Svečano otvorena obnovljena cesta Tinjan – Sv. Petar u Šumi

foto: Glasistre.hrBlagoslovom tinjanskog i supetarskog župnika, Ivana Macinića i Krzysztofa Rodaka, u nazočnosti velikog broja uzvanika, jučer je svečano puštena u promet obnovljena i asfaltirana cesta između ta dva župska i općinska središta. Prethodno su općinski načelnici, tinjanski Vlado Ivetić i supetarski Mario Bratulić, na sredini mosta u Dragi, na mjestu koje simbolički spaja i razdvaja dvije općine, potpisali Povelju o prijateljstvu.

Ovaj svečani dan obilježen je i otkrivanjem spomen-ploče, koju su zajednički s načelnicima otkrili Robi Zgrablić iz Županijske uprave za ceste i Željko Vivoda iz Hrvatskih cesta, osobe koje su među najzaslužnijima za realizaciju ovog projekta.
Prije toga, nakon mantinjade i baluna Kumpanije kosirići iz Tinjana i pjesme klape Sveti Petar, načelnik Ivetić, zahvalivši se svima koji su podržali ovaj projekt, izdvojio je supetarskog kolegu Bratulića s kojim je udružio snage da bi osigurao 1,5 milijuna kuna nužne participacije ovih općina. No, sve to ne bi ništa značilo da se Hrvatske ceste, Županijska uprava za ceste i Ministarstvo prometa i veza RH nisu uključili i podržali ovaj projekt od velike važnosti za lokalnu zajednicu.

Supetarski načelnik Bratulić podsjetio je da je obnova ove ceste započela 1998., a dugo se čekalo na nastavak radova, ali tek kad su se u posao uključile Hrvatske ceste, ostvaren je dugogodišnji san o kvalitetnom spoju Tinjana i Svetog Petra u Šumi. Ovime je most na dnu Drage postao mostom prijateljstva dvaju susjednih naselja. Direktor Županijske uprave za ceste Robi Zgrablić, uz podsjećanje na tijek izvođenja radova, dodao je da je u tu cestu dugu 6,79 kilometara uloženo 10,295 milijuna kuna. Ona je najbolji dokaz da je Županiji stalo do ravnomjernog razvoja cijele županije, istaknuo je između ostalog predsjednik Županijske skupštine Anton Peruško. U posljednjih 10-ak godina Hrvatska je mnogo uložila u razvoj cestovne infrastrukture, dodao je Željko Vivoda, direktor sektora financija Hrvatskih cesta. Ovako puno ljudi okupljenih na otvorenju svjedok su značenja ove ceste za lokalnu zajednicu.

Svečanost je zaključena zakapanjem kosira i »babulja« (kamena), zapravo svojevrsne »ratne sjekire«, kako su Tinjanci i Supetarci ponekad u davnini rješavali razmirice u Dragi. Otvaranjem obnovljene ceste i zakapanjem kosira i babulja započeto je novo poglavlje u zbližavanju i suradnji dvaju susjednih općina na suprotnim rubovima Drage.

Mirjan Rimanić
Glasistre.hr

2 komentara na “Svečano otvorena obnovljena cesta Tinjan – Sv. Petar u Šumi”

  1. Anonimno napisao:

    He, he, glavno da je blagoslovljena. Lokalni izbori su blizu, bit će afalta i cementa.
    Ali barem su povezane dvije bratske općine – u jednoj se pleše balun, u drugoj pjevaju klape…

  2. Don Kihot napisao:

    Ma baš je simpa. Zakapanje kosira i “babulja”. Super. Imaju dečki duha. Velika je to stvar, naročito za Sv. Petar. Bravo!

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.