U subotu počinje TradInEtno festival

TradInEtno festival, koji se već osam godina za redom događa u Pazinu, ove godine traje od subote 9. srpnja do subote 16. srpnja. Program se sastoji od radionica, predavanja, koncerata, jam sessiona, projekcija etno filmova, plesnjaka na tavolac, Second hand sajma i TradInTrade sajma.

Plesna radionica KoloNaOkolo predstavlja putovanje istočnom i južnom Europom preko narodnih plesova. Cilj je upoznavanje sa plesovima i glazbom, elementima drugih kultura, novim plesnim izražajima, te obogaćivanje vlastitog plesnog iskustva kroz zajedničko druženje i interakciju.

Na vokalnim radionicama koje vodi Lidija Dokuzović biti će obrađene pjesme iz Hrvatske, Balkana i ostalih Europskih zemalja. Radionica će završiti malim nastupom zadnjeg dana TradInEtno festivala.

TradInEtno ove godine organizira inovativnu radionicu Ritmo con sena, glazbenoj kreativnoj metodi kojom se sklada i aranžira u stvarnom vremenu koristeći improvizacije vođene znakovima i pokretima.

Ove godine Udruga TradInEtno i Hrvatska Glazbena Mladež zajedno surađuje na projektu Ethno Croatia.

“Ples na tavolac” je plesnjak, gdje je “tavolac” plesni podij koji je sagrađen samo za tu svrhu. Dio podija je ograđen granjem kako bi se oraničio ulaz koji je trebao biti plaćen. Ovaj oblik plesnjaka bio je vrlo raširen po zabavama i sajmovima u sjevernoj Istri, te u sjevernom djelu centralne Istre. Gosti muzičari i plesači su, naaravno, i više nego dobrodošli.

Sajam TradInTrade je po prvi puta organiziran na 4. izdanju festivala. Cilj sajma je promocija starih i gotovo zaboravljenih zanata koji su postojali, te još u nekim oblicima i postoje u središnjoj istri (lončarstvo, klesarstvo, izrada raznoraznih suvenira, dječijih igračaka,instrumenata…). Osim toga promovira se i zdrava hrana te vlastiti uzgoj domaćih povrtnih sorti. U suradnji sa Folklornim društvom iz Pazina organizirati će se i večer domaće kuhinje, gdje će stariji članovi društva pripremati neke od domaćih jela (maneštra od verdure, njoki ili fuži na “bijelo” i sa umakom od pilećeg mesa.

Koncertni sadržaj sačinjavaju bendovi od najpopularnijeg hrvatskog etno benda Kries, preko zabavnih Zykopopsa, mađarskih Cirkusz-ka, švedskih Lidija Dokuzović trio, francuskih Ti’kaniki, do domaćina, etno skupine Veja, koja otvara festival.

Folklorna večer koja se odvija drugog dana festivala ove će godine ugostiti Bugarski etno ansambl Etnos. Uz njih će nastupiti i domaćini, Folklorno društvo Pazin.

Ove će se godine događanja preseliti u Park Narodnog ustanka (park do spomen-doma), a samo će otvaranje biti u kaštelu i folklorna večer na platou spomen doma.

Program festivala pogledajte na službenim stranicama: www.tradinetno.com.

iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.