Svaki peti Hrvat ulaže u dionice

DioniceBurzovni su rekordi mjereni gotovo svim parametrima zadnjih godina postali uobičajeni, no 2007. će ostati zapamćena kao godina javnih ponuda koje su tržište kapitala otvorile ponajprije velikom dijelu hrvatskih građana – tijekom ove godine otvoreno je ukupno 296.954 novih računa investitora, od čega 294.849 ili 99,3 posto čine računi domaćih fizičkih osoba.

Podaci Središnje depozitarne agencije (SDA) pokazuju da pri kraju ove godine gotovo 20 posto hrvatskih građana, odnosno njih gotovo 840 tisuća ima vrijednosnice, a podaci o novootvorenim računima investitora pokazuju da je velik dio njih na tržište kapitala privukla upravo ‘IPO euforija’.

Zanimljivo je da je ove godine SDA otvorila i 6.518 računa na ime maloljetnih osoba, ali i 1.586 računa stranih fizičkih i 54 stranih pravnih osoba, kojih je ponajviše iz Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Samo zbog javne ponude dionica Hrvatskih telekomunikacija (HT) SDA je otvorila čak 245 tisuća novih računa investitora, a s tržištem kapitala se po prvi put susreo i dio od 28 tisuća sadašnjih i bivših zaposlenika koji su u studenom stekli dionice INA-e, kao i građani koji su, iako u manjoj mjeri nego u slučaju HT-a, sudjelovali u javnim ponudama dionica Ingre, Magme, Veterine, Atlantic Grupe i Optima telekoma.

Značajan utjecaj na tržište kapitala u ovoj je godini imalo i regulatorno tijelo – Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa), čiju su ulogu upravo u najvećoj dioničarskoj akciji ove godine, IPO-u HT-a, isticali i predstavnici Vlade.

U drugoj godini postojanja Hanfa je, među ostalim, donijela i niz akata kojima se regulira primjerice sprječavanje sukoba interesa ili manipulacija tržištem, a pred sam kraj godine ‘otvorila’ je kotaciju javnih dioničkih društava mirovinskim fondovima, koji su to ‘zazivali’ već godinama.

Javne su ponude dionica imale pozitivnog odjeka i na samom tržištu, koje je godinu započelo pripajanjem Varaždinske Zagrebačkoj burzi, a završava je s novim trgovinskim sustavom, OMX X-Stream.

Iako su posljednji tjedni donijeli korekciju, Zagrebačka burza 2007. ipak završava s rekordnim prometom dionicama, koji je prema lani povećan za više od 50 posto, na gotovo 22 milijarde kuna, te rekordnim indeksom.

Naime, intenzivnije trgovanje popraćeno je rastom dioničkog indeksa Crobex za gotovo 55 posto u odnosu na prošlu godinu, pri čemu treba istaknuti i da je vrijednost Crobex-a ove godine, po prvi put u 10 godina njegovog izračunavanja, premašila vrijednost od 5.000 bodova.

Osim u privlačenju velikog broja novih investitora, dionica HT-a imala je velikog utjecaja i na rezultate Burze – u svega 50-tak dana trgovanja, do sredine prosinca, uspjela je s više od 1,35 milijardi kuna prometa postati druga najlikvidnija dionica, odmah iza Ine s 1,5 milijardi kuna prometa.

Međutim, najlikvidnije dionice nisu imale i najznačajniji utjecaj na rast Crobex-a, iako je Inina ove godine poskupjela za oko 18 posto, a Adrisova za 15-tak posto.

Među 30 dionica uključenih u izračun dioničkog indeksa, najveći doprinos njegovom rastu zasigurno su imale dionice tvrtki iz jednog od najbrže rastućih gospodarskog sektora, građevinskog.

Tako je primjerice dionica Ingre ove godine poskupjela za više od 300 posto, a višestruko povećanje cijene ostvarile su i dionice Hidroelektre-niskogradnje (oko 250 posto), Instituta građevinarstva Hrvatske (250 posto), Viadukta (200 posto), Tehnike (120 posto) i Dalekovoda (100 posto).

Dobru su godinu ponovno imali i brodari, koji također bilježe vrlo visoke stope rasta – Atlantska plovidba (280 posto), Jadroplov (130 posto), Tankerska plovidba (100 posto) i dr.

Pomalo u sjeni atraktivnih javnih ponuda ostala su i neka značajna kretanja na domaćem tržištu kapitala, poput pet izdanja korporativnih obveznica te nova municipalna izdanja (dvije nove obveznice i dvije nove tranše), što je znak da su i hrvatske tvrtke i jedinice lokalne samouprave prepoznale potencijale burze kao mjesta prikupljanja kapitala za financiranje svojih projekata.

Uz to, 2007. je provedeno i 15-tak dokapitalizacija izdavanjem dionica privatnim ponudama te podjednak broj preuzimanja, među kojima su najzvučnija bila preuzimanja Dukata, Arenaturista i Tiska.

Hina.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.