Sutra u Pazinu obilježavanje 140 godina istarskih željeznica

U utorak, 20. rujna 2016. u Pazinu se obilježava 140 godina otkako je u promet puštena pruga Divača-Pula i Kanfanar-Rovinj. Inicijatori obilježavanja obljetnice su Inicijativa Vlakoljupci i podružnice željezničarskih sindikata u Istri, a organizaciju podupiru HŽ Infrastruktura, Croatia express, Istarska županija, gradovi Pazin, Pula i Buzet, turističke zajednice središnje Istre i Motovuna te mnogobrojne druge lokalne institucije, poznate pazinske tvrtke i  mali poduzetnici.

Izgradnja željeznice u Istri i njeno otvaranje za promet promijenila je običaje, ljude, krajobraz, omogućila je zapošljavanje stanovništva, otvorila komunikaciju prema Europi, donijela multikulturalnost kroz običaje i navike graditelja koji su došli iz drugih krajeva. To je jedan značajan primjer kako je dolazak željeznice utjecao na kulturni, gospodarski, tehnički i socijalni napredak dotada siromašnih krajeva središnje Istre.

Ovim događanjima promiče se svijesti o važnosti navedene pruge za hrvatski, ali i slovenski teritorij kroz koji ta pruga prolazi, značenje za bolju regionalnu povezanost, korištenje EU fondova za zajedničke projekte vezane uz željeznicu i turizam te ishodišna točka za početak nove međudržavne suradnje na unapređenju i modernizaciji ovog značajnog prometnog pravca.

Satnica događanja je sljedeća:

9.45 sati –  doček vlaka sa gostima iz Divače i kratki pozdravni govori direktora regije Zapad HŽ infrastrukture i gradonačelnika Pazina Renata Krulčića. Spomen-ploču sa podsjećanjem na 140. obljetnicu otkriti će jedan od najstarijih istarskih željezničara Jovo Aćimović, umirovljenik i voditelj željezničarske muzejske zbirke na pazinskom kolodvoru;

10.30 sati – odlazak dijela gostiju na izlete u okolicu Pazina i u Motovun –kao dio programa Europskog tjedna mobilnosti u Pazinu;

11.00 sati – okrugli stol „Štriko naša draga“ u Gradsko-školskoj sportskoj dvorani u Pazinu na temu prošlosti, sadašnjosti i budućnosti istarskih željeznica.

15.00 sati – Fešta na štacijonu u Pazinu sa glazbenim programom u kojem sudjeluju lokalni glazbenici kao i svirači trieština iz ŽKUD-a „Renato Pernić“ iz Roča. Cijelo popodne moći će se razgledati željezničarska muzejska zbirka na kolodvoru te izložba dječjih crteža učenika OŠ Pazin u čekaonici kolodvora. Sudionici će se moći družiti uz trešetu te boćanje i pločkanje, sportove koji su u Pazin donijeli graditelji pruge iz drugih dijelova tadašnje Austro-ugarske monarhije.

19.03 sati – ispraćaj vlaka za Divaču

Organizatori cjelodnevno obilježavanje 140. obljetnice, osim ovom značajnom datumu, posvećuju i Danu Hrvatskih željeznica koji se obilježava 5. listopada te Europskom tjednu mobilnosti koji se taj tjedan raznim sportskim manifestacijama obilježava u cijeloj Europi.

pazin.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.