Sve precizniji pregled vremena u Istri

93992571Istra je dobila još jednu automatsku meteorološku postaju, koju je na svoju kuću prije mjesec dana postavio jedan meteo-entuzijast iz Peroja.

Osim u Peroju, meteopostaje su već postavljene u Puli, Vodnjanu i Fažani, a u cijeloj Istri ih ima osamnaest. Sve one internetski su povezane s portalom IstraMet, na kojem se tako mogu naći najaktualniji i najtočniji podaci o temperaturi i vlažnosti zraka, o tlaku, oborinama te brzini i smjeru vjetra.

– Gotovo svaki kutak Istre ima svoju mikroklimu. Postaja u Pazinu uzima se kao reprezentativna za područje središnje Istre, ali razlike su ipak velike. Primjerice, u noći sa subote na nedjelju Pazin, koji se nalazi na 260 do 290 metara nadmorske visine, imao je nula stupnjeva Celzija, a Vrh na 396 metara nadmorske visine čak 11 stupnjeva. Druga stvar koja karakterizira klimu je količina oborina. Poznati su nam lokalni pljuskovi koji ljeti donose obilne oborine na nekom uskom području, dok samo pet kilometara dalje ne padne niti kap. Upravo će uz gušću mrežu postaja lakše biti pokriti takve situacije, kaže Alen Šterpin, jedan od osnivača IstraMeta.

– Siguran sam da će naše analize vremena i nadasve prognoze sa sve većim iskustvom biti sve točnije, a u veljači i ožujku u Pazinu ćemo organizirati i predavanja iz meteorologije. Prvo predavanje bit će o izradi meteoroloških prognoza. Sretni smo što su naš rad i trud prepoznati i priznati, i to ne samo u Istri, jer dosta surađujemo i s kolegama iz Slovenije. Ideja o otvaranju regionalne meteorološke stranice rodila se ujesen 2008., a s radom smo započeli krajem siječnja sljedeće godine. Sredinom 2009. odlučili smo pokrenuti regionalnu mrežu automatskih meteoroloških postaja, a samo godinu dana kasnije brojimo već 25 postaja, od kojih nisu sve u Istri, rekao je Šterpin. (P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)

Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.