Sv. Lovreč: Žive jaslice vidjelo oko 15 tisuća posjetitelja

Lovrečke žive jaslice tri puta i svaki put pun pogodak i to bez obzira na vremenske (ne)prilike. Svakako najposjećenija manifestacija bila je ona koja se dogodila 26. prosinca kada su organizatori podijelili oko osam tisuća mapa grada s označenim događajima. Ali i zadnja ovogodišnja manifestacija bila je dobro posjećena bez obzira na kišu. U jaslicama na otvorenom spavao je mali Petar Damijanić uz mamu Ivanu i oca Petra.

Ovaj put Sveta obitelj stigla je iz Žminja tako da je manifestacija dobila širi istarski značaj i po samim akterima vrlo lijepo organizirane pučke i vjerske fešte. Sve tri manifestacije pogledalo je više od 15 tisuća posjetitelja, a 26. prosinca dostignut je vrhunac kada je bilo više od 10.000 štovatelja božićnih tradicija. S takvim brojkama Sveti Lovreč je visoko na karti općina koje organiziraju slične manifestacije (žive jaslice), ali ne samo u Istri i Hrvatskoj već šire.

Sad će organizatori srediti dojmove i analizirati gdje se može bolje. Valja se nadati da neće putem izgubiti očito jedinstvo svih mještana koji su dobrovoljno upriličili pravi doživljaj. Adriano Radovčić najavljuje da će se utemeljiti udruga koja će preuzeti sve aktivnosti vezane za žive jaslice, a i za ostale općinske kulturne manifestacije.

Na ideju organiziranja živih jaslica došli su 2010. godine mladi entuzijasti koji su u suradnji s KUD-om Matko Laginja organizirali prve žive jaslice za Božić iste godine. Godinu dana kasnije osnovana je i Sekcija za očuvanje tradicijske baštine pri KUD-u koja je sve do prošle godine bila organizator manifestacije.

Ove godine organizaciju manifestacije preuzima Općina Sveti Lovreč i lokalno komunalno poduzeće Pazenatik, ali uz veliku podršku mještana koji sudjeluju u pripremi gradeći kulise ili dajući na raspolaganje svoja dobra: konobe, dvorišta, životinje… Lovrečke domaćice su tijekom proteklih godina izradile više od 150 kostima. Cijeli je gradić uključen u predstavu koja se može mjeriti s najpoznatijim europskim događajima, u to nema sumnje. U svakom slučaju to su najveće žive jaslice u Hrvatskoj. Interes za njih je tim veći što ove godine slične manifestacije nije bilo u Gračišću.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.