Svečanim prijemom obilježen Dan dobrovoljnih davatelja krvi

25. listopada obilježava se Dan dobrovoljnih davatelja krvi, tim povodom gradonačelnik Renato Krulčić zajedno sa Gradskim društvom Crvenog križa Pazin priredio je prijem za dobrovoljne davatelje krvi koji su u 2017. godini krv dali po jubilarni 75., 50. ili 35. put, čime su doprinijeli spašavanju života i promicanju moralnih i društvenih vrijednosti.

Upravo je 25. listopada posvećen obilježavanju i promicanju dobrovoljnog davalaštva krvi u spomen na prvu organiziranu akciju prikupljanja krvi širom Hrvatske koja je započela 25. listopada 1953. godine u Željezari Sisak. Od tada se u Hrvatskoj svake godine na taj datum obilježava Dan dobrovoljnih darivatelja krvi i potiče organizirano darivanje krvi na načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, besplatnosti i solidarnosti.

Zahvalivši svim darivateljima krvi na njihovoj humanosti i plemenitosti, gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić prigodno je darovao jubilarce te podsjetio javnost koliko je darivanje krvi važno u spašavanju ljudskih života.

Ovogodišnji jubilarci s područja Grada Pazina su: sa 75 darivanja Ada Mišon, Bratičić Livio, Valenta Vilim i sa 50 darivanja Juričić Đoni i Jedrejčić Goran te sa 35 darivanja Nadija Starčić, jubilarcu Lucijanu Šimetiću s područja Općine Lupoglav za 50 darivanja krvi zahvalu i poklon uručio je Franko Baxa, načelnik općine Lupoglav.

Uz gradonačelnika Krulčića i načelnika Baxa, jubilarce je prigodno darovala i predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Pazin dr. Ana Rojnić Bučić.

Tijekom 2017. godine Gradsko društvo Crvenog križa Pazin u suradnji sa Kliničkim zavodom za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka organiziralo je 10 akcija dobrovoljnog davanja krvi na koje se ukupno odazvalo 796 dobrovoljnih davatelja krvi što je 76 davatelja više nego lani. Prikupljeno je 704 doza krvi i to 103 doza više nego lani. Ove godine 68 osoba krv je darovalo prvu put što je 16 osoba više nego lani.

Prijemu su uz Gradonačelnika bili nazočni i Marijana Krbavac Žulić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pazin; Nevija Srdoč, pročelnica upravnog odjela za samoupravu, upravu i društvene djelatnosti Grada Pazina sa suradnicama te Vinko Stihović, predsjednik Odbora za društvene djelatnosti.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.