delicije u konobi „Danijeli“, agroturizmima „Ograde“ i „Stara štala“ te obići uspješne obrtnike u eno-gastronomskom području kao što su pršutana „Antolović“, „Miro“ tartufi i Vina „Benvenuti“.
Susret dvaju LAG-ova protekao je u ugodnom druženju te je polučio dobre temelje za buduću suradnju.

www.pazin.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.