Svaki drugi student na sveučilištu u Puli padne godinu

pula-sveucilisteGotovo svaki dugi student s pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile koji se upisao nakon uvođenja bolonjskog procesa nije uspio skupiti dovoljan broj ECTS bodova i položiti sve uvjete te mora ponoviti godinu. I nakon izvanrednih ispitnih rokova u listopadu prolaznost s prve na drugu godinu studija iznosi svega 54,75 posto. Broj studenata s druge na treću godinu također se gotovo prepolovio te je više od 41 posto studenata ponavljača.

– Ovdje su uzeti u obzir studiji trogodišnjeg/četverogodišnjeg ciklusa jer podaci nisu usporedivi ako se gledaju studiji po starom programu i novi trogodišnji ciklus. Nisu usporedivi ni svi studiji po starom programu jer smo zbog nekoliko promjena programa posljednjem naraštaju starih programa omogućili upis bez uvjeta tako da je prolaznost puno veća, kazao je prodekan dr. sc. Robert Matijašić.

Iako sveučilište nema usporedne podatke prolaznosti »bolonjaca« i »predbolonjaca«, Matijašić ističe da se ipak može primijetiti da se povećao broj studenta koji ne završe godinu. Dodao je i to da je cijela Hrvatska u sličnoj situaciji zbog čega je i većina drugih sveučilišta bila prisiljena odobriti dekanski odnosno rektorski rok.
Da se studentima nakon rujna nije dala još jedna šansa za polaganje ispita, prolaznost bi bila još katastrofalnija. Samo na bivšem Ekonomskom fakultetu u rujnu je od 660 studenata s prve godine njih više od 400 palo, a treću je godinu upisalo svega 48 studenata! Ukupno je na Odjelu za ekonomiju »Dr. Mijo Mirković« tada bilo upisano svega 1.100 studenata, a nakon listopada broj se popeo na 1.830.

Po završetku svih ispitnih i upisnih rokova na čitavom se sveučilištu uspjelo upisati 3.225 studenata. Redovitih studenata je 1.842, izvanrednih 840, na poslijediplomskim studijima je 85 studenata, a 458 je apsolvenata. Od toga je 83 posto studenata na sveučilišnim studijima, a 17 posto na stručnim studijima. Na žalost, ove smo podatke dobili mjesec dana nakon što su upisi završili, a razlog je taj, objašnjava Matijašić, što je uvođenje informatiziranog sustava u tijeku pa se brojni podaci još uvijek vode ručno.

Sveučilište će strogo nadzirati razredbeni postupak svih odjela

Komentirajući upisnu zbrku nastalu na Odjelu za obrazovanje učitelja i odgajatelja, a zbog koje je urgiralo i resorno ministarstvo, prodekan Robert Matijašić je priznao da su uvjeti za razredbeni postupak bili nelogično postavljeni.

»Ubuduće će sveučilište strogo nadzirati razredbeni postupak svih odjela, od određivanja uvjeta za razredbeni postupak i njegovog provođenja do upisa studenata«, odgovorio je.

Podsjećamo, kandidati s boljim ocjenama koji nisu imali uvjete mogli su se upisati uz plaćanje, a oni lošiji bez plaćanja. Tako se dogodilo da su odlični učenici pali ispod upisnog praga, a istovremeno je ostalo nepopunjenih mjesta na teret Ministarstva.

»Studenti koji su bili upisani uz plaćanje dok je još bilo slobodnih mjesta na teret Ministarstva prebačeni su na teret Ministarstva i u tijeku je povrat uplaćene školarine. S tim ovaj problem smatramo riješenim«, dodao je Matijašić.

Sveučilište izabralo četiri prorektora

Umjesto dva privremena prorektora koji su obnašali dvije funkcije, ovog je mjeseca pulsko sveučilište izabralo četiri prorektora. Privremeni prorektor za nastavu i znanstveni rad Robert Matijašić postao je prorektor za znanost, dok je funkcija prorektora za nastavu pripala profesorici i skladateljici Đeni Dekleva Radaković. Bivši dekan Ekonomskog fakulteta Marinko Škare izabran je za prorektora za međunarodnu suradnju, dok je Alfio Barbieri, također bivši dekan tog fakulteta, postao prorektor za poslovne odnose.

Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.