Svečanom sjednicom obilježana proslava Dana Grada Pazina

Povodom obilježavanja 2. lipnja – Dana Grada Pazina, u dvorani Istra pazinskog Spomen doma održana je svečana sjednica Gradskog vijeća.

Svečanoj sjednici prisustvovali su Valter Flego, župan Istarske Županije, saborski zastupnici Tulio Demetlika i Giovannni Sponza, Fabrizio Vižintin, gradonačelnik Grada Buje,  Siniša Žulić, gradonačelnika Grada Buzeta, Anteo Milos gradonačelnika Grada Novigrada, Loris Peršurić, gradonačelnik Grada Poreča, Marko Paliaga, gradonačelnika Grada Rovinja, zamjenici gradonačelnika ostalih istarskih gradova, načelnici općina Pazinštine te brojni uzvanici i gosti.

Pozdravne govore ispred prijateljskih općina Jablanice i Gevgelije održali su Mato Mijić, predsjednik općinskog vijeća Jablanice i Sasho Pockov, gradonačelnik Gevgelije.

U svom obraćanju župan Valter Flego istaknuo je kvalitetnu suradnju Grada Pazina i Istarske županije te je naveo kako će se ona nastaviti i u budućnosti prilikom provedbe najznačajnijih gradskih projekata, poput izgradnje doma za starije u Pazinu.

U svom obraćanju, gradonačelnik Renato Krulčić iznio je kratki presjek najznačajnijih aktivnosti gradske uprave u protekloj godini. Kao najznačajniji projekt izdvojena je priprema za izgradnju Doma za starije osobe Pazin, kojeg se u prostoru Društvenog centra Veli Jože planira graditi u dvije faze. Prva faza za 52 korisnika i svim zajedničkim prostorijama za obje faze, kao i prostorom za dnevni boravak, procijenjene je vrijednosti 39 milijuna kuna, dok se vrijednost druge faze za 48 korisnika procjenjuje na 11 milijuna kuna.

Drugi značajan projekt na čijoj se pripremi intenzivno radi je Autobusni kolodvor Pazin. Gradonačelnik je naglasio kako se u narednim mjesecima planira dovršiti izradu projektne dokumentacije za izgradnju novog kolodvora (što uključuje i uređenje okolnih prometnih cestovnih, pješačkih i parkirališnih površina), s ciljem prijave projekta na natječaj Ministarstva mora, prometa i infrastrukture tijekom 2018. godine i očekivanim rokom izgradnje od tri godine.

Osim projekata u pripremi Krulčić se osvrnuo na projekte čija je realizacija već započela.

Za radove na Poduzetničkom inkubatoru potpisan je s Ministarstvom gospodarstva ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 2.901.381,39 kn. Uspješno je okončana izgradnja I. faze kolektora sanitarne odvodnje te su izvedeni radovi na obnovi asfaltnog zastora i donje nosive podloge uz rješavanje problema oborinske odvodnje u Zarečju. Tijekom godine očekuje se finalizacija zajedničke investicije Usluge d.o.o. i Grada Pazin, uz sufinanciranje Hrvatskih voda, ukupne vrijednosti 6.800.000,00 kn koja uključuje izgradnju sustava odvodnje sanitarnih otpadnih voda naselja Stancija Pataj i Maršeti, uz polaganje podzemne infrastrukture za javnu rasvjetu i elektroničke komunikacije. Dovršeno je proširenje groblja „Moj mir” u Pazinu kojim su dobivena 104 nova grobna mjesta. Vrijednost radova 1.400.000,00 kn. Potpisan je ugovor s Fondom i Ministarstvom zaštite okoliša i energetike za sufinanciranje izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta na lokaciji Jelenčići V. U poslovnoj zoni Podberam asfaltirane su prometnice te je izgrađen zatvoreni sustav oborinske odvodnje, a radilo se o zajedničkoj investiciji Grada Pazin i Hrvatskih cesta. U poslovnoj zoni Ciburi na EU natječaj „Razvoj infrastrukture poduzetničkih zona” prijavljen projekt izgradnje prometnice vrijednosti 3.200.000,00 kn, koja će voditi do novog proizvodnog pogona privatnog investitora čija je izgradnja upravo započela, a financira se također europskim sredstvima. Izrađen je idejni projekt adaptacije i sanacije zgrade osnovne škole te je na temelju tog projekta od Ministarstva znanosti i obrazovanja ishodovana suglasnost za dogradnju prostora za potrebe osnovne glazbene škole iznad postojeće sportske dvorane i ambulante.

