Sufinanciranje solarnih panela za kućanstva u Istri

2Pet istarskih gradova – Buzet, Pazin, Labin, Novigrad i Pula, zadovoljilo je uvjete iz natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Time je ušlo u program sufinanciranja korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima. Spomenuti gradovi upravo ovih dana imaju otvorene natječaje ili, poput Pule, najavljuju to uskoro učiniti, dok je Buzet natječaj zaključio.

Vlasnicima obiteljskih kuća i suvlasnicima višestambenih zgrada sufinancira se 50 posto troškova za nabavu i ugradnju opreme za korištenje obnovljivih izvora energije – pripremu tople vode i grijanje. Riječ je o solarnim toplinskim kolektorima, fotonaponskim sustavima s akumulatorima te vjetrogeneratorima za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju, kao i sustavima s dizalicama topline te kotlom na drvnu sječku/pelete, odnosno pirotehničkim kotlom. Očekuje se da bi iz tog programa bespovratnasredstva moglo dobiti do 200 domaćinstava.

Sufinanciranje se odvija tako da Fond po pojedinom sustavu u višestambenoj zgradi i obiteljskoj kući može pokrivati do 40 posto troškova, ali ne više od 12 tisuća kuna po stanu. Gradovi pak ulažu proračunska sredstva u provedbu programa, i to u iznosu od najmanje deset posto troškova ulaganja što onda znači da vlasnici ulagači mogu bespovratnim sredstvima pokriti polovicu uloženog novca. Isplata sredstava ulagačima obavljat će se nakon završetka svih radova na pojedinoj investiciji.

Prema podacima Fonda, u Istri će se putem ovog programa za obnovljive izvore energije najviše uložiti u Pazinu, ukupno 2,5 milijuna kuna. Od toga će Fond sufinancirati 792 tisuće kuna, a ostatak Grad i sami korisnici – privatni ulagači. U Buzetu je cjelokupan projekt predviđen u visini 795 tisuća kuna, od čega Fond sufinancira 396 tisuća, dok će u Labinu od 900 tisuća kuna Fond osigurati 360 tisuća. Ukupna vrijednost projekta u Puli procijenjena je na 1,028 milijuna kuna, od čega Fond pokriva 345 tisuća, dok u

Novigradu sufinancira 396 tisuća od ukupno milijun kuna procijenjene vrijednosti projekta.

Na ovom natječaju Fonda koji je objavljen krajem prošle godine, od ukupno 50 pristiglih, prihvaćeno je 47 ponuda jedinica regionalne i lokalne samouprave u sklopu kojih je planirano sufinanciranje projekata za 2.099 kućanstava. Vrijednost investicija po tom natječaju iznosi 63,1 milijuna kuna, od kojih će Fond osigurati 40 posto, odnosno 23,8 milijuna kuna.

glasistre.hr

4 komentara na “Sufinanciranje solarnih panela za kućanstva u Istri”

 1. BijesSvevišnji napisao:

  Čista predizborna kampanja!
  Hm, ali izbori su prošli…
  Nema veze, to je onda sigurno predizborna kampanja za parlamentarne izbore za 2 godine!!

 2. . napisao:

  Bilo bi dobro da nam netko tko je nadležan u Gradu dođe objasniti po zgradama (one koje su zainteresirane) da vidimo što je to i koliko je to.

  1. BijesSvevišnji napisao:

   Javiš se nadležnima (“javite se”) u gradsku upravu i dogovorite se. Čisto sumnjam da će netko odavde, vidjevši taj apel, nazvati gradsku upravu i riješiti vam ljubavni susret ;-)

 3. . napisao:

  Dobro je da sumnjaš čisto a ne prljavo. Ja mislim da ljude ipak zanima. Umjesto da dolazimo jedan po jedan, neka Grad objavi negdje gdje svi možemo pročitati i onda ako nekoga zanima ili mu, joj, nije jasno, neka ode do Grada.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.