Sve poskupljuje a kokain sve jeftiniji

KokainKokain nije više ekskluzivna droga bogatih Hrvata. Jest da poskupljuje kruh, mlijeko i gorivo, ali zato, kažu stručnjaci za droge, pada cijena kokaina, pa u posljednje vrijeme za njim posežu i prosječno platežno (ne)moćni građani. A da je kokain sve prisutniji na hrvatskom tržištu, svjedoče policijske zapljene, ali i sve veći broj pacijenata koji traže liječničku pomoć.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo lani je u zemlji od opijata liječeno 7427 osoba, a među njima je broj kokainskih ovisnika bio gotovo zanemariv – tek 109 ljudi, odnosno 1,5 posto. No, kad se uzme u obzir da su se dvije godine ranije samo 24 osobe liječile od ovisnosti o kokainu, onda ta brojka malo više teži, piše Slobodna Dalmacija

Nekada je kokain bio namijenjen kvazieliti iz 90-ih, a danas ga sve više uzimaju mladi ovisnici. Dr. Slavko Sakoman, najpoznatiji hrvatski “doktor za drogu”, tvrdi kako mu sve češće dolaze na liječenje osobe s kokainskim backgroundom.

Riječ je, kaže, uglavnom o platežno moćnim sredovječnim muškarcima koji su se, nakon dugogodišnjeg drogiranja, odlučili na liječenje tek nakon što su ih pritisnuli reketari, pravosuđe ili obitelj, ili su završili na heroinu.

Osim nekada dobrostojećih muškaraca, koji se mahom regrutiraju iz redova odvjetnika, menadžera, estradnih djelatnika i polukriminalaca, u posljednje vrijeme dr. Sakomanu sve više na vrata ordinacije kucaju i obični smrtnici navučeni na bijeli prah.

Među njima nerijetko bude i mladih cura koje su se ‘zakačile’ obavljajući posao eskort dama. Također, dobar dio primarno heroinskih ovisnika s vremena na vrijeme ‘počasti’ se kokainom.

Tableta ectasyja od 10 do 20 kuna, speed – gram od 80 do 100 kuna, heroin – gram 500 kn, kokain – gram od 500 do 600 kuna
‘Kokain prodire na hrvatsko tržište zato što jača platežna moć u Hrvatskoj i zato što se narkomafiji više isplati trgovati kokainom nego drugim drogama. U našoj zemlji je droga najveći izvor prihoda organiziranog kriminala, a novac se četiri puta okrene do krajnjeg korisnika narkotika.

Za razliku od heroina, koji nosi jaču stigmu i izaziva fizičku ovisnost, kokain važi za društveno prihvatljiviju drogu na koju narkoman dnevno potroši i 3000 kuna – kaže dr. Sakoman, ističući kako gram kokaina na ulici košta 500-600 kuna, što je 30 posto manje nego prije nekoliko godina.

Za sada, tvrdi, u Hrvatskoj nema cracka, jeftinije ulične inačice kokaina u kamenu, odnosno tek sporadično se pojavi. Dr. Sakoman kaže da je glavni problem kod kokainskih kozumenata činjenica što oni uopće ne smatraju da imaju problem.

‘Ne tako davno kokain je bio isključivo namijenjen raskalašenom dijelu novokomponirane elite, odnosno manjkavo obrazovanim sitnim privatnicima ili njihovoj djeci, koji nisu dorasli bogatstvu stečenom preko noći.

Sada ga sve više uzimaju i mladi politoksikomani, koji ga kombiniraju s heroinom i drugim drogama – povrđuje nam i psihijatar dr. Robert Torre. Predviđa da će u idućim godinama kokain postati pristupačniji i jeftiniji.

‘Posao s heroinom jednostavno se neće više moći širiti kao u proteklih 10 godina, kada je doživio epidemijski bum. Naša narkomafija još uvijek nije obrazovala ulično tržište kokainom po uzoru na ono heroinsko, ali izvjesno je da će neki u tome uspjeti.

Očekivati je da na prodor kokaina u zemlju nećemo imati djelotvoran odgovor kao što ga nismo imali ni za prodor heroina’, najavio je dr. Torre.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.