Subota na Istrakonu

Istrakon 2011Subotnji program polagano se budio prije podneva otvaranjem štandova s knjigama i postavljanjem teleskopa uz koji je Boris Štromar objašnjavao sliku naše najveće i najbliže zvijezde – Sunca, što je bilo izuzetno zanimljivo i dobro prihvaćeno kod velikog broja posjetitelja koji su se okupili oko njega i teleskopa.

Predavanja u subotu su ponovno počela s počasnom gošćom Istrakona, spisateljicom Sanjom Lovrenčić. Ovog puta predstavljala je svoju fantasy trilogiju Zmije Nikonimora, odnosno prva dva romana serijala – Palača i Vrt te Put do mora. Osim opisa svojih knjiga, Lovrenčić nam je i pročitala po njenom izboru najvažnije isječke, što je okupljenima dalo još bolji uvid u ova fanatsy ostvarenja. Na promociji smo saznali i naslov zadnjeg romana trilogije i okvirno vrijeme izlaska – Zlatna vrata, a objavit će ga krajem 2012. godine, time poštivajući interval izlaska romana svake 2 godine.

Na predavanju ZF u žanru i žanru, predavač Oliver Franić dotaknuo se problema razgraničenja žanrova općenito kao i upitnih granica između različitih podžanrova u fantastici, zaključujući kako mnogobrojni fanovi fantastike često progledaju kroz prste manje kvalitenim djelima samo zbog njegove žanrovske pripadnosti. Također su spremni odbaciti djelo koje sa svojom vrijednosti može svrstati u književni kanon, no ne sadrži dovoljno žanrovskih odlika fantastike da bi ga se kao takvog i priznalo.

Tvrtka Amalgam je u Dungeonu predstavila svoju kartašku igru Uskoci nakon koje je i uslijedio playtest s nekoliko grupica zainteresiranih. Posjetitelji Dungeona u pravilu nisu kružili po Istrakonu već su se udobno smijestili u podrum Pazinškog Spomen doma gdje su igrali GURPS, Pathfinder i Serenity RPG-ove koje su prekinuli samo radi povremene prezentacije nekog sustava ili projekcije filma Dr. Horrible`s Sing-Along Bloga.

Svojim predavanjem o fantasyju za ne-fanove Milena Benini je napunila malu dvoranu za koje je i Fančović morao priznati da je bilo zanimljivije od njegovog. Znači li to da na konvencije uglavnom dolaze ne-fanovi? Nadamo se da ne.

Fažol replikator, tradicionalni obrok Istrakona, pomogao je utažiti glad i osvježiti posjetitelje na predahu između predavanja.

Nakon fažola uslijedilo je predavanje jednog od najposjećenijih predavača. Često i glavni razlog dolaska mnogih posjetitelja upravo je Korado Korlević koji je odmah razjasnio da je naziv njegovog predavanja “Mali meteoriti” skraćen od “Mala tijela Sunčeva sustava: asteroidi, kometi i meteoriti”. U svom klasičnom ciničnom tonu uspoređuje veličine tih nebeskih tijela sa Pazinom, Istrom ili Europom. Priču je počeo anegdotom u kojoj je Pluton napustio društvo planeta i time otvorio razgovor o klasama malih tijela. Uputio je publiku i u sastav kometa, asteroida i meteorita koji su kako saznajemo “materijal nabacan na hrpu”, čestice kometa, sitan agregat nalik na pepeo cigarete i inje.

Otkrili smo i važnost istraživanja tih malih tijela jer su meteroidi zapravo “ostaci građevinskog materijala” svemira preko kojeg otkrivamo od čega se što sastoji. Na kraju, najveća vrijednost ovih nebeskih tijela nije znanstvena nego ekonomska, jer je svemir krcat bogatim i čistim sirovinama poput željeza i platine koje samo treba ubrati.

Osvrnuo se i na hrvatsku opremu za nadgledanje njihova kretanja po nebu i pozvao zainteresiranu publiku da pokušaju pronaći preostalih 2.5 kg meteorita koji je pao kod Križevaca. Na kraju je na šok publike otkrio što mu je pridržavalo projektor – meteorit, komad željeza koji je pao iz neba.

I ovaj Istrakon pohodila je Tajana Štasni i uveličala ga sa svojom atrakcijom – troje mladih ljudi koji su inspirirani igrom Dragon Age II obukli kostime demona. Iza pripreme i izrade kostima stoji Aždaja boutique spomenute Tajane Štasni, a trojac se rado slikao sa svim posjetiteljima. Posebno je bio atraktivan ženski dio trojca koji je na oduševljenje (posebno muškog dijela) posjetitelja hodao na kopitima i vrlo visokim petama.

Istrakonska zbirka je ove godine izašla u punoj debljini za razliku od prošlogodišnje “recesijske”, a pobjednička priča je “Svi mi imamo iste probleme” Dragane Rajaković. Istarsku nagradu je ove godine osvojio Mario Rosanda s pričom “Zima podno Učke”.

Dio večeri smo proveli družeći se s “biltenušama” koje su ove godine ostale bez novinara te su morale same odraditi sav posao, na čemu im čestitamo. Vesele biltenuše više vole nogomet nego Spocka, koji prema njihovim saznanjima ljude pozdravlja sa “May the Force be with you”. Podučili smo ih osnovama fantasyja i Sf-a, a zauzuzvrat smo saznali za sitaciju s nekadašnjim karlovačkim nogometnim trenerom.

Na kraju službenog programa, svi su rado dočekali otvorenje šanka Bri Inna te početak svirke Blue Jeans banda koji se proslavio i prošle godine, te opet zakuhao odličnu plesnu atmosferu. U pauzama su od pripadnika benda složili žiri “Fox, Toni i Anđa” koji je ocjenjivao najbolje pjevače na suhim karaokama.

Na Bri Innu je za to vrijeme jedan pretjerano veseli posjetitelj u želji da što prije dobije svoje piće pao preko šanka i “razvalio” ventil od bačve pive i razlio cijeli sadržaj.

Nedjelja je dan za oporavak. Osunčane terase su okupile goste koji su ispijajući kavice prepričavali doživljalje s Istrakona 2011. Zadnja udarna točka – Tombola – okupila je posljednje goste te označila kraj ovogodišnjeg Istrakona 2011. Samo oni zagriženi su ostali do podnevnih sati igrajući se i pomažući u raspremanju ove najveće istarske konvencije.

Suma sumarum:
Možemo zaključiti da je ove godine očekujuća dobra atmosfera koju nam pružaju Istrakonci potvrđena kvalitetnim i bogatim programom. Niz zanimljivih predavanja i kvalitetnih predavača, projekcije rijetkih filmova, zanimljive i originalne igre, bogatija štandovska ponuda, te općenito ugodna i prijateljska atmosfera čine ovogodišnji Istrakon zaista posebnim doživljajem. Dvanaesta godina po redu i Istrakon je i dalje omiljeno okupljalište svih ljubitelja znanstvene fantastike i fantastike. Brojka od 500ak posjetitelja to samo potvrđuje.

Izvor: http://www.fantasy-hr.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2949:istrakon-2011-subota-263&catid=26:istrakon&Itemid=39#ixzz1HoKYuZ1G

1 komentara na “Subota na Istrakonu”

  1. Damned2b3 napisao:

    Svaka čast ekipa, samo tako dalje!

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.