Sve žrtve tretirati s pijetetom

pijetet_2013Na središnji križ pazinskog gradskog groblja Moj mir danas su, povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, vijenac položili predstavnici pazinske gradske organizacije HDZ-a. Tom je prilikom predsjednik pazinskog HDZ-a Stjepan Gabrić zapalio svijeću te pozvao prisutne da se pomole za žrtve svih totalitarizama, a “osobito žrtve komunističkih režima koje se kod nas još i danas prešućuju”.

Podsjetio je na žrtve stradale na Bleiburgu i Križnom putu koji je uslijedio, stradalima u jamama kao što je Jazovka, ali i onima po Istri naglasivši da su sve žrtve – žrtve, koje se mora tretirati ravnopravno i s pijetetom bez obzira na vjeru, naciju ili ideologiju.

Evocirali su uspomenu na nekadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa i blaženika Alojzija Stepinca za kojeg su ustvrdili da je bio žrtva mržnje prema katoličkoj vjeri, kao i svećenik Miroslav Bulešić čija će se proslava beatifikacije održati za mjesec dana.

Danas su na Centralnom križu Gradskog groblja u Puli predstavnici Županijske organizacija Hrvatske demokratske zajednice Istarske županije položili vijenac i zapalili svijeće. U vijenac i svijeće misu zadušnicu vodio je svećenik Ivo Borić.

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u Hrvatskoj se kao spomendan obilježava treću godinu za redom. Dan 23. kolovoza je, na preporuku EU Parlamenta, hrvatski Sabor proširivši zakonske odredbe proglasio Danom žrtava autoritarnih režima.glasistre.hr

6 komentara na “Sve žrtve tretirati s pijetetom”

 1. ja napisao:

  ja sam zapalio kandelu za žrtve hdz-a

 2. Anonimno napisao:

  malo je jena kandela ………..više ih treba višeeeeeeee……..

 3. žrtve napisao:

  U Jasenovcu je na popisu pobijenih mnogo istarskih prezimena. Stradalih nakon onoga rata – 2.svjetskoga rata. Tko to istražuje i objavljuje !?

 4. . napisao:

  Odakle ti popis?

 5. JOH napisao:

  Ja vidiš, ovo je demokracija. Ja bin reka da je to režim isisavanja od ljudi. A ča je to sve te godine nego pljačka i krađa a mi svi žrtve.

 6. žrtve napisao:

  u.. popis ja nemam niti san ga pravio.
  Podatke je na jednom skupu iznio član radne grupe koja to istražuje. Mene zanima ta tema, jer nam je u ta vremena prisilno odveden član obitalji u nepoznato.

Komentiranje je onemogućeno.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.