Sve više turista pohodi središnju Istru

Pazin ljetiDo kraja kolovoza je na području središnje Istre evidentirano 57.101 noćenje što je 31,5% bolji rezultat nego prošle godine i potpuno se uklapa u trend povećanja započet prije petnaestak godina. U istom je postotku povećan i broj registriranih kreveta, a najviše ih se ove godine registriralo na području općina Pićan, Sveti Petar u Šumi i Gračišće.

Najviše je noćenja ostvareno u Gradu Pazinu, Svetom Lovreču i Tinjanu, pri čemu su pazinski rezultati najvrjedniji, budući da se tu neznatno povećao broj kreveta, ali je broj noćenja porastao za 35,7 %. Za to povećanje uglavnom je zaslužna pazinska okolica gdje je broj noćenja porastao za čak 60%, dok je registriranih kreveta tek 5% više nego prošle godine:

Broj kreveta u Pićnu se ove godine više nego udvostručio, ali su noćenja porasla za svega 30%. Razlog tako malog i nesrazmjernog povećanja leži u činjenici da su tu novoregistrirani uglavnom apartmani u privatnom smještaju, koji mnogo teže nalaze put do tržišta nego luksuzne kuće z odmor sa bazenima koje prevladavaju na drugim podrućjima.

Cerovlje, Sveti Petar u Šumi, Karojba, Gračišće i Lupoglav su sada izjednačeni po broju smještajnih kapaciteta, pri čemu najveće povećanje noćenja bilježe Gračišće i Sv. Petar u Šumi, dok je jedino na području Lupoglava došlo do 18 postotnog pada pada, usprkos povećanju kapaciteta za 50%, stoji u priopćenju TZ-a središnje Istre.

ipress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.