Sutra stiže jača promjena vremena! Kiša, snijeg, olujno jugo…

U četvrtak kad smo izdali prvu prognozu za početak tjedna spomenuli smo i manju mogućnost promjene u previđanju jer je prognozirano razdoblje ipak izlazilo iz okvira kratkoročne trodnevne prognoze. U posljednjih 48 sati prognostički modeli malo su ublažili južinu, posebno za Liburniju i riječko područje. Povećana je i mogućnost snijega u središnjoj Istri na početku oborina javlja IstraMet.

Južina je i dalje dosta izražena, ali usprkos tome moglo bi biti snježnih iznenađenja na početku oborina u većem dijelu Poluotoka.

Sutra ujutro postupno će se naoblačiti. Pošto će noć biti vedra temperature zraka spustit će se vrlo nisko, u unutrašnjosti do -7°C, a uz obalu nerijetko i do -4°C. Duž zapadne obale Istre te na istoku do Labina zapuhat će umjereno jugo uz porast temperatura zraka. Pritom su moguće i slabe oborine, uglavnom u obliku snijega, ali bit će riječ o manjim količinama. Do sredine dana temperature će osjetno porasti, naročito na jugu gdje će se popeti i do 8°C uz jako jugo! U unutrašnjosti Istre snježne oborine zadržat će se i tokom dijela poslijepodneva, ali i na tom dijelu će do večeri snijeg okrenuti na kišu. Na riječkom području snježna granica zadržavat će se niže, a na početku je snijeg moguć sve do mora. Prema večeri i na tom području slijedi podizanje snježne granice na 250 do 350 metara.

Glavnina oborina stiže u noći na utorak, ponegdje uz veće količine. Južina će također jačati i dosegnuti svoj vrhunac u prvim satima utorka. Tada će snježna granica sa istarske strane Učke i Ćićarije porasti do 900 metara nadmorske visine gdje očekujemo i više od 30 cm novog snijega.

U utorak će prevladavati oblačno vrijeme uz kišu, a u gorju iznad 500 metara bit će snijega. Jugo će postupno oslabiti i okrenuti na umjerenu buru i levant. Temperature zraka kretat će se između 5°C u unutrašnjosti i 9°C uz obalu. Postupno smirivanje stiže u noći na srijedu, ali i dalje uz mogućnost slabih oborina.

istramet.com

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.