Dosadašnja uspješna realizacija ključnih projekata zacrtanih Razvojnom strategijom Grada Pazina, buđenje gospodarstva kojem svjedočimo u protekle dvije godine, značajan porast turističkih dolazaka od 22% i noćenja od 43%, te vrlo niska stopa nezaposlenosti koja se kreće oko 3%, dodatno nas potiču da s optimizmom nastavimo intenzivno raditi na podizanju kvalitete života svih naših sugrađanki i sugrađana, držeći se pritom visokih standarda javnosti i transparentnosti rada te dostupnosti građanima i medijima, zaključio je gradonačelnik.

Svečana sjednica nastavila se dodjelom priznanja i nagrada za zasluge i doprinos na određenom području ili djelatnosti.

PLAKETA GRADA PAZINA dodijelila se Adi Mišon kao znak priznanja za humanost i solidarnost u darivanju krvi.

POVELJA GRADA PAZINA dodijelila se Župi Svete Lucije Pazinske, kao znak priznanja za dvadeset pet godina uspješnog djelovanja te za doprinos očuvanju i uređenju rodne kuće biskupa dr. Jurja Dobrile.

POVELJA GRADA PAZINA dodijelila se Jadranki Červar, kao znak priznanja za dugogodišnji predani rad na razvoju sporta u školi.

POVELJA GRADA PAZINA dodijelila se Mariji Ćus kao znak priznanja za dugogodišnji predani rad na području predškolskog odgoja.

POVELJA  GRADA  PAZINA dodijelila se Mirjani Gulja, kao znak priznanja za dugogodišnji predani rad na području predškolskog odgoja djece.

POVELJA  GRADA  PAZINA dodijelila se Davorki Šajina, kao znak priznanja za dugogodišnji predani rad na promicanju kulturne baštine i gastronomije pazinskog kraja.

ZAHVALNICA  GRADA  PAZINA bit će dodijeljena Ines Kovačić Drndić za rezultate postignute tijekom petnaest godina umjetničkog vođenja zbora Roženice i značajan doprinos razvoju i promociji amaterskog zborskog pjevanja.

Na svečanoj sjednici uručena je i nagrada za najljepše uređen izlog u Gradu Pazinu Sandri Marečić vlasnici trgovine „Metraža Štefi“.

Svečana sjednica započela je intonacijom himne „Lijepa naša“ i svečane pjesme „Krasna zemljo, Istra mila“, u izvedbi Ive Gortan. Tijekom sjednice nastupile su Sara Cvijanović, učenica 5. razreda Područne škole Trviž, s recitacijom pjesme Franje Kuhara, „I bosa z postoli“ te Nina Fakin, učenica Pazinskog kolegija izvedbom skladbe „Pozdrav unima doma“, autor teksta Mate Balota, autor glazbe Bruno Krajcar, a sjednica je zaključena nastupom vrtićke skupine Zujalica koji su svojom pjesmom  „Zujalice“ razveselili sve prisutne.

Prije svečane sjednice, u znak sjećanja na sve umrle i poginule, delegacija Grada položila je vijenac kod središnjeg križa na gradskom groblju Moj mir u Pazinu

Nakon polaganja vijenaca u holu Spomen doma otvorena je izložba fotografija ”Pazinu s ljubavlju” autora Duška Marušića Čičija. Izložba je svojevrstan nastavak Marušićevog rada na fotomonografiji ”Pazin osobno” autora Mirjana Rimanića.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.