Sutra u Pazinu počinje sedmi festival Sedam dana stvaranja pod motom: “SVEjednoISTRA”

sds.jpgSedmi festival Sedam dana stvaranja, ovaj put pod motom “SVEjednoISTRA”, započinje sutra, a u sedam cjelodnevnih radionica i dvadesetak večernjih programa okupit će, sve do 21. kolovoza, pedesetak sudionika iz Hrvatske, Srbije, Nizozemske i Finske. Programe festivala, koji će se uglavnom odvijati na platou ispred pazinskog Kaštela (jer se u unutrašnjem dvorištu izvode restauracijski radovi), na jučerašnjoj su konferenciji za novinare u ime organizatora, porečke udruge “I” i pazinske udruge “Veliki mali čovjek”, predstavili David Belas, Robert Rudan i Toni Erdfeld.

U nedjelju u sklopu festivala u pazinskoj galeriji Društva likovnih stvaratelja u 20 sati otvara se izložba Davora Sanvincentija “7×7”. U 20.30 slijedi otvorenje ovogodišnjeg festivala ispred Kaštela, u sklopu kojeg će biti predstavljena instalacija Davorke Tumpić “Uhvaćeni plijen”, predstavit će se i “Brand book” Sedam dana stvaranja, Zoran Rajšić započet će svoj sedmodnevni performans, prikazat će se film “Opsesija” Matije Debeljuha, a na kraju će zasvirati Hot Club de Istra.

Svakog narednog dana slijede zanimljivi večernji programi pred pazinskim Kaštelom ili u obližnjoj Kući za pisce. U ponedjeljak je tako na programu predavanje Damira Čargonje o direktnoj komunikaciji u umjetnosti, modna revija Tajči Čekada “Mrtva priroda”, izložbaakcija Davida Belasa “Volja”, projekcija filma Željka Bobanovića “Slobodna volja” i videoarta Ide Skoko te koncert Marka Ritoše.

Večer u utorak započinje kazališnim performansom “Radovi u tijeku”, a nastavlja se predavanjem Nuše Hauser o budućem pićanskom Centru za nematerijalnu kulturu, predavanjem Noela Šurana o tradicijskoj glazbi Istre, projekcijom filma Mladena Lučića o beramskim freskama te koncertom grupe Veja.

Za srijedu se planira okrugli stol o medunarodnoj kulturnoj suradnji, projekcije filmova iz produkcije FADE IN-a i pazinske videoskupine Finalmente prodakšn. U četvrtak će Pino Ivančić provoditi cjelodnevnu umjetničku akciju “Svjetlo is… light” a navečer će biti održano predavanje o “akcionističkom intervencionizmu” Suzane Marjanić, predstavljanje radionice “Dekontekst” i koncert pazinskog banda Duo unification theory. Festivalski petak donosi projekciju filma “Monopula” Ivana Dobrana i Nevene Trgovčić, književnu večer Festivala fantastične književnosti i koncert porečke grupe Carpe diem, dok je subota, 21. kolovoza, posljednji dan festivala, predvidena za prezentaciju rezultata sedam festivalskih radionica i na kraju koncert francuske ska-jazz grupe La bite band.

Jutra i poslijepodneva svih sedam festivalskih dana polaznici će provoditi u sedam tematskih radionica, posvećenih arhitekturalnom kazalištu, videoaktivizmu, istarskoj tradicijskoj glazbi i Slavku Zlatiću te novim medijima. Fotografska radionica bavit će se starim zanatima, ekonomska radionica dalje će razvijati projekt brendiranja festivala Sedam dana stvaranja, a kroz sedmu radionicu pripremat će se performans nazvan “Dekontekst”.

I ovogodišnji festival nastavlja razvijati kreativnu nit između tradicijske i suvremene kulture s ciljem razumijevanja i poimanja Istre kao cjeline te promovirati mlade istarske autore i recentne nezavisne produkcije, naglasili su na pressici Belas, Rudan i Erdfeld.

Glas Istre

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.