SUH Pazina u posjetu umirovljenicima kod Portogruara

suh_2014Članovi predsjedništva SUH-a Pazina bili su 29. lipnja u jednodnevnom radnom posjetu Sindikatu umirovljenika iz mjesta Fossalta di Portogruaro s kojima su pobratimljeni od 1998. godine.

Bila je to ujedno i prilika za nastavak ionako dobre suradnje,ali i za novo međusobno informiranje i ukazivanje na probleme koji i u Italiji i u Hrvatskoj muče umirovljeničku populaciju , ali i o mogućnosti da se oni pokušaju rješavati zajedničkim snagama i međusobnim podupiranjem aktivnosti.

Bruno Panegai, koji je od proljetne Izborne skupštine naslijedio dugogodišnjeg predsjednika Pietra Anesija, pozdravio je goste iz Pazina podsjetivši kako naše dvije zemlje imaju dobre temelje za povezivanje i na zajedničkoj povijesti. Nada se da će se nastaviti suradnja i razmjena iskustava pa i otvoriti mogućnost korištenja europskih fondova.

Osim zahvale na srdačnoj dobrodošlici Vjekoslav Sergo, predsjednik SUH-a Pazina je istakao da se u ovakvim kontaktima može puno naučiti i da će trebati još mnogo vremena da sindikalna scena u Hrvatskoj postane tako jak i značajan faktor kao u Italiji. Tamo sindikat umirovljenika ima šest milijuna članova i ovih dana se sastaju s premijeom od kojeg će zatražiti da se smanje porezi, a razgovarat će se i o mirovinama.

– Iako smo već godinu dana u Eu ne osjećamo neke promjene na bolje, istakao je Sergo te iznio podatke o recesiji koja se nastavlja i prosječnoj mirovini od svega 290 eura što je 39 posto prosječne plaće. Oko 1.600 građana Hrvatske od čega većina iz Istre i Rijeke prima talijanske mirovine i članovi su ,osim SUH-a i talijanskih sindikata SPI i CGIL.

Nakon nedavnog bratimljenja umirovljenika iz provincije Rovigo sa SUH-om iz Savičente najavljena je i s regionalne sindikalne razine Veneta mogućnost bratimljenja talijanskih sindikata s onima iz Rijeke te u nastavku i s onima u Zadru, Splitu i Dubrovniku. Cilj je takva bratimljenja proširiti i na Španjolsku, Francusku i Njemačku pri čemu je naglasak uočavanje problema koji tište tu populaciju za što se već sada zna da se radi o istim problemima. Tako ojačani sindikati – smatraju talijanski sindikalisti, uz veću ulogu FERPE svoje međunarodne asocijacije u kojoj je Jasna Petrović, predsjednica Suh-a Hrvatske članica Izvršnog odbora – može se doći do rješenja kroz Europsku komisiju i Europski parlament, koja bi umirovljenicima iz cijele Europe omogućila bolji život. Eu oni vide kao zajednicu naroda, mira i solidarnosti, a ne kao zajednicu kapitala.

Nastavak je bila posjeta Portogruaru kao i poziv talijanskim prijateljima na novo druženje u Pazinu na proljeće 2015. godine.

pazin.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.