Svečano otvaranje EE Info panoa i EE Info ureda u Pazinu

Za građane Pazina, danas su na Trgu slobode svečano otvoreni EE info panoi te Info ured za energetsku efkasnost. Navedene EE info točke namijenjene su besplatnom informiranju i educiranju građana o energetskoj efikasnosti, a oformljene su u suradnji Grada Pazina i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj. U EE info uredu, koji se nalazi u zgradi Gradske uprave (Družbe Sv. Ćirila i Metoda 10), građani se energetskim savjetnicima mogu obratiti za besplatno savjetovanje o mjerama energetske efikasnosti te dobiti popratne informativno-edukativne brošure.

Za njihove upite, EE info ured bit će otvoren utorkom i četvrtkom od 12 – 14 sati. EE info panoi predstavljaju dvostrane komunikacijske sustave, tzv. city lighte koji na plakatima sadrže savjete o energetskoj efikasnosti, ali i informacije o provedbi projekta Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama (SGE) u Gradu Pazinu. Građani ih mogu vidjeti na Trgu slobode te obližnjoj autobusnoj stanici.

Pozdravnim govorom nazočnima se obratio gradonačelnik Grada Pazina, Renato Krulčić: „Grad Pazin jedan je od prvih gradova u Istarskoj županiji koji se aktivno uključio u SGE projekt. Imamo konkretan cilj, a to je smanjenje troškova za potrošnju energenata za 5%. Osim Gradske uprave, u projekt su uključeni i Osnovna škola Vladimir Nazor, Dječji vrtić Olga Ban te Spomen dom, a potrebno je aktivnije uključiti i sve građane Pazinštine. Više informacija o provedbenim aktivnostima saznat ćete od mojih sugovornika, a koristim priliku i zahvaliti se UNDP-u na pomoći pri postizanju naših ciljeva.“

„Od veljače prošle godine u Gradu postoji Ured za gospodarenje energijom odnosno EE tim koji prati postojeću i planira buduću potrošnju energije, međutim naša uloga ne prestaje tu. Sa ciljem sustavne edukacije i informiranja građana otvaramo EE info točke. U Pazinu već postoji EE info galerija, a danas na istoj lokaciji otvaramo i EE info ured, dok smo na Trgu slobode postavili i EE info pano te pozivamo građane da ih posjete.“, istaknuo je Daniel Maurović, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno uređenje i graditeljstvo i ujedno voditelj pazinskog EE tima.

Anita Klanac, koordinatorica SGE projekta za Istarsku županiju pohvalila je napore Grada Pazina u provođenju SGE projekta: „Uspješnost provedbe projekta temelji se na izradi registra zgrada u vlasništvu Grada te uvođenju i korištenju Informacijskog sustava za gospodarenje energijom (ISGE). U ISGE sustav do sad su uneseni podaci za 17 objekata, a za zgradu Gradske uprave se od lipnja 2010. godine unose i tjedna te mjesečna očitanja mjernih instrumenata koji mjere potrošnju energenata. EE tim na taj način kontrolira potrošnju, ali i planira buduću potrošnju energenata u objektima Grada.“ zaključila je Klanac.

Nacionalni projekt SGE provode Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj (UNDP Hrvatska) i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu zajedničkih aktivnosti poticanja energetske efikasnosti u Hrvatskoj. SGE je usmjeren na zgrade u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave, a za cilj ima primjenu modela kontinuiranog i sustavnog gospodarenja energijom, strateško planiranje energetike i održivo upravljanje energetskim resursima na lokalnoj i regionalnoj razini. Osim u lokalnim EE info točkama, građani informacije mogu dobiti i na UNDP-ovoj internet stranici www.ee.undp.hr kao i na besplatnom info telefonu 0800 200 170.

2 komentara na “Svečano otvaranje EE Info panoa i EE Info ureda u Pazinu”

  1. majkarusija napisao:

    ok,ured je tu,info panoi su tu
    zanima me,konkretna moguća korist od toga tj.usporedba troškova i moguće uštede
    ili je to još samo jedno potemkinovo selo?

  2. Nepravda napisao:

    Super je to

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.