Susret čelnika Ecooperative i Grada Pazina u vezi odlaganja opasnog otpada u Pazinki

Otpad u PazinkiNa zahtjev Emila Gržina, direktora Ecooperative iz Matulja – koja od ljeta ima privremeno skladište opasnog otpada u iznajmljenoj hali bivše Pazinke – jučer je održan susret s pazinskim gradonačelnikom Nevenom Rimanićem. Osim Gržina i Rimanića na skupu u gradskoj vijećnici bili su zamjenici gradonačelnika Renato Krulčić i Ferdo Tončinić pa je sjednica pazinskog Poglavarstva počela pola sata kasnije.
Poslije sastanka Rimanić je rekao da su gradski čelnici iznijeli zamjerke na postupak izdavanja dozvole Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, koje su javnosti već poznate. Izražena je i zabrinutost jer Grad Pazin uopće nije konzultiran kao stranka u postupku. Hala u kojoj radi Ecooperativa blizu je vodozaštitnog područja. Rečeno je da je za naselja u blizini jezera Butoniga utvrđen limit u broju stoke ili količini loživog ulja. Gradskim je čelnicima nelogično da za skladište opasnog otpada ne treba studija utjecaja na okoliš ni izmijenjena vodopravna dozvola, kao ni uporabna dozvola za obavljanje druge djelatnosti.

-Nemamo ništa protiv djelovanja Ecooperative, ali uz poštivanje zakonom propisanih postupaka, rekao je Rimanić, koji smatra da to na lokaciji u Pazinki nije učinjeno i da će Grad moći osporiti izdavanje dozvole.
– To su bili korektni razgovori. Svatko je iznio svoje adute i gledišta. Rekao sam da mi poštujemo sve zakone i propise, rekao nam je Gržin, koji je izašao sa sjednice Poglavarstva Lovrana da nam se javi na mobitel jer je nakon sastanka u Pazinu žurio u skladište Ecooperative. Pazincima je poručio da im stoji na raspolaganju.

Propisi se moraju poštivati

Zašto je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva unatoč nepostojanju prostorno-planskih i vodozaštitnih uvjeta dalo Ecooperativi dozvolu za skladištenje opasnog otpada u zoni bivše Pazinke? To je jedno od pitanja koje je pazinski gradonačelnik Neven Rimanić 13. studenog uputio državnom tajniku za zaštitu okoliša dr. Nikoli Ružinskom.
Zanimalo ga je i zašto u Ministarstvu, kada su izdavali dozvolu, nisu poštivali odluku Županijske skupštine o zonama sanitarne zaštite izvora vode za piće po kojoj je poslovna zona Pazinka u blizini druge zone zaštite. Zašto nisu uzete u obzir sve posebnosti pazinskog ponora i zašto nije kontaktirano s lokalnom samoupravom kod izdavanja dozvola za unos opasnog otpada u takvu osjetljivu zonu? Zašto se nije postupilo po pravilima struke i planu interventnih mjera (ako postoji) i zašto nije obaviještena inspekcija koja bi davala smjernice i odobravala radnje, nego je došla na uviđaj tek nakon poziva poduzetnika, u isto vrijeme kada i mediji, a tada je šteta po okoliš već učinjena? Iz Grada su također zatražili kopije rješenja o skladištenju opasnog otpada i vodopravnu dozvolu.

Početkom mjeseca ministrici Marini Matulović Dropulić je poslano pitanje predsjednika Gradskog vijeća Pazina Davora Slokovića o Ecooperativinom pazinskom skladištu opasnog otpada, na koji odgovora još nema. Niti na pitanja iz Grada postavljena 12. lipnja ove godine višem državnom vodopravnom inspektoru u Rijeci i Inspekciji zaštite okoliša u Pazinu te ponovno 17. rujna pazinskoj inspekciji, nije (još) odgovoreno.

Selvina Benić
Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.