Sufinanciranje sadnica – tek nakon cjelovitog izvještaja

Zgrada općineOvotjedna sjednica pazinskog Gradskog poglavarstva uglavnom je bila posvećena odgojno-obrazovnim temama. Raspravljalo se o poslovanju odmarališta “Špadići“” i Dječjeg vrtića “Olga Ban” Pazin.
Na početku sjednice gradonačelnik Rimanić predstavio je novog pročelnika Komunalnog odjela, Danijela Maurovića, te mu u ime Poglavarstva zaželio dobrodošlicu i uspješan rad. Uz gradonačelnika, u radu 94. sjednice sudjelovali su Ferdinand Tončinić, Dragutin Bravar i Krešimir Marečić, dok je dogradonačelnik Renato Krulčić bio zauzet predizbornim aktivnostima svoje stranke.

Ravnatelj OŠ “Vladimir Nazor” Pazin, Stanko Družeta izvjestio je o radu i financijskom poslovanju Dječjeg odmarališta “Špadići” u Poreču.
Tijekom ljetnih praznika u Špadićima je u pet smjena ljetovalo 204 djece što je za 30-ak djece više nego u 2006. godini. Financijsko poslovanje bilo je pozitivno. Ukupni troškovi iznosili su nešto više od 200.000 kuna, od čega 180.320 kuna otpada na uplate roditelja, dok ostatak od 20.800 kuna podmiruju Grad Pazin i susjedne općine. Jedino Grad Pazin još uvijek nije podmirio svoje obveze, istaknuo je Družeta, na što je reagirao Ferdinand Tončinić i zatražio da se Upravni odjeli obvežu da se taj dug podmiri do kraja ovog mjeseca.

O realizaciji programa Dječjeg vrtića “Olga Ban” Pazin u prošloj te o planovima za ovu pedagošku godinu poglavarstvo je izvjestila ravnateljica Vesna Rusijan Ljuština.
Plan rada za pedagošku 2006./2007. realiziran je u velikoj mjeri, a nije ostvareno uvođenje cjelodnevnog programa u Područnom vrtiću u Karojbi.
Vrtić je u 2006. poslovao negativno, ali se ove godine povećanjem roditeljskih uplata financijsko stanje popravlja.
U vrtić su primljena sva prijavljena djeca i trenutno ga polazi 447 djece. Povećan je i broj primljene djece s posebnim potrebama i teškoćama u razvoju zbog kojih je zaposlen jedan defektolog na pola radnog vremena.
Veliki je interes roditelja za upis djece u jaslice pa je ravnateljica predložila da se počne razmišljati o osiguranju dodatnih sredstava za još jednu jasličku grupu.
Tijekom ljetne pauze obavljeni su određeni radovi na investicijskom održavanju donjeg vrtića za što je utrošeno preko 59.000 kuna, a uvođenjem novih, od strane Ministarstva propisanih sigurnosno-zaštitnih mjera biti će potrebno i dodatno ulaganje u obnovu ograda i uređenje ulaza u vrtiće koji će se morati zaključavati.
Ove je jeseni otvoren moderno opremljen objekt vrtića u Sv. Petru u Šumi koji polazi 31 dijete.

Društvo tjelesnih invalida Pazin priprema bogat program obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. 25. studenog održat će se humanitarna biciklijada, 2. prosinca humanitarni koncert, dok će se Godišnja skupština održati krajem godine uz tradicionalno druženje i podjelu Božićnih paketa. Ukupni troškovi ovih programa procijenjeni su na 14.600 kuna u čemu će Grad Pazin participirati sa 3.000 kuna, a pružit će se i logistička potpora i osigurati prostor za njihovo odvijanje.

Poglavarstvo je razmatralo i izvještaj Poljoprivredne udruge “Agropadova” iz Kašćerge o sadnji dugogodišnjih nasada u 2006. godini. Kašnjenje ovog izvještaja objašnjeno je čekanjem na izvještaj Udruge “Agroberam” koji još uvijek nije dostavljen. Grad Pazin već duži niz godina zajedno sa Istarskom županijom i sufinancira sadnju dogogodišnjih nasada.
Članovi poglavarstva poduprijeli su ovaj projekt i dali podršku subvencioniranju sadnje, ali kako je istaknuo Dragutin Bravar potrebno je utvrditi kriterije za dodjelu sredstava, dok je Ferdinand Tončinić zatražio da se izvrši nadzor da li su sadnice i stvarno posađene te da se utvrdi stanje na terenu, a ne samo na papiru.
Naime, u izvještaju “Agropadove” navedeni su samo zahtjevi poljoprivrednika za sadnim materijalom, dok nema podataka o isporučenim i posađenim sadnicama.
Na kraju je zaključeno da će Grad svoju obvezu od 35.638 kuna izvršiti tek po podnešenom izvještaju o isporuci i sadnji.

Budući da je ovo bila prva sjednica u mjesecu, posljednja točka dnevnog reda bila je posvećena pitanjima i prijedlozima članova poglavarstva.
Ferdinand Tončinić pitao je da li je Grad nakon presude Županijskog suda podnio zahtjev za upis vlasništva nad Kaštelom. Gradonačelnik Rimanić i Pročelnik Demark odgovorili su mu da je procedura pokrenuta i da bi uskoro trebala biti i okončana čim se obavi usklađivanje sa Državnim arhivom koji je suvlasnik dijela prostora u Kaštelu.
Dragutin Bravar koji se uobičajeno javlja s ponekim pitanjem o gradskim problemima ovog je puta rekao da će pričekati završetak predizborne kampanje.

Dario Brajković
“Radio 052”

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.