U Tinjanu sušeni, dimljeni, praseći, medvjeđi pršuti uz Maju Šuput i Jasmina Stavrosa

pisinium_prsutPrvi istarski sajam pršuta, pokrenut 2006. s ciljem promocije malih lokalnih pršutara, ovog vikenda doživjet će svoje sedmo izdanje. Vrlo brzo sajam pršuta u Tinjanu postao je internacionalan i privukao interes mnogih pršutara, pa će ove godine na njemu svoje dimljene i nedimljene, ali i pomalo ekstravagantne pršute od divljači, predstaviti 33 izlagača iz šest zemalja.

Program dvodnevnog sajma predstavili su na konferenciji za novinare predsjednik organizacijskog odbora sajma pršuta Vlado Ivetić i načelnik općine Tinjan Goran Hrvatin.

– Osim pršutara iz cijele Hrvatske, stižu nam i proizvođači iz Italije, točnije iz Toscane koja nam je ove godine regija partner, zatim iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Austrije i Španjolske. Svi oni nose sa sobom više od 100 komada pršuta, jer lani smo imali toliko posjetitelja, a pršutari su došli s tek par komada, pa su ostali bez pršuta jako rano, što se ove godine neće ponoviti, najavio je Ivetić.

Ivetić nije mogao odoljeti a da s prisutnim novinarima ne podijeli svoje oduševljenje viđenim u Španjolskoj gdje su nedavno bili u posjetu farmama svinja i pršutarnama. Istaknuo je da su to ogromne farme na kojima su svinje po cijele dane vani, a pršutima u sušionici se ne vidi kraja. Osim toga, Španjolci suše pršut tri do četiri godine, zbog čega je on dosta drugačiji od našeg. Zato će zasigurno privući pozornost posjetitelja, kao i pršuti od vepra, jelena i medvjeda.

Uz pršute, u ponudi će biti i domaći istarski sirevi te kruh, a ove će se godine ukusni zalogaji moći zaliti dobrim vinima pet tinjanskih vinara.

– Internacionalni sajam pršuta ove godine ima jako bogat program tijekom tri dana. Zagrijavanje počinje već u petak navečer u velikom šatoru uz DJ-a, a sajam se otvara u subotu u 10.30 sati. Prije toga će se održati 6. Svjetsko prvenstvo u pljočkanju, pješačenje i rekreativna biciklistička utrka. U 18 sati je degustacija pršuta Prossciutto Toscano, naših ovogodišnjih partnera, a posjetitelji će moći razgledati i zavičajnu zbirku “Enriko Depiera”. Novost je što će u šatoru i na otvorenom tokom cijelog dana biti žive svirke i dobre zabave za djecu i odrasle, ali vatromet će se održati u ponoć. Sajam ponovo otvara svoja vrata u 11 sati u nedjelju koja će ponovo biti bogata zabavnim, sportskim i kulturnim programom. Posjetitelje će zabavljati u subotu navečer Maja Šuput, a u nedjelju Jasmin Stavros. Već tradicionalno, održat će se i sajam domaćih eko proizvoda, rekao je načelnik Hrvatin.

Gotovo svi pršuti koji stižu na sajam ujedno se bore za titulu šampiona o čemu će već u četvrtak odlučivati ocjenjivački tim stručnjaka iz Poreča, a titula šampiona biti će jasno istaknuta u subotu nad štandom nagrađenog pršutara.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.