Svečanom sjednicom obilježena 120. godišnjica prve istarske gimnazije na hrvatskom jeziku

Danas (15. studenog 2019.) je Plava dvorana pazinske Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile bila premala za sve uzvanike povodom obilježavanja 120. obljetnice od osnutka ove škole , prve srednjoškolske ustanove u Istri na hrvatskom jeziku, osnovane 1899. godine.
Brojni uzvanici pristigli su na svečanu sjednicu među kojima su bili saborski zastupnici Emil Daus i Giovanni Sponza, zamjenica župana Sandra Ćakić Kuhar, pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, Uroš Breskvar, ravnatelj Elektrotehniško-računalniške strokovne šole in gimnazije iz Ljubljane te Sandra Breka Ovčar ravnateljica Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca, s kojom je potpisana Povelja o bratimljenju između ove vije škole.

U uvodnoj riječi je sve prisutne pozdravila novoizabrana ravnateljica škole Suzana Poropat Božac, dok je dugogodišnji ravnatelj Gimnazije Josip Šiklić, održao prigodni povijesni referat kojem je istaknuo ulogu koju je ova gimnazija imala od svog osnutka. U svom govoru referirao se je na sam osnutak hrvatske gimnazije, ali i na osnutak talijanske gimnazije koje je uslijedilo godinu dana poslije. U pregledu je istaknuo kako je težište djelovanja bila nacionalna borba za hrvatski jezik u praskozorje Prvog svjetskog rata, pa je istaknuo kako je prvu generaciju upisao 101 đak, od kojih su nacionalno 80 njih bili Hrvati, 20 Slovenci te jedan Čeh. Šiklić je istaknuo kako su od 1899. godine u školi maturirala 4.366 đaka, a posebno je pozdravio „najmlađeg“ maturanta iz 1952. godine na svečanoj sjednici – Pazinca Franju Krulčića. Među brojnim uspjesima posebno je istaknuto dobivanje Ministrovog priznanja 2002. godine, imenovanje škole Glasserovom školom 2006. godine, kao jedine takve srednjoškolske ustanove u Europi te velikim infrastrukturnim uspjehom – izgradnjom školsko-gradske sportske dvorane 2014. godine, s ciljem stvaranja uvjeta za jednosmjenskom nastavom – dogradnjom škole.
Pročitani su telegrami i pozdravi pomoćnika ministrice Vlade Prskala, te Lea Marića, Pazinca nastanjenog u SAD-u. U svom je pozdravnom govoru zamjenica župana Ćakić Kuhar istakla je kako je cilj odgoja i obrazovanja pružati mogućnost razvoja svih potencijala, za što je važan preduvjet osiguranje nastave u jedoj smijeni. Gradonačelnik Krulčić istaknuo je kako je u nedavnom istraživanju Jutarnjeg lista, Agencije Ipsos i portala gradonačelnik.hr proglašen najboljim gradom u konkurenciji velikih gradova u Hrvatskoj, prema izdvajanju gradskog proračuna za obrazovanje, socijalnu politiku, demografiju i mlade. Istaknuo je kako je Grad kao osnivač osnovne škole u suradnji s istarskom županijom, osnivačem srednje škole radio na stvaranju građevinsko-pravnih preduvjeta za dogradnjom škole.
Uroš Breskvar pohvalio je dobru suradnju između ove dvije srednje škole, te rekao kako da će se ta suradnja između škola nastaviti i uroditi daljnjim zajedničkim projektima. Breka Ovčar istakla je kako gimnazije iz Pazina i Čakovca krasi nekoliko zajedničkih stvari, jedna od najvećih je očita ljubav prema poučavanju djece, a napomenula je kako su s radošću pristali na ideju o povezivanju ove dvije škole.
Svečanu sjednicu „začinili“ su kreativni učenici Gimnazije i strukovne škole svojim nastupom. Antea Hrelja izvela je „Lijepu našu“ i “Krasnu zemlju“ dok su stihove govorile učenice Škole Hana Depikolozvane, Ana Švić, Dajana Milohanić i Nina Jurić. Filip Oplanić nastupio je sa skladbom Scotta Joplena The ease windows dok je Vokalna skupina “Rožice” pod vodstvom prof. Marice Ursić otpjevala skladbu Bridge Over Toubled Water (Simon and Garfunkel)
Prije ove svečane sjednice predstavnici radnika i učenika škole položili su cvijeće pred rodnu kuću biskupa Jurja Dobrile u Velom Ježenju i pred bistu u parku Istarskih velikana. Položeno je cvijeće i na grobove prvih ravnatelja stare Pazinske gimnazije Frana Matejčića i Ivana Kosa, te Tugomila Ujčića učenika i profesora Pazinske gimnazije, ravnatelja Vitomira Ujčića i Davora Peroša, te profesora Ivana Čotara, Stanislave Grabar i Marije Nikolac Gabrijelić.

Svečanom sjednicom obilježena 120. godišnjica prve istarske gimnazije na hrvatskom jeziku

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.