Suša poharala Žminj i Kršan

Župan Istarske županije Ivan Jakovčić proglasio je elementarnu nepogodu za područje Općine Žminj i područje Općine Kršan, prouzrokovanu dugotrajnom sušom.

Područje Općine Žminj i Općine Kršan tijekom ljetnih mjeseci bile su izložene natprosječno visokim temperaturama koje su prouzročile dugotrajnu sušu, te su uslijed tih okolnosti i nedostatka padalina nastale velike štete na trajnim nasadima maslina, vinove loze, voćaka, kao i na žitaricama, krmnom bilju i povrtlarskim kulturama.

Na području Općine Žminj u uzgoju je preko 2.000 stabala maslina, od čega je oko 50% maslina do sedme godine, 80.000 čokota vinove loze i 8.000 stabala voćaka čije je vegetativno razdoblje bilo praćeno dugotrajnom sušom i natprosječno visokim temperaturama. Prema prvim prikupljenim podacima utvrđeno je da je od suše stradalo oko 800 maslina različite starosti, oko 50.000 čokota vinove loze, oko 3.000 voćaka različitih sorti, preko 10 hektara krumpira, preko 70 hektara lucerne i drugog krmnog bilja, preko 30 hektara raznih žitarica, te preko 10 hektara različitih povrtlarskih kultura.

Utvrđeno je da šteta na području Općine Žminj iznosi više od 3.800.000,00 kuna. Šteta na području Općine Kršan je viša od 8,6 milijuna kuna.

Podsjetimo, nedavno su proglašene elementarne nepogoda za područje Vodnjana, Barbana, Pićna, Ližnjana, Svetvinčenta i Marčane. Procijenjeno je da su vodnjanski poljoprivrednici zbog suše pretrpjeli štetu od preko 22 milijuna kuna, dok je šteta na barbanštini bila oko 6 milijuna kuna. Procijenjena šteta na pićanštini je milijun i 800 tisuća kuna. Za područje Ližnjana je utvrđeno da šteta iznosi 9 milijuna i 800 tisuća kuna, a na području Svetvinčenta milijun i 700 tisuća kuna. Šteta na području Marčane je 5 milijuna kuna.

barkun.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.