Svečano otvorena Kuća fresaka u Draguću

2Kuća fresaka i svečano je otvorena u petak, 26. lipnja u nazočnosti istarskog župana Valtera Flega i ministra kulture Berislava Šipuša, zamjenika ministra turizma Daglasa Korace, izaslanika Roberta Ciambettia, pročelnika za proračun i lokalnu upravu Regije Veneto Teobalda Rossia, kancelara Porečke i Pulske biskupije Sergija Jelenića te savjetnice gradonačelnika Grada Kopra Jane Tolja – vodećeg partnera projekta Revitas II, voditelja projektne aktivnosti Istarske županije Vladimira Torbice te načelnika Općine Cerovlje Emila Dausa.

Tom je prilikom istarski župan Valter Flego istaknuo značaj projekta i Kuće fresaka za Istru koja, kao jedinstveni teritorij i turistička destinacija, sa hrvatskim i slovenskim dijelom obuhvaća oko 140 crkava sa freskama. Opredjeljenje Istarske županije je podjednaka razvijenost istarskog priobalja i unutrašnjosti na kojoj treba graditi turistički proizvod jer turizam poznaje samo destinaciju Istru, izjavio je župan Flego.

Kuća fresaka primjer je kako oživjeti mala mjesta i kako povezati kulturu i turizam, rekao je ministar kulture Berislav Šipuš, čime je Istra pokazala da prepoznaje bogatstvo, a to je budućnost naše zemlje i naše djece. Istarska županija zajedno sa svojim partnerima i projektom Revitas II pokazala je da imamo originalne ideje, ali i svijest da nešto treba učiniti u ovakvim mjestima u kojima život nestaje, dodao je ministar Šipuš.

Daglas Koraca je istaknuo doprinos Kuće fresaka razvoju destinacije koja će obogatiti turističku ponudu te izdvojio Draguć kao primjer lokalne samouprave koja svoju bogatu kulturnu baštinu i tradiciju ističe i valorizira. Razvijanjem dodatne ponude i jačanjem konkurentnosti kulturnog turizma stvara se jedan od temelja budućeg razvoja hrvatskog turizma.

Izaslanik pročelnika za proračun i lokalnu samoupravu Regije Veneto Teobaldo Rossi uputio je pozdrave prisutnima i pročitao pismo pročelnika u kojem ističe jedinstveno naslijeđe istarske kulture koja se očituje u freskama od međunarodnog značaja, a na kojima se može iščitati duga i raznolika povijest Istre. Ujedno je poručio kako će podržati i druge inicijative koje doprinose razvoju kulture u Istri. Teobaldo Rossi je sudjelovao u samom projektu te je i emotivno vezan za Kuću fresaka, obzirom da je njegova majka polazila školu u istoj zgradi.
Kancelar Porečke i Pulske biskupije Sergije Jelenić izjavio je kako je projekt od dobrobiti za cijelu Istru. Freske se čuvaju već stoljećima i uvijek izazivaju divljenje i poštovanje jer su nastale zahvaljujući duhu koji čovjeka čini boljim, vrednijim i časnijim. Na tom tragu treba nastaviti, po plemenitosti, dobroti i ljubavi, jer ljubav i stvara ovakva djela, zaključio je Jelenić.

Savjetnica koparskog gradonačelnika Jana Tolja dodala je kako Kopar posjećuju brojni turisti, ali oni se ne zadržavaju samo u gradu već pohode i njegovo zaleđe, a zahvaljujući ovom projektu bolje će upoznati i bogatu baštinu drugih krajeva Istre.

Vladimir Torbica, županijski pročelnik za kulturu i voditelj projektne aktivnosti, zahvalio je svima koji su do sada radili na očuvanju i promociji istarskih freska, a posebno prof. dr. Ivanu Matejčiću. Sandra Ilić, koordinatorica projektne aktivnosti za Istarsku županiju istaknula je ciljeve i aktivnosti u projektu REVITAS II.

Da u Općini Cerovlje ne brinu za pomladak, dokazala su i brojna vrtićka djeca iz Novaka koja su izvela ples i recital, a zajedničkim oslikavanjem „freske“ Kuća fresaka proglašena je otvorenom, nakon čega je druženje nastavljeno na trgu.

U prizemlju kuće nalazi se info-punkt, na prvom katu kongresna dvorana, a na drugom prostor za stanovanje i rad istraživača, znanstvenika ili umjetnika koji će boraviti i raditi u Kući fresaka. Obnovu Kuće fresaka sufinanciralo je Ministarstvo turizma, Regija Veneto, Ministarstvo kulture i Istarska županija, a opremljena je sredstvima iz projekta Revitas II.

Nakon međunarodne likovne kolonije i radionica na temu fresko slikarstva, čiji su radovi izloženi u Kući fresaka, slijedi međunarodni znanstveno-stručni skup iz područja zidnog slikarstva na temu “Suvremena iskustva u restauriranju zidnih slika“ čiji je organizator Hrvatski restauratorski zavod, a koji će se održati od 8. – 10. srpnja.

regionalexpress.hr

2 komentara na “Svečano otvorena Kuća fresaka u Draguću”

  1. fresak napisao:

    OK? i čemu služi ta Kua fresaka? Turisti će dolaziti i oslikavati ?

  2. Secco napisao:

    Kuća fresaka u Draguću služi istoj svrsi kao i Kuća za pisce u Pazinu. Istoj svrsi služit će i neka buduća Kuća ovoga ili onoga.

Komentiranje je onemogućeno.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.